Strony

niedziela, 31 grudnia 2017

TATAR WOŁOWY

No i mamy Sylwester. Największa impreza w ciągu całego roku. Rok tego czekać. Wychodzimy na mniejsze i większe imprezy, lub zostajemy na domówkach i wtedy szykujemy przekąski, przystawki, sałatki. Nie może zabraknąć również poczciwego tatara, który dobrze przygotowany ucieszy podniebienie. 
Wszystkim moim czytelnikom, życzę szampańskiej zabawy Sylwestrowej do białego rana. Niech będzie wesoło i smacznie.
Składniki:
500 g mięsa wołowego
1 łyżka wody
2 łyżki przyprawy do zup w płynie
3 łyżki oleju
sól, pieprz
1 duża cebula
6-7 ogórków kiszonych
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z błon, drobniutko siekamy. Dodajemy wodę, olej, przyprawę, wmasowujemy w mięso poprzez delikatnie mieszanie. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Podajemy obłożone posiekaną cebulą i kiszonym ogórkiem. Możemy na mięso wybić żółtko w przygotowane do tego zagłębienie. ( Jajko najpierw sparzamy).

22 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam tatara :)
    Pięknego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow.. nigdy nie jadłam tataru, jakoś nie umiem się przemóc :)


    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Lubię tatara, choć nie jem go zbyt często :)
    Szczęścia na cały nowy 2018 rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczęśliwego Nowego Roku ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama jeszcze nie robiłam, ale na różnych uroczystościach często skuszę się na tatara ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam tatara, choć mój mąż uwielbia i chętnie wykorzystam ten przepis :-) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam tatara, ale chciałabym kiedyś spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na sylwestra jak znalazł wiele osób będzie zadowolonych:)
    Do siego roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba by nam surowe mięsko przez gardło nie przeszło xD xD

    OdpowiedzUsuń
  10. To raczej nie dla mnie, jakoś nie mogę się przekonać. ;)

    OdpowiedzUsuń