Strony

piątek, 23 listopada 2018

MANNA KANAPKA

Zapraszam Was dziś na pyszny deser na bazie kaszy manny. Podany w formie kanapki, w sam raz do wzięcia w dłoń i zajadania. Pyszny! Spróbujcie
Składniki:
przepis na dużą blachę:
1,5 l mleka
3 szklanki kaszy mannej- u mnie MŁYNOMAG
1 kostka masła
cukier puder do smaku
2-3 łyżki kakao rozpuszczalnego typu puchatek
2 opakowania herbatników kakaowych Petit Beurre CUKRY NYSKIE
Kaszę gotujemy na mleku. Kiedy dobrze stężeje zdejmujemy z ognia, miksujemy z masłem, dosładzamy cukrem pudrem wedle uznania. Powstałą masę dzielimy na połowę. Do jednej z nich dodajemy kakao, miksujemy.
Dno blachy wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy jasną masę, przykrywamy herbatnikami, następnie wykładamy ciemną masę, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

4 komentarze: