Strony

środa, 30 kwietnia 2014

ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM

Na drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. 
Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki,a taką w piwie wprost uwielbia, więc Aga Milutka czekam również na Twoje dane na maila, dla Ciebie nagroda pocieszenia ode mnie, mam nadzieje ze się też przyda :)
majka190382@o2.pl


Ja podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka..Palce lizać!

Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:

Zasady są bardzo proste.
Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Drugi etap trwa od dziś tj 30.04- 06.05.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów

HASŁO DRUGIEGO TYGODNIA:

                    DANIA NA GRILA
 Uwielbiam grillować całą rodziną, chętnie spróbuję czegoś nowego z użyciem przypraw Kamis.Zaskoczcie mnie ciekawym doborem przypraw lub marynatą.Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem.
Powodzenia!
Wyniki podam 07.05 wtedy też bedzie podany kolejny temat.

11 komentarzy:

  1. Moją pierwszą wypróbowaną propozycją jest Karkówka w piwnej marynacie z dużą iloscią przypraw,gwarantuję że Tobie i mężowi posmakuje:)

    1 kg karkówki
    1 cebula
    1 szklanka jasnego piwa
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżka ostrej musztardy-ja dałam francuską Kamis
    2 liście laurowe Kamis
    1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
    szczypta mielonego kminku Kamis
    szczypta mielonej kolendry Kamis
    oliwa
    sól pieprz do smaku

    Karkówkę umyć pokroić na plastry.Cebulę posiekać drobniutko,czosnek przecisnąć przez praskę dodać około 2 łyżki oliwy,wlać piwo i dodać musztardę.Później wsypać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać.Mięso obtoczyć w marynacie przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Następnie karkówkę osączyć z marynaty i grillować z obu stron.W trakcie pieczenia można lekko smarować pozostałą marynatą.

    Udanej majówki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej:
    4 filety z kurczaka
    sok z 3 pomarańczy
    mały słoiczek pikantnego keczupu
    sól prowansalska Kamis młynek
    pieprz mielony Kamis
    papryka ostra Kamis
    2 łyżeczki musztardy francuskiej Kamis
    2 łyżki dżemu żurawinowego
    2 łyżeczki płynnego miodu
    pół szklanki czerwonego słodkiego wina
    Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką.
    Sok z pomarańczy wymieszać z keczupem,miodem, dżemem,musztardą, winem. Wszystko wymieszać na jednolita masę, zanurzać w niej po kolei wszystkie piersi z kurczaka. Trzymać w marynacie około 3 godzin. Piec na grilu do zrumienienia, podawać z zapiekanymi ziemniakami i surówką.
    Nie posiadam konta na fb, bloga obserwuję jako Sylwia Naumowicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Grillowana pierś z kurczaka zawijana w plastry boczku
    Składniki:
    1 duża podwójna pierś z kurczaka
    tymianek świeży
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    boczek parzony w plastrach
    Wykonanie:
    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć.
    Pokroić je w poprzek na kawałki.
    Mięso doprawić drobno posiekanymi 3 gałązkami tymianku, solą i pieprzem. Kurczaka podlać niewielką ilością oliwy z oliwek. Mięso natrzeć oliwą i przyprawami.
    Każdy kawałek kurczaka zawinąć w plaster boczku.
    Włożyć mięso na ruszt grilla i piec z obu stron.Smacznego
    Bloga nie mam na fb lubię jako Grzegorz Grześ

    OdpowiedzUsuń
  4. Grillowane kieszonki ze schabu

    Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi Kamis i szczyptą czarnego pieprzu Kamis. Posmaruj nią mięso. Odstaw na 30 minut do lodówki.
    Na połowie każdego kotleta połóż po 3 suszone pomidory, oprószone pieprzem Kamis paski papryki i szynkę, przykryj wolnym kawałkiem mięsa. Zepnij wykałaczkami. Piecz na grillu 10 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Podawaj z lekko ugrillowanymi małymi pomidorkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pałki drobiowe z dodatkami

    Składniki na 10 szt.:

    400g mięsa mielonego (np. z piersi z kurczaka, szybko się griluje :)
    2 żółtka
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki przyprawy curry
    pół łyżeczki skórki startej z cytryny
    kasza manna - 2-3 łyżki
    garść posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
    olej
    sól, pieprz

    dodatkowo: patyczki do szaszłyków

    Mięso wymieszać z żółtkami, pokrojonym drobniutko czosnkiem i przyprawami i ziołami. Dokładnie wyrobić masę mięsną, jeśli jest za rzadka dodać kaszę manną. Namaczać patyczki do szaszłyków, nakładać na nie mięso i formować cienkie pałki.
    Grilować je na oleju z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni do grilowania/grilu przez kilka minut.

    Polecam do tego dania dwa dodatki, do wyboru:
    1) grilowany ananas w miodzie: obrać i pokroić ananasa na plastry, kawałeczek startego świeżego imbiru połączyć z 2 łyżkami miodu i posmarować tą miksturą plastry. Odstawić na 10 minut, następnie grilować z obu stron do zrumienienia.
    2) surówka z ogórkiem i sezamem: 2 średnie ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Sezam uprażyć na patelni. Wymieszać 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru, polać ogórki. Całość posypać sezamem i wymieszać.

    Obserwuję jako Nena Kompan

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym zaproponowała faszerowane suszonymi śliwkami pałeczki z kurczaka opatulone boczkiem duńskim
    Oto przepis :
    *10 pałek z kurczaka (wyjmujemy kostki)
    MARYNATA :
    * 2 łyżki papryki słodkiej
    * 1/2 łyżki chili
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego
    * 2 łyżki ketchupu
    * 1 łyżeczka soli
    * 2 łyżki oleju rzepakowego
    Wszystkie składniki marynaty zmieszać ze sobą, zalać przygotowane pałki z kurczaka i wszystko chwilkę pomieszać rękoma, aby marynata weszła w każdy zakamarek kurczaka. Wstawić do lodówki na całą noc.
    NADZIENIE :
    * 100 g śliwek suszonych
    * 50 g żółtego sera
    * sól, pieprz
    * ostra papryka lub chili
    Śliwki drobniutko pokroić. Zetrzeć do nich żółty ser na tartce o średnich oczkach. Śliwki z serem wymieszać i doprawić na ostro pieprzem, solą i papryką ostrą.
    DODATKOWO:
    * 10 plasterków boczku duńskiego

    Do zmarynowanych pałek wkładamy po trochu nadzienia i końce spinamy wykałaczkami (marynatę jeszcze zostawić). Tak przygotowane mięsko wkładamy ponownie w pozostawioną marynatę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odcedzamy i delikatnie wycieramy ręcznikiem kuchennym. Każdą pałkę owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką.
    Kurczaka pieczemy na grillu na tackach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnią propozycją która bardzo mnie smakowała są Kiełbaski z warzywami:
    Składniki
    1 kg kiełbasy grillowej lub śląskiej
    1/2 cukinii młodej
    2 pomidory
    1/2 pora
    1 dymka
    1/2 ogórka szklarniowego
    10 dag sera żółtego
    1 papryka czerwona
    20 dag boczku wędzonego

    Sos:
    2 łyżki ketchupu ostrego
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
    1 łyżeczka vegety
    Dodatkowo:
    folia aluminiowa

    Sposób przygotowania
    1.
    Kiełbaska z warzywami - Wszystkie warzywa myjemy ,paprykę wydrążamy z nasion i kroimy razem w kostkę mieszamy w misce,oprószamy vegetą. Kiełbaski kroimy na kawałki.Boczek na paski.
    2.
    Sos: Ketchup łączymy z olejem doprawiamy do smaku słodką papryką mieszamy dokładnie. Folię aluminiową rwiemy na kawałki na każdym kawałku kładziemy kiełbasę z boczkiem posypujemy zmieszanymi warzywami i startym żółtym serem polewamy lekko sosem i zawijamy folię układamy na tacce aluminiowej i kładziemy na rozgrzany ruszt.Pieczemy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Podajemy gorące.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję zwycięzcy. Ja jakaś ślepa byłam, bo widziałam dziś rano że zgłoszenia można do 7 składać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Justynko, 7 podam wyniki :) konkurs każdy tydzień trwa od śordy do wtorku, w nastepną srode wyniki :) Nic straconego mamy kolejny etapa już za chwilkę będzie opublikowany. Zycze powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz już będę wiedziała, nie wiem jak ja to rano czytałam :)

      Usuń