Składniki:
2 kg młodych pędów sosny do 12 cm
2 kg cukru
Wykonanie:
Zbieramy młode pędy sosny, układamy je w litrowych słoikach. Po ułożeniu 1/3 słoika, przesypujemy cukrem, układamy kolejną warstwę, przysypujemy i tak kolejną. Zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. miesiąc. Zlewamy syrop do ciemnych butelek. Trzymamy w chłodnym ciemnym miejscu.
Stosowanie:
na podniesienie odporności: 1 łyżeczka rano
przy chorobie 3 razy dziennie po łyżeczce
Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam jeszcze takiego syropu, ale słyszałam że jest bardzo pomocny :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowy :) Warto samemu zrobić
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa jak smakuje taki syrop...
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym syropem :)
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze stoi na parapecie, jeszcze ze dwa tygodnie i czas przelac do buteleczki.
OdpowiedzUsuń