niedziela, 4 maja 2014

SYROP Z MŁODYCH PĘDÓW SOSNY

Gęsty, aromatyczny słodki syrop był stosowany już przez moją babcię.Zawarte w nim olejki eteryczne to doskonały inhalator na nasze gardło i drogi oddechowe. Ma w sobie dużo witaminy c, węglowodanów i soli mineralnych które wspomagają działanie układu odpornościowego. Syrop działa wykrztuśnie i bakteriobójczo.


Składniki:
2 kg młodych pędów sosny do 12 cm
2 kg cukru
Wykonanie:
Zbieramy młode pędy sosny, układamy je w litrowych słoikach. Po ułożeniu 1/3 słoika, przesypujemy cukrem, układamy kolejną warstwę, przysypujemy i tak kolejną. Zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. miesiąc. Zlewamy syrop do ciemnych butelek. Trzymamy w chłodnym ciemnym miejscu.
Stosowanie:
na podniesienie odporności: 1 łyżeczka rano
przy chorobie 3 razy dziennie po łyżeczce


7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam jeszcze takiego syropu, ale słyszałam że jest bardzo pomocny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowy :) Warto samemu zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki syrop...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiłaś mnie tym syropem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie jeszcze stoi na parapecie, jeszcze ze dwa tygodnie i czas przelac do buteleczki.

    OdpowiedzUsuń