Bardzo popularna w Ameryce zupka. Szczególnie uwielbiana przez dzieciaki. A co ma wspólnego z hamburgerami? Wołowinę. Syta, świetnie rozgrzewająca - bardziej danie jednogarnkowe niż zupka, ponieważ jest bardzo gęsta. Idealna na chłodne, jesienne dni.
Składniki:
500 g wołowiny- zmielonej
3/4 szklanki kaszy- u mnie jęczmienna, ale może być pęczak, jaglana, co lubimy
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 pomidory- u mnie malinowe
sól, pieprz
chili mielone
natka pietruszki
2 szklanki bulionu warzywnego ( opcjonalnie)
Wykonanie:
* Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, gdy zacznie się przyru:
mieniać dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy aż do zrumienienia mięsa.
* Całą zawartość patelni przekładamy do garnka. Wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler, doprawiamy chili wedle uznania, dusimy wszystko razem ok 15 minut.
* W drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką pietruszki posiekaną.