Składniki:
2 szkl makaronu świderki
50 dag piersi z kurczaka
1/2 szkl bulionu
1 brokuł
1,5 szklanki śmietany 30 % Mlekovita
2 serki topione naturalne trójkąciki z Mlekovity
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Brokuł dzielimy na rózyczki, gotujemy w osolonej wodzie na póltwardo,Pierś z kurczaka oprószamy przyprawą do gyrosa, obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią dodajemy bulion, wlewamy śmietankę oraz wrzucamy serki. Na małym ogniu redukujemy sos, który zacznie gęstnieć. Dokładamy brokuła i makaron, doprawiamy solą i pieprzem, mieszajac chwilkę podsmażamy.
Do przygotowania dania użyłam makaronu świderki MAKARONY POLSKIE . Zapraszam serdecznie na ich stronę, gdzie znajdziecie wszystkie dostępne produkty i ciekawostki.
Do przygotowania dania użyłam śmietany i serków topionych z Mlekovity. Zapraszam na ich stronę, wystarczy KLIK
Posmakowałoby mnie, wiem to! Lubię brokuły w serowym sosie, a do tego makaron i kurczak - cały obiad w kilka minut gotowy
OdpowiedzUsuńŻebyś wiedziala, chwilka i obiad gotowy !
UsuńPomysłowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię to danie, robię podobnie :)
OdpowiedzUsuńJa je lubię za tą delikatność smaku
UsuńPomysłowe i smaczne danie. Głodna się robię kiedy patrze na twoje :)
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować i zrobic Asiu, napewno nie pożałujesz
UsuńZamiast sera topionego my byśmy tam widziały ser pleśniowy :D Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńCzasem dodaję tez pleśniowy, różnie wedle humoru :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Makarony wprost uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja Marzenko ;)
UsuńBardzo fajny obiadek, brokuł i kurczak czego chcieć więcej, bardzo lubię takie lekkie i szybkie obiady.
OdpowiedzUsuńJa tak własnie lubię , momentami musi byc szybko
UsuńTakie dania lubią, szybkie i smaczne.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ile tego bulionu ? I czy ta śmietanka musi być 30 a nie mogła bym urzyć np 12 lub ewentualnie 18 ?
OdpowiedzUsuńDokładnie. Skąd nagle bulion skoro w składnikach go nie ma. Przeczytałam składniki, zaczęłam gotować i zonk. Bulionu nie ma i stoję.
UsuńJeśli nie ma bulionu można tez podlać wodą przegotowaną, jedynie 1/2 szkl. Przepraszam za braki w przepisie, już dopisuję. Smietanka najlepsza 30 % ma fajny smak, nigdy nie robiłam z kwaśną 18 wiec sie nie wypowiem na ten temat
Usuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSpróbowałem Pani połączenia świderków Omega Makaronów Polskich z sosem i jest rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńZnalazłem u nich na stronie przepis na rurki ze szpinakiem z konfiturą cebulową i chrustem bekonowym. Jutro spróbuję sam zrobić. http://www.makaronypolskie.pl/przepis/195
Super, cieszę się że probowałam Pan mojego przepisu no i że posmakowało
UsuńBardzo sycące jedzenie warto wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba spróbować, bo naprawdę pyszne
UsuńTo danie od dzisiaj będzie u mnie gościło na stole,ten smak przepyszne.
OdpowiedzUsuńa tuczy duzo ?
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu wymyśliłam że trzeba jakoś urozmaicić nasze stałe menu obiadowe i powstał pomysł na to danie, potrzebny był tylko przepis. A od czego jest internet �� I tak tub trafiłam. Bardzo dziękuję za przepis. Juz wypróbowałam i danie jest super �� Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Koszt też nie wielki. Wszystkim domownikom bardzo smakuje wiec na stałe zagości w naszym menu ��
OdpowiedzUsuńDziękuję ��
szybko i pysznie
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJakiś inny serek topiony byś poleciła do tego dania, bo tego z przepisu nie moge znaleźć w sklepie
Każdy inny, naturny serek bedzie ok 😉
UsuńTo jeszcze jedno pytanie ile gramów powinien mieć taki serek ?
OdpowiedzUsuń;))