Składniki:
tuszka kurczak ok 1,5 kg
sól,pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
1 szkl bulionu
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, suszymy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i zewnątrz . Następnie tak samo wcieramy słodką paprykę i zioła prowansalskie. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień układamy w naczyniu żarodopornym, pieczemy ok 1 godz co jakiś czas polewając bulionem. Po godzinie odkrywamy, zrumieniamy skórkę piekąc jeszcze z 20 minut okrytego. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy dopiero po ok 20 minutach, jesli zrobimy to wcesniej, krojenie sprawi ze kurczak pusci soki i będzie suchy.
Jak dobry i wiejski kurczak to nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszny kurczaczek :) coś dla mojego syna :)
OdpowiedzUsuńMoi też uwiebiają drób
UsuńI mi sie nigdy nie znudzi ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Lubię piec kurczaka bo wtedy na 3 dni mam obiad z głowy:)
OdpowiedzUsuńNo u mnie taki kurczak na raz :)
UsuńSuper kurczaczek :-) bardzo go lubię, właśnie sobie uświadomiłam, że bardzo dawno go nie piekłam w całości :-)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie nadrabiaj
Usuńmniam, kurczak pyszny :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńAle ci się pięknie upiekł!!! pyszności!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńU mnie na obiad też często pojawia się taki kurczak, jest pyszny i nieskomplikowany :)
OdpowiedzUsuń...i zawsze może smakować inaczej :)
UsuńHmm... Twój obiadek mniam mniam. Uwielbiam skórkę z kurczaka, zostało trochę? :-)
OdpowiedzUsuńJa też lubie taką zapieczoną skórkę :) Jak wpadniesz to napewno będzie
UsuńJa ostatnio też miałam na obiad kurczaka i pieczone ziemniaki :) http://fashiongirlslove1.blogspot.com/?m=1
OdpowiedzUsuńOj pieczone ziemniaczki obowiązkowo
UsuńMogłabym u Ciebie wykupić abonament na obiady:)
OdpowiedzUsuńZapraszam, bardzo chetnie :)
UsuńJak ja kocham takiego kurczaka, obiadek idealny, a jak coś zostanie, to z tych resztek mozna wyczarowac mnóstwo pyszności:)
OdpowiedzUsuńTo fakt, ale u mnie nic nie zostaje :)
Usuńwspaniały kurczaczek
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńKurcze muszę kupić takiego : gołąbka ". Jak patrze jak twój apetycznie wygląda to , aż ślinka mi napływa do ust .
OdpowiedzUsuńKoniecznie Asiu :)
UsuńIdealny na cieplo.do obiadu i na zimno na kanapke ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię kurczaka pieczonego. Ostatnio robiłam pieczonego na rożnie :)
OdpowiedzUsuńJa już mam kilka nowyc pomysłów, niedługo je wypróbuję
UsuńJak tu napisać...o kurczę pieczone :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńten kurczak musi być naprawdę pyszny , bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu ;)
UsuńSzkoda że nie jest podane w ilu stopniach pieczę się tego kurczaka
OdpowiedzUsuńWitam. Kurczaka najczęściej piekę w 170 st.
Usuń