Składniki:
1 kostka margaryny
5 jajek
1,5 szkl maki krupczatki
1 1/3 szklanka cukru
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
pól szklanki wody
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 %
4 pełne łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę.
Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem.
Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek.
To jedno z moich ulubionych ciast :) Piękna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości ma być blaszka
UsuńBlaszka duża 23x34
Usuńmoje ukochane ciacho pycha;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Ostatnio o nim zapomniałam - dziękuję za przypomnienie ;)
OdpowiedzUsuńAlez proszę, przyjemnośc po mojej stronie
UsuńWygląda wyśmienicie, domowej jeszcze nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj, o niebo lepsza
UsuńWyglada swietnie, a ja na diecie ! Moge sobie tylko popatrzec...
OdpowiedzUsuńOj..czasem mozna kawałeczek
Usuńnajlepsze ciacho :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jedno z lepszych ;0
UsuńPyszna klasyka, ale nie dla mnie przez żelatynę;)
OdpowiedzUsuńOj, żelatyne mozna zastapić roslinka :0
UsuńMajeczko to ja się wpraszam na kawałeczek :) mniam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Asiu serdecznie
UsuńJeszcze domowej wersji tego ciasta nie jadłyśmy tylko próbowałyśmy kupnego i średnio nam smakowało. Dlatego mamy nadzieję, że spróbujemy kiedyś tak pyszne ciasto jak Twoje ;-)
OdpowiedzUsuńTo nadrabiajcie dziewczyny, bo przepyszne
UsuńTradycyjna W-Zetka jest zdecydowanie najlepsza! Na to ciacho zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, uwielbiam słodkości
UsuńDomowa jest super, nic jej nie przebije :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :0
UsuńTo ciacho jest u mnie na pierwszym miejscu!!! PYYYYYYYYYYYSZNE!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńChyba będę musiała wypróbować przepis :)
Polecam
UsuńUwielbiam WZ-ki, ale już bardzo dawno nie miałam okazji jej zjeść. :/
OdpowiedzUsuńTo czas to nadrobić
UsuńPyszne ciasto , jak ja już dawno nie jadłam W-Z :)
OdpowiedzUsuńDanusiu, to musisz to koniecznie nadrobić
UsuńOjej niebo w gębie. dzisiaj mam na słodkie ochotę, ale chyba się powstrzymam. czym jest zimniej tym organizm więcej potrzebuje takich posiłków.
OdpowiedzUsuńTo prawda, jesienia i zimą więcej sie ma ochoty na takie slodkości
UsuńO rany, ale pyszności! Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :p
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowac
Usuńzamiast margaryny masło i robię :)
OdpowiedzUsuńBez problemu mozna zamienić
UsuńAleż to ciasto jest apetyczne. Wilgotne, cudne :)
OdpowiedzUsuńWilgotne jest i to bardzo ;)
Usuńale pychotka!
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo smaczne
UsuńPoproszę kawałeczek tego pysznego ciasta.:)
OdpowiedzUsuńIzo, zapraszam, na pewno ugoszczę i kawke zrobię do tego
UsuńJakie ciemne :) bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, takie właśnie jest
Usuńjakie wilgotne, pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciastko :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, tez bardzo lubię
UsuńMoje ulubione ciacho - chętnie wypróbuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bedzie mi bardzo miło
UsuńFantastyczna! Zjadłabym kawałek :) może nawet dwa kawałki...
OdpowiedzUsuńMoge dac nawet i trzy ;)
UsuńW jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
OdpowiedzUsuńWsypuję żelatynę do kubeczka i wody wlewamy tyle by zalać żelatynę. Potem mieszam, jest gęste, bardzo gęste, po podgrzaniu zrobi się rzadka
UsuńIdealna w każdym calu :)
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
UsuńDomowa najlepsza! Pięknie wygląda, taka równiutka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńDzieki
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo w takim razie
OdpowiedzUsuńDziekuję
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, jak z cukierni ;)
OdpowiedzUsuńto prawda domowa w-ztka jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńKupne nie mają u niej szans
UsuńMam smaka na mocno kakaowe ciasto, mam nadzieję że mi wyjdzie nie mam ręki do kakowych ciasto.
OdpowiedzUsuńderjgphh613
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet