niedziela, 14 marca 2021

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

 Domowe pieczywo ma same zalety. Oprócz tego, że wiemy co jemy, to takie domowe pieczywo dłużej niż sklepowe zachowuje świeżość i walory smakowe. Ten chlebek przygotowałam z zakwasu z saszetki,suszonego, poszłam więc po najszybciej linii. Można go oczywiście przygotować z prawdziwego świeżego zakwasu. Dużym znaczeniem w wypiekaniu chleba, jest dobra jakościowo mąką. Ja od lat wierna jestem tej z Młynomagu , jednego z najstarszych młynów w Polsce. 



150 g mąki żytniej typ 2000 Młynomag
350 g mąki pszennej typ 750 Młynomag     1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie zakwasu żytniego suszonego na 1/2 kg mąki
1 opakowanie drożdży suchych na 1/2 kg mąki
400 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
3 łyżki sezamu
Mieszamy oba rodzaje mąk, dodajemy cukier, zakwas, suszone drożdże oraz wodę. Ciasto dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy olej, zagniatamy ciasto przekładamy do foremki 10 cm x 30 cm. Zwilżonymi dłońmi wyrównujemy chleb, posypujemy sezamem. Zostawiamy na min pól godziny, żeby podrosło w formie, następnie pieczemy przez 15 minut w 220 st, następnie 30 minut w 190 st. 

2 komentarze:

  1. Szczerze? Wyglada bosko...ja z uwagi na nietolerancje glutenu niestety stronie od chleba (chyba, ze uda mi sie dorac jakis bez drozdzy i cukru to wtedy kupuje kilka, robie zapasy).


    Kochana obserwuje i w wolnej chwili zapraszam Cię do mojego królestwa. Dopiero się rozkrecam, ale wierze, ze na dlugo :) https://synergia-zmyslow.blogspot.com/
    Pozdrawiam,
    Anna Zuzanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło na takim chlebku smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń