wtorek, 28 października 2014

KARTACZE

W moim regionie, na Podlasie właśnie tak się je nazywa. Choć w innych częsciach Polski spotyka się je tez pod nazwą kołduny, cepeliny...Jakby ich nie nazywał pyszne są...choć pracochłonne,ale dla tego smaku warto!
Składniki:
3kg ziemniaków,
1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków
1,5 kg miesa mielonego np z łopatki
sól,pieprz
surowy boczek
cebula
Wykonanie:
Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków krochmal sie wytrąci gdy pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartacze
wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.Na patelni smazymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek sie zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulkę,zrumieniamy.Wyłaczamy.Polewamy ugotowane kartacze Pyszne są na drugi dzień, przekrojone na pól, odgrzewane na patelni.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

niedziela, 26 października 2014

GOLONKA W PIWIE

Coś dobrego, coś co przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie...Ale nie tylko...Panie też napewno nie pogardzą.Goloneczka!
Składniki:
4 szkl bulionu warzywnego
4 liście laurowe
golonka 1kg
1 litr piwa
sól
Wykonanie:
Golonkę oczyszczamy ze szczeciny. Do garnka wlewamy bulion, piwo, wrzucamy liście laurowe, wkładamy golonkę. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy , przestudzamy, dobrze nacieramy solą. Układamy w naczyniu żarodopornym,pieczemy ok 80 minut. Polewamy co jakiś czas wywarem z gotowania golonki.

piątek, 24 października 2014

PLEŚNIAK

Najprostsze...a jednak tak lubiane...ciasto mojego dzieciństwa...Uwielbiamm!
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 żóltek
szklanka cukru
1,5 lyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka kakao
pianka:
5 białek
szklanka cukru
1 torebka kisielu wisniowego
dodatkowo:
słoik powideł porzeczkowych
Wykonanie:
Mąkę przesiac, połaczyc z proszkiem do pieczenia, dodać magarynę, posiekać dodać żołtka i cukier zagnieść ciasto.Podzielic na 3 czesci, do 1 dać kakao, wyrobić. jedna czesc jasnego ciasta rozwałkować na blachę wyłożyc , drugą czesc zamrozić. Na jasne ciasto na blasze posmarowac powidłami, starkowac na to ciemne ciasto. Piane ubić wymieszać z kisielkiem, wylożyc na powidła,na to wyłożyc starkowane jasne ciasto z zamrazarki.Piec 40 minut w piekarniku 180 st.

KONKURS Z POLSAT FOOD NETWORK

Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia konkursowe. Zupy jesienne przepyszne, każda zachęca by jej spróbować. Zgłoszeń nadeszło 21, nagród mamy mniej, więc nagrody rozdzieliliśmy w następujący sposób:
* torba termoizolacyjna
Marcelina Tomaszewska- Zupa dyniowa z krewetkami i mlekiem kokosowym
*lunch box:
Julianna Bednarczuk- Krem z pieczonej papryki i dyni
*koc piknikowy:
Martyna Kuźma- Zupa pizza z małymi pulpecikami
*minutniki:
Danuta Piecyk- zupa gulaszowa
Moje Kulinarne Wyprawy- Zupa krem z cukinii
Anna Bratek- Zupa kapuściana po góralsku

Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział i zapraszamy do śledzenia naszych fanpagów, bo napewno jeszcze niejeden konkurs wspólnie zorganizujemy. :)
Proszę o maile z danymi do wysyłki nagrody na adres:
majka190382@o2.pl
Dane przekażę fundatorowi nagród, który ma 14 dni na wysyłkę nagród.

W związku ze zbliżającą się premierą  nowej serii programu ,,Nigella ucztuje” (3 listopada), zapraszamy Państwa do udziału w konkursie na przepis na ... jesienną, pożywną i smaczną zupę, pod tytułem: ,,Jesienne igraszki kulinarne z Nigellą i Polsat Food Network”.
Prześlij swoją propozycję jesiennej zupy, która mogłaby zainspirować samą Nigellę :) !
REGULAMIN KONKURSU:
1. Organizatorem konkursu jest blog z ,,Majeczką w kuchni"
2. Konkurs trwa od 25 września 2014 do 31 października 2014 roku do godz. 23.59
3. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network.
4. Nagrody wysyła agencja PR Shicommunication, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.
5. Zadanie konkursowe polega na :
1. Polubieniu strony sponsora Polsat Food Network:

https://www.facebook.com/polsatfoodnetwork?fref=ts
2. Zaobserwowaniu bloga Z Majeczką w kuchni oraz polubienie Fan pagu:

https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
3. Przesłaniu swojego autorskiego przepisu na jesienną zupę wraz z obrazującym go zdjęciem. Przepisy i zdjęcia należy wysłać na adres email: majka190382@o2.pl lub wklejenie jako postu na stronie mojego fan pagu na fb
Jedna osoba może wysłać dowolną ilość zgłoszeń, z tym, że może wygrać tylko jedną nagrodę.
6. Nagród jest 6:

*torba termoizolacyjna

*lunch box

*koc piknikowy

* 3 nagrody wyróżnienia: minutniki

POWODZENIA!!

czwartek, 23 października 2014

SAŁATKA MAKARONOWA

Propozycja na kolację w sam raz :) Syta i pyszna
Składniki:
szklanka makaronu łazanki
puszka groszku 
puszka kukurydzy
3 jajka
1/2 kg piersi z kurczaka
pół pęczka natki pietruszki
sól,pieprz
słodka papryka
3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą,wrzucamy do salaterki. Dodajemy osączoną kukurydzę i groszek. Pierś kurczaka kroimy
w małą kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, przesmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Studzimy i
dodajemy do sałatki. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Dodajemy majonez, dosalamy do smaku.

środa, 22 października 2014

MIODOWE PAŁKI KURCZAKA Z WARZYWAMI

Ma być szybko i pysznie? Polecam drób i wykorzystanie jednej z mieszanek Iglotex. Z ich produk tami smacznie będzie napewno
Składniki:
70 dag pałek kurczakowych
1 op. mieszanki mieksykańskiej Iglotex
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu np lipowego
sól,pieprz
świeże gałązki rozmarynu
Wykonanie:
Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Sos sojowy mieszamy z miodem, zalewamy nim pałki. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.Co jakiś czas przwracamy, żeby całe przeszły sosem. Po tym czasie pałki układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy rozmarynem, pieczemy ok 30 minut, po tym czasie do pałek dokładamy mieszankę warzywną, pieczemy
jeszcze ok 20 minut.


Mieszanki warzywne Iglotex to szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu w kilka chwil. Polecam i zapraszam na profil firmy na fb:
https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts

poniedziałek, 20 października 2014

CUKINIA NA SŁODKO

W ogrodach pełno jeszcze pewnie przerośniętych cukinii,co z nią zrobić? Ja proponuje taką konfiturkę.Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdzi się do ciast i deserów.
Składniki:
1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta
1/2 kg cukru
1 op cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy, pasteryzujemy ok 10 minut.







niedziela, 19 października 2014

BIGOS STAROPOLSKI

Jak przychodzi jesień to mam wtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony Wykonanie:
Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino., gotujemy jeszcze ok 40 minut,dodajemy koncentrat,. Bigos przygotowujemy przynajmniej 3 dni przed podaniem, kazdego dnia go odgrzewając chłodząć i tak powtarzając aż do dnia spożycia.




czwartek, 16 października 2014

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Niby taka prosta, a jak lubiana wmoim domu. Typowa sałatka z czasów PRL . Wtedy to był hit! Myśle że teraz też jest lubiana
Składniki:
5 ziemniaków
puszka kukurydzy
pół puszki groszku 
2 kiszone ogórki
1 kwaskowate jabłko
szczypior z 2 cebulek dymek
4 gałązki natki pietruszki
sól,pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki smietany 18 %
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej wodzie. Studzimy, kroimy w sporą kostkę. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę, pokrojone w drobna kostkę ogórki i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko. Na koniec wrzucamy posiekany robno szczypiorek i natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy majonez i smietanę, dobrze mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia przed spozyciem.

wtorek, 14 października 2014

KUSKUS Z WARZYWAMI I PIERSIĄ KURCZAKA

W moim domu wzięcie mają wszelkie kasze, więc często przyrządzam także kuskus.
Składniki:
300g kuskusu garśc fasolki szparagowej garść zielonego groszku szklanka marchewki pokrojonej w kostkę szklanka bulionu 4 różyczki brokuła 1/2 kg piersi z kurczaka śmietana 12% szklanka sól,pieprz kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy, czekamy aż napęczniej. Dodajemy na patelnię do kurczaka. Warzywa zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. wrzucamy na patelnię( oprócz brokuła- brokuła rozgniatami widelcem na drobno), dolewamy bulion. Doprawiamy , dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Rozgniecionego brokuła łączymy ze śmietaną, wlewamy na patelnię, posypujemy posiekaną natką pietruszki, mieszamy.

niedziela, 12 października 2014

GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ

Niby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam
Składniki:
1 głowka kapusty 
pól kg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
3 plastry suszonych pomidorów
łyżeczka bazylii
ząbek czosnku
sól , pieprz
sos:
bulion warzywny 2,5 l
1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia
gotowy, można też zrobić samemu
3 marchwie
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę sparzamy
w osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy do garnka, gotujemy razem ok 20 minut

piątek, 10 października 2014

SURÓWKA MEKSYKAŃSKA

Dziś miałam ochotę na taką szybką do przygotowania surówkę z białą kapustką, zapraszam..
Składniki:
1/2 kg białej kapusty
2 marchewki
pól puszki kukurydzy
3 gałązki natki pietruszki
1 por z kawałkiem zielonej częsci
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka ostrej musztardy Kamis
łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy drobno, pora cieniutko kroimy w półplasterki. ,Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Wszystko mieszamy, dodajemy kukurydzę, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy, mieszamy dokładnie, podajemy schłodzone

czwartek, 9 października 2014

PIZZA Z SALAMI I CHORIZO IGLOTEX-u

Jeśli potrzebujemy coś na szybko przygotować do zjedzenia, bez dwóch zdań polecam sięgnąć po gotowe produkty Iglotex-u . Mają w swojej ofercie wiele propozycji obiadowych. Ja dziś sięgnęłam po Pizzę z salami i chorizo. Palce lizać!
Pizzę wystarczy włożyc do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut by cieszyć się niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu, nie stała się sucha jak wiór, sery idealnie dobrane, pyszne salami i chorizo- bardzo aromatyczne.Smakował mi też sos z przecieranych pomidorów. Ogólnie mało używam takich dań, ale jak już po nie sięgam to własnie po produkty Iglotex jak dla mnie najlepsze i sprawdzone !

Zapraszam na stronę iglotex na fb:
https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts
Znajdziecie tam mnóstwo ciekawostek o produktach, porad,a także świetne konkursy z fajnymi nagrodami. Śledźcie ich profil na bieżąco, zapraszam do polubienia!

środa, 8 października 2014

ŻEBERKA NA KAPUŚCIE

Stary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach
Składniki:
1 kg kapusty
1/2 kg kapusty kiszonej
20 dag boczku wędzonego
pętko kiełbasy
5 żeberek
4 marchwie
garść suszonych grzybów
3 liście laurowe Kamis
5 ziaren angielskich Kamis
4 pieprze ziarniste Kamis
sól do smaku
Wykonanie:
Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami w mundurkach.

niedziela, 5 października 2014

VERSATILE BLOGGER


Spotkała mnie miła niespodzianka, zostałam zaproszona przez KULINARNE SZALEŃSTWA MANIUSI do wspólnej blogowej zabawy Versatile Blogger Award. Bardzo dziękuje za nominację, jest mi bardzo miło. Z chęcią wezmę w niej udział.

Zasady zabawy:

  • nominować 15 blogów/ minimum 7 do wyróżnienia,      
  • poinformować wybranych przez siebie bloggerów o wyróżnieniu,
  • wyłonić o sobie 7 faktów,
  • podziękować Bloggerowi, który Cię nominował u niego na blogu,
  • zawiesić nagrodę na swoim blogu.
No to w taki razie zaczynamy. Fakty o mnie:
1.Na codzień pracuję w firmie Avon, zajmuję się pozyskiwaniem nowych konsultantek. Jeśli ktoś jest zainteresowany, zapraszam na priv :) (Można zacząć fajnie zarabiać)

2.Prywatnie jestem żoną i mamą dwójki urwisów: Krzysia -10 lat i Kuby - 7 lat. Kocham ich ponad wszytsko i lubię im sprawiać małe i większe radości. Mam wobec dzieciaków swoje zasady,ale potrafię również szaleć z nimi niczym dziecko. Wspólne rodzinne zdrowe szaleństwa to jest to!

3.Lubię gotować dla moich bliskich- to moja pasja, która dzięki usmiechniętym buziakom zyskuje barrdzo :) Lubię oglądać programy kulinarne, mam kilku swoich ulubionych kulinarnych guru, których przepisy bardzo sobie cenię.

4.Uwielbiam fotografie, szczególnie wschody i zachody słońca nad wodą, cudne zjawiska które zawsze wychodzą inaczej.

5. Dobra książka to mój patent na długie zimowe wieczory. Uwielbiam dobre powieści, biografie. Ma bzika również na punkcie książek kucharskich, mam ich już kilkadziesiąt, każda jest wyjątkowa.

6.Nie lubię u ludzi chamstwa, znieczulicy i dwulicowości. Kto mnie zna ten wie że mozna na mnie liczyć w każdej sytuacji choćby o 12 w nocy jestem do dyspozycji. Lubię pomagać innym i dzielić się tym co potrafię robić.

7. Mam w  życiu kilka marzeń, prywatnie chciałabym wyjechać w jakieś fajne ciepłe zagraniczne miejsce, gdzie mogłabym nie myśleć o niczym ( oczywiscie wyjazd rodzinny- nie wyobrażam sobie żeby mogło ich koło mnie zabraknąć), a tak z pasji to moim marzeniem jest poznanie kilku polskich kucharzy, których bardzo cenię za świetne przepisy.

A do dalszej zabawy nominuję:

http://slodkababeczkaks.blogspot.com/

http://rozowakuchnia.blox.pl/html

http://olivciowepasje.blogspot.com/

http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/

http://danusia-piecyk.blogspot.com/

http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/

http://evita0007.blogspot.com/

piątek, 3 października 2014

JABŁKA W CIEŚCIE

Idealna na ciepła kolację czy deserek nie tylko dla małych łakomczuchów
Składniki:
3/4 kg mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
4jabłka ( najlepsze kwaskowate )
2 szklanki mleka
2 jajka
 

olej do smażenia 
Wykonanie:
Wbijamy jajka do mąki,dodajemy mleko,cukry. Wkrajamy obrane jabłka.Kroimy na duże kawałki.Wszystko dokładnie mieszamy,wykłądamy łyżką na rozgrzana patelnię.smażymy na złoto.

czwartek, 2 października 2014

WANILIOWY ŚLIWKOWIEC

Korzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jest

Składniki:
20 dag mąki 
15 dag cukru 
2 łyżki cukru waniliowego 
1 łyżka aromatu
waniliowego 
kostka margaryny 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 jajka 
60
dag śliwek węgierek 
kruszonka: 6 łyżek mąki 
4 łyżki cukru 
2 łyzki margaryny 
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do masy jajecznej, mieszamy( nie miksujemy). Do prodiża wkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, połówki sliwek wciskamy w ciasto.Z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.Ciasto pieczemy ok 45 minut.