sobota, 31 maja 2014

BABECZKI CYTRYNOWE

Moi synowie uwielbiaja takie babeczki na jeden kęs :) Jutro Dzień Dziecka, proponuje upiec je swoim maluchom, naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. Cytryna pachnie w całym domu podczas pieczenia



 Składniki:

1 szkl cukru
25 dag mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
op.cukru waniliowego
1/4 kostki margaryny
szklanka maślanki
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
kolorowe lukry
perełki cukiernicze

Wykonanie:
 Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie
 wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po
 łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona
 margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na
 muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Gotowe wystudzone
 muffinki udekorować kolorowymi lukrami i cukiereczkami.





piątek, 30 maja 2014

PIZZA MOTYLEK

Pizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. 

Składniki:

3,5 szklanki mąki
1 szkl ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżka soli
łyżka cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
1/2 papryki
kilka plastrów czerwonej cebuli
20 dag swojskiej wedzonej kiełbasy
keczup włoski
szklanka sera do pizzy
sól,pieprz, oregano

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele
na 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby częsci się nie porozłaczały. Smaruje ciasto keczupem,posypuje startym serem, wkładam na 8 minut do piekarnika. Wyjmuję, ozdabiam dodatkami motylka, zapiekam jeszce 10 minut.


środa, 28 maja 2014

OGÓRKI MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI

W moim domu dużo przepiów od mojej babci, tak bardzo uwielbiałam i lubie do dziś jej kuchnię że bardzo chętnie korzystam z tych sprawdzonych przepisów.



Składniki:

1.5 kg ogórków gruntowych
zalewa:
6 szkl wody przegotowanej
1.5 łyżki soli-najlepiej kamiennej
koper razem z baldachimem
korzeń i liśc chrzanu
3 listki wiśniowe
2 zabki czosnku


Wykonanie:

Ogórki układamy w słoju.Wkładamy też korzeń i liśc chrzanowy,liście wisniowe,obrane ząbki czosnku i koper zielony razem z baldachimem.Zalewamy woda wymieszaną z solą.Odstawiamy przykryte na 2-3 dni,wtedy są najsmaczniejsze.Choc i w pożniejszym dniu smakuja wybornie,tylko są mocniej ukwaszone


CIASTO Z MUSAMI TRUSKAWKOWYMI

Idealne w smaku : lekkość biszkoptu i dwóch smaków musu truskawkowego



 Składniki:

4 jajka
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka pr. do pieczenia
1 mus:
1/2 kg truskawek
2 łyżki żelatyny
2 mus:
1/4 kg truskawek 
250 ml śmietany 18 %

Wykonanie:
Ciasto:
 Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy  zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy.
1 mus:
Truskawki miksujemy w blenderze. Żelatynę zalewamy gorącą wodą,, dobrze mieszamy, studzimy. Zimną dodajemy do musu z truskawek, wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki do stężenia.
2 mus:
Truskawki miksujemy w blenderze. Dodajemy śmietanę,miksujemy. Wylewamy na stężałe ciasto. Odstawiamy do lodówki.




wtorek, 27 maja 2014

CIASTO Z TRUSKAWKAMI POD PIERZYNKĄ

Bardzo szybkie do przygotowania ciasto dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawek
Z truskawkami... z pianką...mniam...

Składniki:

1/2 kg truskawek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę, zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto.


chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy kruszonkę.Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 180 st.



poniedziałek, 26 maja 2014

SZPARAGI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Na wykwintny obiad danie idealne. Proste, szybkie do przygotowania, a pyszne. Dziś to ja zaserwuję je moim synom na świąteczny obiad, może kiedyś zrobią je same, bo wiedzą że szparagi bardzo lubię



 Składniki:

15 szparagów
5 plastrów szynki parmeńskiej
5 plastrów żóltego sera
sól
Wykonanie:
Szparagom odłamujemy końcówki, wstawiamy do garnka z posolonym
wrzątkiem, głowki stoją ponad poziom wody, gotują się na
parze.Gotujemy 5 minut. WYjmujemy,studzimy. Bierzemy po 3 szparagi, ciasno
obwijamy wokół żólty ser, następnie szynkę. Układamy w naczyniu
żaroodpornym, zapiekamy do rozpuszczenia się sera i zrumienienia
delikatnie szynki.









sobota, 24 maja 2014

TARTA Z TRUSKAWKAMI

W sezonie ciacho z truskawkami musi być a że polubiłam tarty więc padło na nią...pysznie

 Składniki:

1,5 szklanki mąki 1 jajko 3/4 kostki margaryny 2 łyżki cukru masa: 3 budynie waniliowe 3 szklanki mleka pól kostki margaryny dodatkowo: pół kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy na pól godziny do lodówki. Po tym czasie> rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy całe ciasto> widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy do obciązenia> groch, zapiekamy 15 minut w 170 st. Po tym czasie zabieramy papier z> grochem i zapiekamy jeszcze 15 minut.Studzimy. Gotujemy budynie z mlekiem. Studzimy, miksujemy na gładko z margaryną.> Wykładamy na spód od tarty. Truskawki kroimy wplastry, wykładamy na> masę budyniową, na wierzch wylewamy przygotowaną wg przepisu na> opakowaniu galaretkę.




piątek, 23 maja 2014

SWOJSKIE ZSIADŁE MLEKO

Zsiadłe mleko bardzo lubię, szczególnie w okresie upałów. Ale takie kupowane gotowe niczym nie dorównuje w smaku, takiemu samodzielnie nastawionemu. A robi sie je bardzo prosto..




Składniki:
1l mleka ( z terminem ważności) 3,2 %
3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
dodatkowo:
1/2 kg ziemniaków
30 dag boczku surowego
pęczek koperku
sól,pieprz


Wykonanie:

Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dobę.Ale gdy jest bardzo ciepło,mleko skiśnie przez noc.Kiedy mleko się zetnie i bedzie miało zwartą konsystencję wstawiamy mleko do lodówki.Gotowe mleko nakładamy na talerze posypujemy pieprzem i drobno posiekanym koperkiem
Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w drobną kosteczkę.podsmażamy.Gotowymi skwareczkami okraszamy ziemniaki,elikatnie polewamy tez wytworzonym tłuszczykiem.posypujemy posiekanym koperkiem.



środa, 21 maja 2014

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI

Połączenie niecodzienne, to przyznać trzeba, ale w smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie !


Składniki:

2 garście rukoli
garść orzechów włoskich Bakalland
pól szklanki migdałow w płatkach Bakalland
5 truskawek
kilka kostek sera fety
3 łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz- opcjonalnie

Wykonanie:

Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone  w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem.




KOTLECIKI DROBIOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Połaczenie smaków baaardzo ciekawe, moje dzieciaki zajadaja sie nimi bez końca, wyjątkowo smaczne z sosem czosnkowym

Składniki:

70 dag piersi z kurczaka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
sól,pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:
Piersi mielę w maszynce,doprawiam solą,pieprzem,.Formuję paseczki,
panieruję w rozkłóconych jajkach a następnie bułce wymieszanej z
wiórkami. Smażę na rozgrzanym oleju na rumiano, podaje z sosem
czosnkowym.
CIEKAWE DOZNANIE SMAKOWE JESLI DODAMY DO MIĘSA ŁYZECZKĘ C!URRY




wtorek, 20 maja 2014

POMIDORY POD PIERZYNKĄ

  • Próbowaliście? jeśli nie, to czas to zmienić , ten przepis na proste podanie pomidorów napewno zaskoczy smakiem



Składniki:
3 pomidory
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1/3 szklanki tartego żółtego sera lub mozzarelli( ja użyłam mozzarelii tartej)
sól, pieprz - do oprószenia
1 ząbek czosnku

Wykonanie
Pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu. Oprószamy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy pomidorki, posypujemy obficie starkowanym serem





poniedziałek, 19 maja 2014

PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU

Lubicie kuchnię chińską? ja lubię i moja rodzina także lubię też ją ,,doprawiać" pod swój smak. Zapraszam!!
 

Składniki:

50dag piersi zkurczaka
25 dag mieszanki chińskiej mrożonej
3 łyzki sosu sojowego
słoik sosu chińskiego 500g 
1 papryczka chili
pieprz,sól-do smaku
olej do smażenia
2 szklanki ryżu


Wykonanie:

Piersi kurczaka kroimy na małe paseczki,polewamy sosem sojowym,dokładnie mieszamy,zeby sos pokrywał całego kurczaka,odstawiamy na min.2 godz do lodówki.Po tym czasie smazymy an rogrzanym oleju ok 3 minut,wrzucamy zamrożone warzywa,dusimy ok 15 minut mieszając
Na pateknię dokładamy sos chiński,duimy jeszcze ok 10 minut. Ryz gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z ryżem


niedziela, 18 maja 2014

SERNIK NA ZIMNO

Najprostszy przepis na pyszny serniczek. Jesli potrzeba chwili żeby zrobić cos pysznego polecam ten przepis!



Składniki:

1kg sera waniliowego w wiadereczku
2 galaretki owocowe( u mnie truskawkowa)
3 łyżki żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody
1 opakowanie biszkoptów

Wykonanie:

Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia.



sobota, 17 maja 2014

MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA

Jak juz wspominałam nieraz drób często gości na moim stole. Dzisiaj pogoda dopisuje na tyle by móc wrzucić cos na ruszt, więc polecam te niezwykle smaczne piersi z kurczaka. Rewelacyjne w smaku, nawet moim synom bardzo posmakowały.

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań
sól,pieprz

Wykonanie:

Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste.

piątek, 16 maja 2014

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Moja dzisiejsza piątkowa propozycja, coś dla wielbicieli sałatek i szparagów..mniam


 Składniki:
pół pęczka szparagów
opakowanie miksu sałat z rukolą
15 pomidorków koktajlowych
opakowanie sera fety
1 czerwona cebula mała
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku  z cytryny
zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła 1 łyżka
sól,pieprz

Wykonanie:

Szparagom odłamujemy końcówki i  gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz wykładamy miks sałat, na to pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę.



czwartek, 15 maja 2014

UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego w kuchni to zawsze go uzywam do przyrządzania potraw. Dla mojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu.




Składniki:

9 pałek z kurczaka
opakowanie warzyw na patelnię
łyżka słodkiej mielonej papryki
sól- do oprószenia
majeranek- do oprószenia
kminek- do oprószenia
2 jabłka
łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut

poniedziałek, 12 maja 2014

MŁODA KAPUSTA JAK U BABCI

Pomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecam



Składniki:

1 głowka kapusty
kawałek mięsa lub kości zmięsem do ugotowania wywaru
4 marchwie
1 cebula
pęczek koperku
2 pętka kiełbasy

40 dag róznych mięs
30 dag boczku
3 ziela angielskie
1 liśc laurowy
sól,pieprz do smaku


Wykonanie:

Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona w plasterki marchew.Doprawiamy solą,pieprze,dorzucamy ziele angielskie i liśc laurowy.Wrzucamy mięsko.Gotujemy do miękkości kapustki.Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w drobna kosteczkę boczek.Zabieramy z patelni wrzucamy do garnka z kapustką.Następnie przesmażamy pokrojona na półplasterki kiałbasę.Kieby bedzie wpołowie zrumieniona wkrajamy cebule w kosteczkę,rumienimy i dorzucamy do kapusty.Wszystko razem mieszamy ,dodajemy koperek drobno posiekamy.Jesli zachodzi potrzeba jeszcze doprawiamy.Podajemy zmłodymi ziemniaczkami.

niedziela, 11 maja 2014

ROLADKI Z SZYNKĄ ,SEREM I SZPARAGAMI

Sezon szparagowy w pełni. Bardzo się z tego powodu cieszę ponieważ je bardzo lubię. A więc dziś kolejna propozycja, zapraszam na roladki ze szparagami i delikatną piersią z kurczaka.


Składniki:
1 kg piersi z kurczaka( tak żeby można było wyciąć 10 porcji na kotlety)
20 szparagów
10 plastrów szynki
10 plastrów żóltego sera 
szklanka twardego zółtego sera potarkowanego
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Piersi  z kurczaka oprószamy solą i pieprzem oaz ziołami prowansalskimi  z obu stron. Na każdej układamy plaster sera i szynki. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Poprostu należy je przełamać, pękną w tym miejscu co trzeba. Na każdą pierś kładziemy też po 2 szparagi, zwijamy wokół nich mięso z serem i szynką po skosie. Spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na rumiano na głębokim oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem, zapiekamy ok 10 minut. 






sobota, 10 maja 2014

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

Mamo....zrobisz koktajl truskawkowy? Moje dzieciaki w sezonie na truskawki bardzo go lubią, z wielką niecierpliwością czekamy na Nasze truskaweczki,ale nie mogłam im odmówić i juz teraz kupiłam ich troszkę aby spełnić te zachcianki, nie tylko dzieci zresztą :)

Składniki:
1/2 kg truskawek
300 ml maślanki ( można też użyć  mleka)
2 łyżki miodu- ja użyłam z mniszka lekarskiego ( przepis na wykonanie na blogu)
Wykonanie:
Truskawki myjemy, odrzucamy szypułki, owoce wrzucamy do blendera, miksujemy, dodajemy maślankę, dosładzamy miodem, dokładnie miksujemy. Podajemy np. ze świeżymi owocami truskawek ale i sam smakuje również wybornie.

czwartek, 8 maja 2014

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Z polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą.


Składniki:
1 poledwiczka wieprzowa ok. 70 dag
1 słoiczek 250 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 opak. mozzarelli duża kulka
zioła prowansalskie Kamis
sól pieprz Kamis
Wykonanie:
Poledwiczka rozcinamy po długości zostawiając z 1cm boku, rozkładamy polędwiczkę na boki, tłuczkiem dobrze rozbijamy mięso. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na przyprawionej polędwiczce układamy ciasno koło siebie pokrojoną na plastry mozzarellę a na nią suszone pomidory, zwijamy po długośc w roladkę, spinamy wykałaczkami. Gotową roladkę z wierzchu również posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsmazamy na rumiano na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem, podpiekamy ok 20 minut. Podajemy pokrojona w drube plastry.




PASTERYZOWANIE I MROŻENIE-SPOSOBY NA PRZECHOWANIE SZCZAWIU

W maju szczaw jest najsmaczniejszy, wtedy jest najlepszy czas żeby go nazbierać i zamknąc w słoiczku na zimę,żeby cieszyć się prawdziwą szczawiówką cały rok. Poniżej moje dwa sposoby na przechowanie szczawiu: pasteryzowanie i mrożenie.Może ktoś wykorzysta?

1.PASTERYZOWANIE:
szczaw
sól
Szczaw płukamy, kroimy na niezbyt drobne kawałki. W miseczce posypujemy dość sporo solą,szczaw układamy do słoiczków( ja wkładam do takich np po musztardzie, tyle mi wystarcza na przygotowanie zupy dla mojej 4 osobowej rodziny), dobrze ugniatamy, tak układamy do szykji słoika. Zakręcamy. Słoiki ustawiamy w garnku z wodą, po zagotowaniu wody pasteryzujemy ok. 15 minut, wyjmujemy,odwracamy do góry dnem.Przechowujemyw  piwnicy.
2. MROŻENIE:
Umyty i wysuszony szczaw kroimy na niezbyt drobne kawałki, wkładamy do niewielkich torebek foliowych do mrożonek. Mrozimy.Można przechowywac nawet do następnego sezonu.

środa, 7 maja 2014

ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM

Na konkurs wpłynęło 8 zgłoszeń. Wszystkie chłodniki bardzo apetyczne, ale zaintrygował Nas jeden,na chłodnik z ogórków,ale na wodzie...Nigdy nie jedlismy chłodnika do którego daje się więcej wody. Mieliśmy go tylko wypróbować,a zasmakował na tyle ze postanowiłyśmy przyznać nagrodę właśnie pani Annie Jóźwik.Wszystkim polecam wypróbować tani, a jak smaczny chłodnik. 
Płyta audiobook pojedzie natomiast do  U Stokrotki  za chłodnik gospodyni, prosty chłodnik z przewagą botwinki,ale też z dodatkiem ogórków i rzodkiewki, świetne połaczenie! Wszystkim gratulujemy!!!
Proszę o dane do wysyłki pod adres:
majka190382@o2.pl



Przepyszny chłodnik z przepisu pani Ani. Tania kuchnia też jest niezwykle pyszna!


Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:


Zasady są bardzo proste.

Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Drugi etap trwa od dziś tj 07.05- 13.05.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów

HASŁO TRZECIEGO TYGODNIA:

       CHŁODNIK Z POLSKICH WARZYW
 Tym razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny chłodnik z awokado..mmm...Czekamy jednak na chłodniki nasze,typowe polskie, takie jakich nie jedliśmy. Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem. Napewno wygra ciekawy przepis
Powodzenia!
Wyniki podam 14.05 
                                  UWAGA!!! 
DODATKOWA NAGRODA:
*Audiobook 101 Rzeczy Lepszych Od Diety-czyli jak schudnąć bez odchudzania, czyta Anna Guzik

MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Wiosna to czas kiedy na wszystkich łąkach pełno ślicznych żółtych kwiatuszków, z których tak chętnie w dzieciństwie wyplatało się wianuszki. Z sentymentem o tym myślę zajadając przepyszny miodzik z mniszka lekarskiego. Jego przygotowanie nie wymaga zbyt dużo pracy, mniszek jest dostępny dla każdego, ważne aby nie zbierać go  w mieście przy ruchliwych ulicach, gdzie jest napewno zanieczyszczony. Najlepszy jest taki zbierany w czystych rejonach.Miód ten ma właściwości wzmacniającze i oczyszczające, ma zbawienny wpływ na watrobę,ale jest też pomocny przy chrypce,kaszlu i przeziębieniu.A do tego jest tak pyszny


Składniki:
1000 kwiatów mniszka lekarskiego( bez łodyg)
2 litry wody
2 kg cukru
4 cytryny
Wykonanie:
Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna pachnieć miodem. Nie mieszamy ,gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Gęstość miodu sprawdzamy nabierając miód na łyżkę i odstawiając na talerzyk do ostygnięcia. Dopiero po wystudzeniu widać konsystencje właściwą miodu. Jeśli chcemy żeby miód był jeszcze gęstszy gotujemy dłużej.Po tym czasie gorący miód nalewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcie do góry dnem.
Z tego przepisu wyszło mi 8 słoiczków po dżemie miodziku.



wtorek, 6 maja 2014

ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM

Maj to idealny czas na zbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie.

Składniki:
pęczek świeżego szczawiu
20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego, ja użyłam szpinak rozdrobniony Iglotex
4 jajka
3 l bulionu warzywnego
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
sól morska czosnkowa z ziołami Kamis
śmietana do zabielenia ( niekoniecznie)
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
Wykonanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę.



Lubię szpinak Iglotex za jego małe, ekonomiczne opakowania, i fajne pakowany w małe bryłki :) świetnie :)
Zapraszam na stronę Iglotex na fb: