środa, 31 stycznia 2018

CHRUPIĄCE GOFRY

Oj...gofry to moi synowie mogliby jeść codziennie. Mój starszy syn, przejął ode mnie pałeczkę i najlepsze gofry wychodzą właśnie spod jego ręki. Przepis jest banalnie prosty, jak napisałam wcześniej do przygotowania przez dziecko. Bo najlepsze gofry to te pulchne, chrupiące..jak z najlepszych wspomnień z wakacji nad morzem. 
Składniki:
500 g mąki
660 ml mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
*Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę. 
* Resztę składników mieszamy ze sobą, ubijamy mikserem. Dodajemy pianę , delikatnie mieszamy.
* Nagrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcjami ciasto, pieczemy ok 3-4 minut. 
*Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

Często spotykam się ze stwierdzeniami, że gofry nie są chrupkie, że szybko stają się gumowe, że trudno dobrze je upiec.
Sekret dobrych gofrów tkwi w wyborze dobrej gofrownicy. Sama przetestowałam ich kilka i stwierdzić muszę, że mercedesem najlepszej klasy wśród tych urządzeń kuchennych jest gofrownica polskiej firmy DEZAL.Ja wybrałam model Dezal 301.7.  Posiada ona moc 1300 w co pozwala w szybki sposób uzyskać puszyste, chrupiące ( nawet po kilku godzinach) gofry. 
 Dodatkowym plusem tej gofrownicy jest fakt iż powłoka na którą wylewamy ciasto została pokryta greblonem- zapobiega on przywieraniu. Po zakończonej pracy nie ma konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste?
To jak? Od dzisiaj wszystkie gofry będą jak z nadmorskiej cukierni? Tak, dzięki DEZAL

czwartek, 25 stycznia 2018

CIECIORKA Z PIEKARNIKA

Ciecierzyca. Zdrowe warzywo, które wbrew pozorom można wykorzystać w kuchni.A to w zupie, a to  zapiekankach, a to w różnego rodzaju sałatkach czy jako przekąska. Jest niskokaloryczna może być bez obaw zjadana przez osoby dbające o linię, liczące kalorie. Jeśli uwielbiasz chrupać orzeszki,a  niestety  z powodu alergii nie możesz sobie na to pozwolić polecam upiec ciecierzycę w piekarniku z ulubionymi dodatkami, nieźle chrupie i jest mega uzależniająca. Tak przygotowana, podpieczona jest świetnym dodatkiem do sałatek. Wypróbujcie sami

Składniki:

puszka cieciorki gotowanej
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
sól
oliwa smakowa z chili
Wykonanie:
Cieciorkę osączamy z zalewy*, przepłukujemy, osączamy. 
Wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy 15 minut.
Mieszamy ze sobą papryki i sól, wsypujemy do woreczka, przekładamy podpieczoną cieciorkę, dobrze mieszamy. Wysypujemy z powrotem na blachę, pieczemy jeszcze ok 15 minut. Zostawiamy na blasze aż do wystygnięcia, będzie fajnie chrupka. 
Gotową podajemy z ulubionymi sosami. 
*można użyć cieciorki suchej, którą należy najpierw do miękkości ugotować.

niedziela, 21 stycznia 2018

ŚMIETANOWIEC Z OREO

Dziś mija 14 lat, kiedy na świecie pojawił się mój starszy syn. Ten dzień to również 4 lata odkąd zaczęłam przygodę z blogowaniem. Na tę okazję przygotowałam torcik- śmietanowiec z oreo i czekoladą. Moim bliskim bardzo zasmakował, Wam jeśli zechcecie go zrobić na pewno też.
Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa oreo do przełożenia:
500 ml śmietany 30 %
pół dużego opakowania ciastek oreo
pół tabliczki mlecznej czekolady
ew. cukier puder do smaku
sok z cytryny- kilka łyżek
poncz:
3 szklanki przegotowanej wody
cukier do smaku
sok z cytryny- wedle uznania
masa śmietanowa na wierzch:
250 ml śmietany 30%
cukier puder
sok z cytryny
dodatkowo:
1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch
Wykonanie:
*Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
* Biszkopty przekrawamy na połowę. 
*Na dół bierzemy jasny biszkopt, nasączamy. 
* Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
Oreo bardzo drobno siekamy, tak samo postępujemy z czekoladą. Dodajemy do śmietany, mieszamy. 1/3 kremu wykładamy na blat z ciasta. Rozsmarowujemy. 
Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami ciasta, układając kolory biszkoptu naprzemiennie. 
*250 ml śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masą smarujemy boki i wierzch. Z pozostałych ciastek kilka przekrawamy na połówki, na dekorację na wierzch, resztę drobno siekamy, obsypujemy nimi boki tortu. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

czwartek, 18 stycznia 2018

CEBULOWE KRĄŻKI W CIEŚCIE

Mamy karnawał. Przed Nami mniejsze lub większe imprezy, imprezki, domówki...Przydadzą się pomysły na przekąski, przystawki, przegryzki, zakąski.. Po prostu coś do wrzucenia na raz do buzi . Fajnym pomysłem jest przygotowanie krążków cebuli . Smakują wybornie, a my w zależności od potrzeb i wieku gości możemy modyfikować ich smak.Dzieciakom do ciasta dodajemy wodę gazowaną, a uzyskamy smak niczym chipsów cebulowych, a dorosłym dodajmy piwa - nada fajnego posmaku. A krążki będą wspaniałym dodatkiem do tego złocistego trunku. 
Składniki:
3 cebule
150 ml jasnego piwa lub wody gazowanej
75 g mąki, plus do panierki
sól,pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w plastry, oddzielamy każdy krążek oddzielnie. 
Piwo mieszamy z mąką, mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzyk wysypujemy mąkę. Panierujemy w niej każdy krążek cebuli, następnie maczamy w cieście, kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na rumiano. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi sosami. 

poniedziałek, 15 stycznia 2018

KOKOSKI Z FIGAMI

Kiedy nadarzy się wyjątkowa okazja, a Ty nie wiesz co podarować bliskiej Ci osobie, gdy akurat na wieczór zapowiedzieli się goście, a nie masz w domu nic słodkiego do kawy, z pomocą przychodzi Rama w nowym wcieleniu, z dodatkiem oleju kokosowego! Dzięki temu wzbogaceniu zyskała ona niezwykły smak, tworząc jednocześnie subtelne, egzotyczne połączenie.  
Kiedy wpadła mi w ręce, od razu wiedziałam, że stworzę z nią coś wyjątkowego, coś pysznego. Kuleczki! I tak powstały one - idealne, w sam raz na jeden kęs... Po prostu niebo w gębie!
Składniki:
225 g Ramy z olejem kokosowym
250 g wiórków kokosowych 
250 g herbatników 
1 szklanka cukru pudru
suszone figi
2 całe jajka
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.Dodajemy do masy wiórki kokosowe, mieszamy. Odkładamy pól szklanki wiórek na wierzch. Masę wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszone herbatniki.  Formujemy kulki, w środek każdej wkładamy posiekane figi - ilość według uznania. Pozostałe wiórki kokosowe prażymy na patelni. Obtaczamy w nich gotowe kulki i na min. 2 godz. wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. 



sobota, 6 stycznia 2018

CYTRUSOWE UDKA KACZE

Jeśli chce podać moim gościom lub domownikom coś pysznego ,sięgam po kaczkę. Wszyscy bardzo lubimy udka , więc tym razem zrezygnowałam z pieczenia całej kaczuszki, na rzecz przygotowania tylko jej nóżek. W towarzystwie cytrusów mięsko wyszło, że palce lizać.
Składniki:
1,5 kg nóżek z kaczki
sól,pieprz
świeże gałązki rozmarynu
1 cytryna
3 pomarańcze
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Z 1 pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Dodajemy miód, mieszamy. Udka nacieramy solę i pieprzem, smarujemy marynatą, obkładamy gałązkami rozmarynu, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Po tym czasie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Pozostałe pomarańcze kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, obkładamy udka, przykrywamy. Pieczemy półtorej godziny. Po tym czasie odkrywamy żeby udka się zrumieniły, pieczemy jeszcze pól godziny. Podajemy z całymi pieczonymi ziemniakami i sałatą. 

środa, 3 stycznia 2018

WĘGORZ W ZALEWIE OCTOWEJ

Ryby w zalewie octowej są bardzo smaczne. Najlepsze po kilku dniach, gdy ryba przejdzie smakiem. Świetnie się sprawdzi jako przystawka na karnawałowym stole. Robi się ją dość szybko, kwestia posmażenia ryb. W taki sposób możemy przygotować każdą rybkę, również filety. 
Składniki:
węgorz ok 2 kg
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
5 ziarenek ziela ang
3 listki laurowe
mąka do panierowania ryby
olej do smażenia
Wykonanie:
Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz. 
Każdy kawałek ryby panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 
Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki i ziele,
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do ryby. Odstawiamy na min 2 dni, żeby ryba przeszła smakiem.