500 g mąki
660 ml mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
*Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę.
* Resztę składników mieszamy ze sobą, ubijamy mikserem. Dodajemy pianę , delikatnie mieszamy.
* Nagrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcjami ciasto, pieczemy ok 3-4 minut.
*Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Często spotykam się ze stwierdzeniami, że gofry nie są chrupkie, że szybko stają się gumowe, że trudno dobrze je upiec.
Sekret dobrych gofrów tkwi w wyborze dobrej gofrownicy. Sama przetestowałam ich kilka i stwierdzić muszę, że mercedesem najlepszej klasy wśród tych urządzeń kuchennych jest gofrownica polskiej firmy DEZAL.Ja wybrałam model Dezal 301.7. Posiada ona moc 1300 w co pozwala w szybki sposób uzyskać puszyste, chrupiące ( nawet po kilku godzinach) gofry.
Dodatkowym plusem tej gofrownicy jest fakt iż powłoka na którą wylewamy ciasto została pokryta greblonem- zapobiega on przywieraniu. Po zakończonej pracy nie ma konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste?
To jak? Od dzisiaj wszystkie gofry będą jak z nadmorskiej cukierni? Tak, dzięki DEZAL.