Składniki:
biszkopt jasny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa śmietanowa z wiśniami:
500 ml śmietany 30 %
250 g mascarpone
cukier puder do smaku
2 szklanki wydrylowanych wiśni z syropu
poncz:
3 szklanki przegotowanej wody
cukier do smaku
sok z cytryny- wedle uznania
masa na wierzch:
330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
dodatkowo: owoce do dekoracji
Wykonanie:
*Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
* Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy.Dodajemy cukru pudru do smaku, dokładamy osączone wiśnie, mieszamy. Masę dzielimy na 3 części
* Biszkopty przekrawamy na połowę.
*Na dół bierzemy jeden biszkopt, nasączamy.Wykładamy masę.Następnie wykładamy kolejny biszkopt, wykladamy kolejną porcję masy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, wykładamy resztę masy. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Odstawiamy do lodówki
*Na drugi dzień ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na boki i wierch tortu. Boki za pomocą szprycy gwiazdki dekorujemy, na wygładzony wierzch układamy w dowolny wzór owoce.
* Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.