Składniki:
25 dag kaszy gryczanej
500 g piersi z kurczaka
15 dag wędzonego boczku
40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki
1 cebula
1 por- zielona część
1 szklanka bulionu warzywnego
1 dynia
sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczkichili, rozmaryn
ząbek czosnku
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju.Na druga patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki obgotowane wczesniej grzyby( jesli mamy pieczarki nie obgotowujemy). kiedy zaczną sierumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemyobsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskieprzyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn,wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut.