Jagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi
Składniki:
2,5 szkl.jagód leśnych
30 dag serka waniliowego
pól szkl,smietany 18
3 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku
2 galaretki jagodowe lub wisniowe
kostka margaryny
20 dag herbatników
5 łyzek cukru
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy,herbatniki dokładnie mielimy na pył.Łączymy herbatniki z margaryną.Wyklejamy tym dno tortownicy.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Jagody blenderujemy,dodajemy smietanę,serek ,cukier.Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w pól szkl.wrzatku,studzimy i dodajemy do mieszanki jagodowej.Wylewamy na mase herbatnikową.Odstawiamy do stężenia.Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl.wody,wylewamy na stężąłe ciasto,odstawiamy do lodówki,aż galaretka stężeje.
poniedziałek, 30 czerwca 2014
niedziela, 29 czerwca 2014
SYROP Z CZARNEGO BZU
To już naprawdę ostatni moment na jego przygotowanie, gdzieniegdzie można znaleść jeszcze krzaki kwitnącego czarnego bzu. Jako mama czas przeziębień nie jest mi obcy, więc wykonuję taki syrop, który idealnie sprawdza sie przy przeziębieniach i kaszlu.Niezawody przepis babci, po który i ja teraz chętnie sięgam.
Składniki:
10 szklanek wody
1 cytryna
1 szklanka cukru
50 baldachów kwiatu czarnego bzu
Wykonanie:
Do wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy, syrop zagotowujemy, gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy ok 5 minut. Z tego przepisu wychodzi 6 buteleczek syropu po 330 ml każda
Składniki:
10 szklanek wody
1 cytryna
1 szklanka cukru
50 baldachów kwiatu czarnego bzu
Wykonanie:
Do wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy, syrop zagotowujemy, gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy ok 5 minut. Z tego przepisu wychodzi 6 buteleczek syropu po 330 ml każda
piątek, 27 czerwca 2014
KARP W GALARECIE
Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu.
Składniki:
1,5 kg karpia
5 cebul
3 marchwie
kawałek selera
pietruszka
1 cytryna
3 ziarenka ziela angielskiego
5 szkl wody
7 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
4 łyżki żelatyny
pieprz
sól
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Odstawiamy.
Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.
Podajemy z gorącymi ziemniakami.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Składniki:
1,5 kg karpia
5 cebul
3 marchwie
kawałek selera
pietruszka
1 cytryna
3 ziarenka ziela angielskiego
5 szkl wody
7 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
4 łyżki żelatyny
pieprz
sól
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Odstawiamy.
Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.
Podajemy z gorącymi ziemniakami.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
czwartek, 26 czerwca 2014
ZAPIEKANA KIEŁBASKA Z WARZYWAMI W SOSIE
Czasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w kilkanaście minut
Składniki:
1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska)
2 garście fasolki szparagowej
2 duże marchewki
1 cebula
olej do smażenia
10 łyżek keczupu łagodnego
sól,pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 nieduza papryczka chili
Wykonanie:
szparagówkę i pokrojone w słupki marchewki podgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie kielbasę kroimy w drobna kostkę. Podsmazamy na niewielkiej ilosci oleju. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulkę. Podsmażamy, dodajemy odsaczone fasolkę i marchewkę, smażymy ok 5 minut, dodajemy zioła prowansalskie, keczup, posiekaną drobno papryczkę chili. Wg uznania doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem
Składniki:
1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska)
2 garście fasolki szparagowej
2 duże marchewki
1 cebula
olej do smażenia
10 łyżek keczupu łagodnego
sól,pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 nieduza papryczka chili
Wykonanie:
szparagówkę i pokrojone w słupki marchewki podgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie kielbasę kroimy w drobna kostkę. Podsmazamy na niewielkiej ilosci oleju. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulkę. Podsmażamy, dodajemy odsaczone fasolkę i marchewkę, smażymy ok 5 minut, dodajemy zioła prowansalskie, keczup, posiekaną drobno papryczkę chili. Wg uznania doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem
środa, 25 czerwca 2014
WIENIEC NA ZIMNO 3 SMAKI
Lato to czas kiedy chętniej sięgamy po ciasta na zimno, desery... Mój mąż je bardzo lubi dlatego i ja je chętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam od firmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszam
Składniki:
szklanka smietany 18%
op.serka mascarpone
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki wisniowe
Wykonanie:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamy
do formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w
1,5 szkl wrzątku,studzimy, dodajemy śmietanę 18 , miksujemy, wylewamy na
stężałą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaratki
brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku, studzimy, dodajemy
mascarpone, miksujemy, wylewamy na stężałe poprzednie warstwy.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Opinia:
Forma idealnie nadaje się do przygotowania ciast na zimno. Ciasto idealnie odchodzi i wielkim plusem oprócz pięknego wyglądu ciasta jest też możliwośc wyboru czy robimy ciasto wieniec, czy pełne, dzięki n,,kominowi" znajdującemu się w zestawie. Duży plus to też przykrywka, dzieki niej nie przechodzą na ciasto zapachy z lodówki. Szczerze polecam i zapraszam do odwiedzenia strony Tupperware:
http://www.tupperware.pl/
oraz na funapage firmy na fb:
https://www.facebook.com/tupperwarepolskaoficjalnyprofil?fref=ts
wtorek, 24 czerwca 2014
FRITATA Z BOTWINĄ
Botwina ogólnie znana jest w zupie,zachęcam wypróbowania mojego przepisu na fritatę, pomysł ciekawy z ciekawym efektem smakowym
Składniki:
3 jajka
pęczek botwinki
1/3 szklanki mleka
5 łyżek mąki
sól,pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Botwinkę razem zburaczkami drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej,mieszając podduszamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy ,dodajemy mleko, mąkę, przyprawy. Zalewamy botwinkę, kiedy masa się zetnie przewracamy na drugą stronę, zapiekamy.
3 jajka
pęczek botwinki
1/3 szklanki mleka
5 łyżek mąki
sól,pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Botwinkę razem zburaczkami drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej,mieszając podduszamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy ,dodajemy mleko, mąkę, przyprawy. Zalewamy botwinkę, kiedy masa się zetnie przewracamy na drugą stronę, zapiekamy.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
DŻEM TRUSKAWKOWY Z NUTKĄ WANILII
Sezon truskawkowy trwa, warto więc zamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę
Składniki:
2 kg truskawek
2 op.Konfitur Fixu Diamant
700 g cukru kryształu
4 duże łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 laski wanilii
Wykonanie:
Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut od momentu zawrzenia. Gorące przekładamy do słoików, szybko zakręcamy, odstawiamy do góry dnem.
Składniki:
2 kg truskawek
2 op.Konfitur Fixu Diamant
700 g cukru kryształu
4 duże łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 laski wanilii
Wykonanie:
Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut od momentu zawrzenia. Gorące przekładamy do słoików, szybko zakręcamy, odstawiamy do góry dnem.
niedziela, 22 czerwca 2014
CUKIER RÓŻANY
Dzika róża kwitnie w najlepsze, nie mogłam tego nie wykorzystać by przygotować przepyszny, niezwykle pachnący cukier różany. Idealny do ciast, deserów i herbatki, dzięki któremu zyskuje ona nowy fajny smak.
Składniki:
60g płatków dzikiej róży
300 g cukru kryształu
Wykonanie:
Płatkom obcinamy białe końcówki, wzucamy do blendera, miksujemy na papkę. Przekładamy do miseczki, dosypujemy cukier, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy . Cukier wysypujemy do płaskiefo naczynia, suszymy ok 2 dni, co jakiś czas mieszając żeby cukier się nie zgrudował. Gotowy przesypujemy do szczelnych pojemników
Składniki:
60g płatków dzikiej róży
300 g cukru kryształu
Wykonanie:
Płatkom obcinamy białe końcówki, wzucamy do blendera, miksujemy na papkę. Przekładamy do miseczki, dosypujemy cukier, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy . Cukier wysypujemy do płaskiefo naczynia, suszymy ok 2 dni, co jakiś czas mieszając żeby cukier się nie zgrudował. Gotowy przesypujemy do szczelnych pojemników
środa, 18 czerwca 2014
LECZO Z KIEŁBASKĄ
Dziś wszystkich miłosników lecza zapraszam do mnie. U mnie dziś nowość! Przygotowałam je z mrożonki, dzięki uprzejmości firmy Iglotex z którą współpracuję posiadam w moim domu różne mieszanki warzyw które zawsze zaskakują smakiem.Zobaczcie jak niewiele trzeba by powstało pyszne danie
Składniki:
op.Mieszanki Węgierskiej Leczo Iglotex 450 g(pomidor, cukinia,cebula,papryka)
1 cukinia
1 pętko kiełbasy- ja użyłam toruńskiej
4 łyzki koncentraru pomidorowego
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżeczki kolendry
odrobina papryczki chili
Wykonanie:
Na rozrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę, podsmażamy do zrumienienia. Cukinię kroimy w wiekszą kostkę, dokładamy na patelnię, wrzucamy też mieszanke Iglotex. Mieszamy, całość doprawiamy oprószamy solą, pieprzem i kolendrą. Po ok 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy, dodajemy też odrobinę chili. Dusimy ok 15 minut.
Świetna mieszanka do przyrządzenia na szybko pysznego lecza. Idealne proporcje, idealne składniki, warzywa nie rozwalają się po uduszeniu, są jedrne.Takich mrożonek zawsze szukałam. Ja od siebie dołożyłam jeszcze cukinii, ponieważ moje leczo zawsze ma wiecej cukinii niz innych składników, do tradycyjnego lecza, proporcje w paczce są w sam raz. Dużym plusem jest też nieduże opakowanie, co sprawia że bierzemy jedno na raz, większe potem otworzone już trzeba by było dalej mrozić. Szczerze polecam !Mojej rodzinie zasmakowało pozytywnie.
Zapraszam na stronę Iglotex, tu znajdziecie wszystkie ich produkty:
http://www.iglotex.pl/
Oraz na funpage firmy na fb:
https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts
op.Mieszanki Węgierskiej Leczo Iglotex 450 g(pomidor, cukinia,cebula,papryka)
1 cukinia
1 pętko kiełbasy- ja użyłam toruńskiej
4 łyzki koncentraru pomidorowego
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżeczki kolendry
odrobina papryczki chili
Wykonanie:
Na rozrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę, podsmażamy do zrumienienia. Cukinię kroimy w wiekszą kostkę, dokładamy na patelnię, wrzucamy też mieszanke Iglotex. Mieszamy, całość doprawiamy oprószamy solą, pieprzem i kolendrą. Po ok 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy, dodajemy też odrobinę chili. Dusimy ok 15 minut.
Świetna mieszanka do przyrządzenia na szybko pysznego lecza. Idealne proporcje, idealne składniki, warzywa nie rozwalają się po uduszeniu, są jedrne.Takich mrożonek zawsze szukałam. Ja od siebie dołożyłam jeszcze cukinii, ponieważ moje leczo zawsze ma wiecej cukinii niz innych składników, do tradycyjnego lecza, proporcje w paczce są w sam raz. Dużym plusem jest też nieduże opakowanie, co sprawia że bierzemy jedno na raz, większe potem otworzone już trzeba by było dalej mrozić. Szczerze polecam !Mojej rodzinie zasmakowało pozytywnie.
Zapraszam na stronę Iglotex, tu znajdziecie wszystkie ich produkty:
http://www.iglotex.pl/
Oraz na funpage firmy na fb:
https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts
wtorek, 17 czerwca 2014
ROLADKI Z SEREM I SZYNKĄ
Drobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladki
Składniki:
70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)
8 plastrów massdamera cienko krojonego
8 plastrów szynki
sól,pieprz
panierka;
bułka tarta
1 jajko
wykałaczki do spięcia roladek
Wykonanie:
Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy solą i pieprzem.Na każdy plaster kładziemy plaster wędliny,na to plaster sera.Ciasno zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami.Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku a nastepnie w bułce tartej. Smazymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Wyciągamy wykałaczki
Składniki:
70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)
8 plastrów massdamera cienko krojonego
8 plastrów szynki
sól,pieprz
panierka;
bułka tarta
1 jajko
wykałaczki do spięcia roladek
Wykonanie:
Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy solą i pieprzem.Na każdy plaster kładziemy plaster wędliny,na to plaster sera.Ciasno zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami.Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku a nastepnie w bułce tartej. Smazymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Wyciągamy wykałaczki
niedziela, 15 czerwca 2014
ZUPA TRUSKAWKOWA
W sezonie na truskawki nie mozna odmówić sobie zupy z tych pysznych owoców. Zapraszam na moją wersję. Idealnie sprawdzi się jak przystawka na letnim przyjęciu.
Składniki:
1 l wody
1 kg truskawek kaszubskich
laska cynamonu
laska wanilii
gałązka mięty świeżej
1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina)
cukier do smaku
Wykonanie:
Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe 1/2 kg truskawek blenderujemy, dodajemy do wystudzonej zupy, mieszamy. Podajemy schłodzoną
Ten przepis bierze udział w konkursie ,, Blog Ze Znakiem Smaku":
Składniki:
1 l wody
1 kg truskawek kaszubskich
laska cynamonu
laska wanilii
gałązka mięty świeżej
1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina)
cukier do smaku
Wykonanie:
Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe 1/2 kg truskawek blenderujemy, dodajemy do wystudzonej zupy, mieszamy. Podajemy schłodzoną
Ten przepis bierze udział w konkursie ,, Blog Ze Znakiem Smaku":
sobota, 14 czerwca 2014
BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE
Łatwe do przygotowania, a znikają w mig :) Jestem zadowolona jak widzę uśmiechnięte pałaszujące buzie
Składniki:
przepis na 36 szklankowych oczek:
0.5 kg mąki
1/2 kostki drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniiowy
1/3 kostki margaryny
szczypta soli
dodatkowo:budyń waniliowy
0,5 l mleka do ugotowania budyniu
2 łyzki cukru do budyniu
1 łyżka masła
lukier:
pól szkanki cukru pudru
woda (tyle zeby lukier był gęsty)
Wykonanie:
Z mleka,drożdzy,1 szklanki mąki i odrobiny cukru robimy rozczyn,Odstawiamy na ok.30 minut zeby dobrze wyrósł.Jajka miksujemy z cukrami na puch.Rozpuszczamy wgarnuszku margarynę,studzimy,wlewamy do dużej miski,dodajemy pozostałe składniki,rozczyn,wymiksowane jajka.Wyrabiamy dobrze ciasto.Odstawiamy na 30 minut zeby podroslo. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,rozwałkowujemy,szklanką wycinamy koła.W garnuszku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Na każde koło na środek wykładamy ok.łyżeczkę budyniu. Bułeczki odstawiamy na 15 minut zeby podrosły,po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minutw temperaturze 180 st.
Składniki:
przepis na 36 szklankowych oczek:
0.5 kg mąki
1/2 kostki drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniiowy
1/3 kostki margaryny
szczypta soli
dodatkowo:budyń waniliowy
0,5 l mleka do ugotowania budyniu
2 łyzki cukru do budyniu
1 łyżka masła
lukier:
pól szkanki cukru pudru
woda (tyle zeby lukier był gęsty)
Wykonanie:
Z mleka,drożdzy,1 szklanki mąki i odrobiny cukru robimy rozczyn,Odstawiamy na ok.30 minut zeby dobrze wyrósł.Jajka miksujemy z cukrami na puch.Rozpuszczamy wgarnuszku margarynę,studzimy,wlewamy do dużej miski,dodajemy pozostałe składniki,rozczyn,wymiksowane jajka.Wyrabiamy dobrze ciasto.Odstawiamy na 30 minut zeby podroslo. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,rozwałkowujemy,szklanką wycinamy koła.W garnuszku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Na każde koło na środek wykładamy ok.łyżeczkę budyniu. Bułeczki odstawiamy na 15 minut zeby podrosły,po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minutw temperaturze 180 st.
czwartek, 12 czerwca 2014
ROLADKI Z KARKÓWKI
Czasem najdzie ochota na solidną porcję mięcha...taka nadziana karkówka sprawdzi się wtedy idealnie
Składniki:
70 dag karkówki(5 plastrów)
1 papryka
1 cebula
5 ogórków kiszonych
sól pieprz
zalewa:
8 łyzek keczupu łagodnego
4 łyzki ostrej musztardy
1,5 litra bulionu warzywnego
sól,pieprz
Wykonanie:
Kroimy warzywa,cebule na pół i w piórka,ogórki i paprykę w paseczki. Plastry karkówki rozbijamy oprószamy z obu stron solą i pieprzem,układamy na nim warzywa naprzemiennie,miedzy jedną a druga porcją robiąc odstępy.zeby dobrze zwijały sie roladki. Zwijamy roladki.Spinamy wykałaczkami.Gotowe roladki obsmażamy na oleju.Do garnuszka wlewamy bulion,dodajemy keczup,musztarde,doprawiamy.Jak sie zagotuje wkładamy roladki,dusimy ok.20 minut
70 dag karkówki(5 plastrów)
1 papryka
1 cebula
5 ogórków kiszonych
sól pieprz
zalewa:
8 łyzek keczupu łagodnego
4 łyzki ostrej musztardy
1,5 litra bulionu warzywnego
sól,pieprz
Wykonanie:
Kroimy warzywa,cebule na pół i w piórka,ogórki i paprykę w paseczki. Plastry karkówki rozbijamy oprószamy z obu stron solą i pieprzem,układamy na nim warzywa naprzemiennie,miedzy jedną a druga porcją robiąc odstępy.zeby dobrze zwijały sie roladki. Zwijamy roladki.Spinamy wykałaczkami.Gotowe roladki obsmażamy na oleju.Do garnuszka wlewamy bulion,dodajemy keczup,musztarde,doprawiamy.Jak sie zagotuje wkładamy roladki,dusimy ok.20 minut
wtorek, 10 czerwca 2014
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI KASZUBSKIMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ
Szynka..truskawki..dla niektórych duet nie do pomyślenia i przełknięcia...Ja namawiam jednak do spróbowania..UWIELBIAM!!
Składniki:
2 garście rukoli
10 truskawek kaszubskich
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki octu winnego
kilka kropel soku z cytryny
sól,pieprz
Wykonanie:
Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polewamy sałatkę
Ten przepis bierze udział w konkursie : Blog Ze Znakiem Smaku:
Składniki:
2 garście rukoli
10 truskawek kaszubskich
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki octu winnego
kilka kropel soku z cytryny
sól,pieprz
Wykonanie:
Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polewamy sałatkę
Ten przepis bierze udział w konkursie : Blog Ze Znakiem Smaku:
PLACUSZKI ZIEMNIACZANO CUKINIOWE
Młode ziemniaczki..młoda cukinia... Przepyszne placuszki!
Składniki:
pól kg ziemniaków
pół kg cukini młodej(ok.2 cukinie)
4 łyżki mąki
sól,pieprz do smaku
olej do smażenia
1 jajko
Wykonanie:
1 cukinie tarkujemy na tarce o duzych oczkach.Druga cukinie tarkujem razem z ziemniakami.Do masy dodajemy jajko,mąkę,sól pieprz.Smazymy placuszki na rumiano na rozgrzanym oleju.Wybornie smakują ze śmietana
Składniki:
pól kg ziemniaków
pół kg cukini młodej(ok.2 cukinie)
4 łyżki mąki
sól,pieprz do smaku
olej do smażenia
1 jajko
Wykonanie:
1 cukinie tarkujemy na tarce o duzych oczkach.Druga cukinie tarkujem razem z ziemniakami.Do masy dodajemy jajko,mąkę,sól pieprz.Smazymy placuszki na rumiano na rozgrzanym oleju.Wybornie smakują ze śmietana
poniedziałek, 9 czerwca 2014
MANGO LASSI
W upalne dni chętnie przygotowujemy najróżniejsze koktajle, które oprócz tego że ugaszą pragnienie jeśli podamy je schłodzone,to do tego są też syte
Składniki:
przepis na 4 porcje:
2 dojrzałe mango
400 g jogurtu naturalnego
250ml mleka
miód spadziowy-ok łyzeczki,jesli komuś za mało słodkie bez dodatku miodu
Wykonanie:
Mango obieramy ze skóry,kroimy na mniejsze kawałeczki,blenderujemy.Zalewamy mlekiem i jogurtem,miksujemy.Jesli za mało słodkie dodajemy łyzeczkę miodu.Podejamy schłodzone.
Składniki:
przepis na 4 porcje:
2 dojrzałe mango
400 g jogurtu naturalnego
250ml mleka
miód spadziowy-ok łyzeczki,jesli komuś za mało słodkie bez dodatku miodu
Wykonanie:
Mango obieramy ze skóry,kroimy na mniejsze kawałeczki,blenderujemy.Zalewamy mlekiem i jogurtem,miksujemy.Jesli za mało słodkie dodajemy łyzeczkę miodu.Podejamy schłodzone.
sobota, 7 czerwca 2014
RACUCHY TWAROGOWE
Gratka nie tylko dla dzieciaków...ciekawy smak, delikatnośc, takie lubię ... na kolację, śniadanko jak kto woli
Składniki:
2 jajka
20 dag tłustego twarogu
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 pomarańcza
olej do smażenia
3 łyżki rodzynek Bakalland
2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszać, dodac rodzynki, startą skórkę z 1/3 pomarańczy, wymieszać. Łyżką nakładać na olej, smażyc na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, wystudzić posypać wiórkami.
Składniki:
2 jajka
20 dag tłustego twarogu
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 pomarańcza
olej do smażenia
3 łyżki rodzynek Bakalland
2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszać, dodac rodzynki, startą skórkę z 1/3 pomarańczy, wymieszać. Łyżką nakładać na olej, smażyc na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, wystudzić posypać wiórkami.
MIELONE Z KALAFIOREM
Tradycyjne mielone znudziły się zdecydowanie,ale zbyt popularne to danie żeby całkowicie zrezygnować z jego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakują
Składniki:
70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierki
Wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy, na środku układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim oleju na rumiano.
Składniki:
70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierki
Wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy, na środku układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim oleju na rumiano.
piątek, 6 czerwca 2014
CHŁOPSKIE ZIEMNIACZKI
W sklepach coraz więcej i taniej można nabyć młodych ziemniaczków..W moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z ulubionych przez dzieciaki.Wersja nie pieczona- a gotowana
Składniki:
1/2 kg ziemniaków młodych
peczek koperku
1 duża cebula słodka
olej do smażenia
sól-1/2 łyżki do ugotowania ziemniaków
pieprz-łyżeczka
rozmaryn lub inne ulubione zioło
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, gotujemy w osolonej wodzie.Wykładamy całe na talerz.Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.Wykładamy ją razem z odrobiną oleju na ziemniaczki.Posypujemy drobno posiekanym koperkiem,oprószamy
grubo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem.Wyborne do zsiadłego mleka, szklanki kefiru czy mleka świeżego
czwartek, 5 czerwca 2014
GOŁĄBKI W BOTWINIE
Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...
Składniki:
pół kg mięsa mielonego
pól szklanki ryżu tri colori Podravka
2 pęczki botwiny o dużych liściach
sól,pieprz
czerwona papryka słodka
1 litr bulionu warzywnego
łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler
Wykonanie:
Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie, zapiekamy 15 minut.
Składniki:
pół kg mięsa mielonego
pól szklanki ryżu tri colori Podravka
2 pęczki botwiny o dużych liściach
sól,pieprz
czerwona papryka słodka
1 litr bulionu warzywnego
łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler
Wykonanie:
Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie, zapiekamy 15 minut.
KREMOWA ZUPA KREM Z MŁODEJ CUKINI
Cukinia w mojej kuchni jest do wszystkiego. Lubimy ją bardzo i co sie tylko da to z niej robimy :) Dziś zapraszam na pyszna kremową zupkę
Składniki:
2 l bulionu warzywnego
3 cukinie młode
1 cebula
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 serek topiony kremowy
sól
pieprz
świeża bazylia
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę. Na rozgrzana patelnię wrzucamy cukinię, po chwili ( 2 minuty ) dodajemy cebulę, mieszając szklimy.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Całośc przekładamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą , pieprzem, świeżymi listkami bazylii. Do zupy dodajemy serek topiony, blenderujemy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)