Bardzo proste danie obiadowe, które przygotuje się praktycznie samo, a my w tym czasie możemy np zająć się lekturą ulubionej książki. Indyk wychodzi soczysty i aromatyczny, wręcz rozpływa się w ustach.
Składniki:
1,5 kg udżca indyczego
40 dag marchewki
pół kostki dobrego, prawdziwego masła ( najlepsze osełka, lub to zrobione w domu)
sól,pieprz
słodka i ostra mielona papryka
Wykonanie:
*Udżca oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz obiema paprykami. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
* Do naczynia wkładamy mięso oraz pokrojone w plasterki marchewki. Masło ścieramy na tarce o duzych oczkach, posypujemy wierzch mięsa. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. , kilkakrotnie mieszając zawartość.
* Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i miksem sałat