wtorek, 28 sierpnia 2018

SAŁATKA Z POMIDORÓW Z FETĄ

Nastał pomidorowy czas. Teraz królują te warzywa, mnóstwo ich na krzaczkach i coraz więcej z dnia na dzień dojrzewa. Sałatki przygotowujemy więc najróżniejsze, zachwycając się ich smakiem. Są bardzo zdrowe, warto jeść je codziennie. 
Składniki:
4 pomidory malinowe
pół czerwonej cebuli
pół szklanki posiekanej natki pietruszki
kilkanaście kosteczek fety
sól,pieprz
olej lniany lub inny ulubiony
Wykonanie:
Pomidory kroimy w duże kostki, cebulę drobno kroimy w półpiórka. Pomidory mieszamy z cebulą, posiekaną natką i fetą. W szklance do oleju dodajemy pieprz, sól, mieszamy, przygotowanym sosem polewamy surówkę. 

środa, 22 sierpnia 2018

UDZIEC INDYCZY PIECZONY NA MASEŁKU Z MARCHEWKĄ

Bardzo proste danie obiadowe, które przygotuje się praktycznie samo, a my w tym czasie możemy np zająć się lekturą ulubionej książki. Indyk wychodzi soczysty i aromatyczny, wręcz rozpływa się w ustach. 
Składniki:
1,5 kg udżca indyczego
40 dag marchewki
pół kostki dobrego, prawdziwego  masła ( najlepsze osełka, lub to zrobione w domu)
sól,pieprz
słodka i ostra mielona papryka
Wykonanie:
*Udżca oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz obiema paprykami. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
* Do naczynia wkładamy mięso oraz pokrojone w plasterki marchewki. Masło ścieramy na tarce o duzych oczkach, posypujemy wierzch mięsa. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. , kilkakrotnie mieszając zawartość.
* Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i miksem sałat



























poniedziałek, 13 sierpnia 2018

SAŁATKA OWOCOWA Z JEŻYNAMI

Lato, wysokie temperatury, słoneczne dni sprzyjają ku temu, że więcej sięgamy po owoce. Również wszelkie sałatki z owocami będą wspaniałą przekąską w ciągu dnia. Ja polecam taką z jeżynami, różnorodność smaków, miód z cytryną...nie oprzesz się jej do ostatniego kawałeczka ;)
Składniki:
1 kiwi
kuleczki melona
jeżyny
żurawiny
1 brzoskwinia
winogrona bezpestkowe
sok z cytryny
miód płynny
Wykonanie:
Kiwi kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z brzoskwinią, winogrona przekrawamy na połówki. 
Wszystkie owoce układamy w salaterce. Miód mieszamy z sokiem z cytryny- ilość cytryny wedle uznania. Polewamy sałatkę.

środa, 8 sierpnia 2018

SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW I JAJEK

Sezon ogórkowy w pełni, w sumie dobiega pomału już ku końcowi. Każdego roku przygotowuję też ogórki kiszone, po które chętnie sięgnę zimą przy okazji gotowania zupy ogórkowej, czy przygotowywania najróżniejszych sałatek, do których je wykorzystam. 
Składniki:
5 ukiszonych ogórków
3 jajka
pół szklanki posiekanej natki
pół czerwonej cebuli
pól szklanki kukurydzy
olej lniany
pieprz
Wykonanie:
Ogórki kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo studzimy, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w półpiórka. Wszystkie składniki układamy w salaterce, posypujemy posiekana cebulą i natką, oprószamy pieprzem, nie solimy, bo ogórki są dość słone. Delikatnie spryskujemy oliwą. 

niedziela, 5 sierpnia 2018

CYTRYNOWY PUCH Z ARBUZEM

Gdy za oknem żar leje się z nieba, odpalanie piekarników raczej nie wchodzi w grę, wiec pocieszamy się ciastami na zimno, które oprócz tego, że świetnie smakują, również orzezwiają. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z dodatkiem arbuza, świetnie gasi pragnienie w takie upalne dni. 
Składniki:
1 kg sera
4 galaretki cytrynowe
5 łyżek cukru pudru
500ml gorącej wody
500 ml śmietany kremówki
15 dag herbatników
1 kg arbuza
3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
*Dużą blachę wykładamy ciastkami. 
*Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. 
*Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. 
Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciastka.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
* Arbuza pozbawiamy skórki, pestek, blendujemy. Żelatynę przekładamy do rondelka, zalewamy małą ilością wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy, dodajemy do masy arbuzowej, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.