Na zakończenie majówki przepyszna pizza pełna warzyw. Kolorowa i zdrowa- wiejska ;)
Składniki:
ciasto:
3,5 szkl mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju
dodatki:
pętko kiełbasy np podwawelskiej
1 żółta papryka
2 pomidory malinowe
pół czerwonej cebuli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
40 dag żółtego sera
10 dag tartej mozzarelli
3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
*Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn.
*Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy.
*Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowę tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser żółty oraz mozzarellę. Na wierzch układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski papryki. Pieczemy ok 12 minut w 160 st.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Przeróżne drewniane akcesoria do kuchni ( i nie tylko) znajdziecie w GRATY I SZPEJE . Każdy na pewno znajdzie tam coś dla siebie.