sobota, 29 listopada 2014

SERNIK KAJMAKOWO BAKALIOWY

Co najważniejsze przepis który zawsze się udaje, sernik jest puszysty i nigdy nie opada. Do tego pyszny, przyjemnie słodki, z bakaliami na wierzchu.
Składniki:
1 kg Twarożku sernikowego Hanusia Mlekovita
 6 jajek 
1,5 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego 
1 kostka Dobrej Gospodyni Mlekovita
1 budyń waniliowy 
2 łyżki mąki 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mleka opakowanie herbatników 
pół puszki masy kajmakowej orzechowej 
1/4 szklanki orzechów włoskich 
1/4 szklanki żurawiny suszonej 
1/4 szklanki rodzynek 
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka
 dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy.
Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy 
papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy 
upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze 
kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta.
 Zapraszam na stronę Mlekovity:
 http://www.mlekovita.com.pl/php/
Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek,
 pysznych przepisów oraz konkursy:
https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts

czwartek, 27 listopada 2014

PIZZA PODWÓJNIE SEROWA Z KURCZAKIEM I KABANOSAMI

Na pizzę jest zawsze pora...Ta domowa może zagościć nawet na kolację ;)
Składniki:
Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy:używam takiego ze słoików
1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy. dodatki: 30 dag piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie 10 pomidorków koktajlowych Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do kurczaka. Obsmażam na rozgrzanym oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam na ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta.
Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący.
Całą gamę produktów znajdziecie tutaj:
http://www.mlekovita.com.pl/php/
Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy:
https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts

wtorek, 25 listopada 2014

PIERNIK Z BAKALIAMI

Święta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie
 Składniki:
40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji Wykonanie:
Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.
Przepis bierze udział w konkursie na profilu Bazylia.pl. Trzymajcie kciuki

poniedziałek, 24 listopada 2014

SERNIK Z PIANKĄ

Szybki do przygotowania, pyszny serniczek. Polecam, zawsze wychodzi i nie opada
 Składniki:
ciasto:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
4 żółtka
1 szkl cukru
1kg Twarożku sernikowego Hanusi z Mlekovity
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
1 budyń waniliowy
pianka:
4 białka
1 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połaczyć, zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić.
Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto.
Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st.
Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita:


Zapraszam na stronę Mlekovity:
http://www.mlekovita.com.pl/php/
Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy:
https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts

piątek, 21 listopada 2014

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, SELEREM I CURRY

Szybka do zrobienia a bardzo efektowna i smaczna sałatka.Wiórki selera otrzymałam od firmy Jamar w ramach blogerskiego testowania
 Składniki:
30 dag piersi z kurczaka
słoiczek 280 g wiórek selera Jamar
puszka kukurydzy konserwowej
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovita
sól,pieprz
curry
słodka papryka w proszku
Wykonanie:
Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję w kostkę, osączam kukurydzę i wiórki selera. Wszystko dodaję do kurczaka.Dodaję jogurt grecki, doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam.
Taką sałatkę robiłam również bez dodatku selera, ten jednak zdecydowanie poprawił jej smak. Polecam wszystkim jako dodatek do sałatek.

czwartek, 20 listopada 2014

PRZEKŁADANE WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU

Najsmaczniejsze słodycze to takie zrobione w domu, nie dość ze zdrowsze to tym bardziej cieszą jak się je wspólnie zdziećmi przygotuje. Dziś proponuję domowe wafle, pyszne
Składniki:
1 opakowanie wafli
3/4 szklanki mleka zwykłego Mlekovita
2 , 5 szkl mleka w proszku pełnego Mlekovita
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
3 łyzki kakao Puchatek
1 kostka Dobrej Gospodyni
aromat pomarańczowy
Wykonanie:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko zwykłe, cukry, kakao. Powoli dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek, mieszamy, przestudzamy, przekładamy wafle.
Odstawiamy do wystygnięcia obciążając wafle czymś ciężkim
Do wykonania użyłam Mleka w proszku pełnego Mlekovita, kostkę  Dobrej Gospodyni i Mleka 3,2 %. Wszystkie produkty pochodzą ze Spóldzielni Mleczarskiej Mlekovita

poniedziałek, 17 listopada 2014

TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI

Pochodzę z podlasia, mój region słynie z przeróżnych ziemniaczanych dań. Ten przepis powstał na potrzeby konkursu Iglotex. Pomysłów była cała głowa, padło jednak na moje ziemniaki i mam nadzieje że przyniosą mi szczęście. 
Wszystkich Was zapraszam do głosowania na moje danie. Głosowanie będzie odbywało się od 19 listopada do 7 grudnia włącznie na stronie:
https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts
Przydatne linki podam we środę. Wszyscy którzy oddadzą swój głosik na mnie, zostawią komentarz wezmą udział w zabawie i niektórym z Was dopisze szczęście i również zostaną obdarowani niespodziankami od firmy.
No a teraz do konkretów, zapraszam na moje danie:
Składniki:
1kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanki mąki
łyżka soli
farsz:
1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku
1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku
1 jajko
sól,pieprz
10 dag żółtego sera
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.
Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy, dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. 
Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY      http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

niedziela, 16 listopada 2014

PIZZA Z KURCZAKIEM

Pizzę dzieciaki uwielbiają, przy niedzieli czesto sięgam po taką alternatywę fast foodów. Polecam każdemu, nie tylko małym łasuchom.
Składniki na 2 pizze:
3,5 szklanki mąki
1 szkl ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżka soli
łyżka cukru
1/3 szklanki oleju
Sos do pizzy:używam takiego ze słoików
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html
dodatki:
30 dag piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
puszka kukurydzy z puszki
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
zioła prowansalskie
1 opakowanie sera tartego mozzarella Mlekovita 150 g
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.
Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę puszki kukurydzy, połowę pokrojonej w piórka cebuli oraz połowę pokrojonej w paski papryki. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut.
Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta.
Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący.
Całą gamę produktów znajdziecie tutaj:
http://www.mlekovita.com.pl/php/
Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy:
https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts

sobota, 15 listopada 2014

ŁOSOŚ W CYTRYNOWYM SOSIE

Idealnym daniem na obiad będzie łosoś. Polecam takiego pod śmietanowo cytrynowym sosem.Tym przepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisu
Składniki:
30 dag filetu z łososia
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 cytryny
3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovita
pól pęczka koperku
200 ml śmietany 12% Mlekovita
Wykonanie:
Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw  folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut w temp 170 st. po tym czasie odkrywamy, zapiekamy jeszcze ok 3 minut. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, dokładamy drobno posiekany koperek oraz śmietanę, dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W mojej kuchni używam obecnie tylko produktów Mlekovita. Asortyment jest tak duży że z łatwością znajduję u nich wszystko co mi potrzebne do przygotowywania codziennych posiłków. Całą gamę produktów znajdziecie tutaj:
http://www.mlekovita.com.pl/php/
Ja dziś używałam :
Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy:
https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts

środa, 12 listopada 2014

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I GRANATEM

Na wieczorne chwile przed tv dziś wcinam taką sałatke z kurczakiem. To bedzie moja kolacja, próbowaliście?
Składniki:
opakowanie miksu sałat z rukolą 30 dag piersi z kurczaka pól granata kilka pomidorków koktajlowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu Wykonanie:
Piers kurczaka oprószamy solą i pieprzem , obsmażamy na rumiano na patelni. Gotowe kroimy w plastry. Na talerz wykładamy miks sałat, układamy piersi kurczaka. Posypujemy owocem granatu, układamy połowki pomidorków. Sok z cytryny mieszamy z miodem i oliwą, polewamy sałatkę

wtorek, 11 listopada 2014

BAJECZNY PIERNIK

Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. 
Składniki:
ciasto:
2 szkl.mąki
3 jajka
1/2 słoiczka dżemu
1 szklanka cukru
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
1 łyzka kakao
1 op. cukru waniliowego
masa:
1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
wierzch:
660 ml smietany kremówki
cukier puder do ubicia śmietany
opakowanie wiórek kokosowych
Wykonanie:
ciasto:
Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę. Pieczemy ok 40 minut w 180 st.
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Gotowe wystudzone ciasto przekrajamy na połowę. Przekładamy wystudzoną masa. Przykrywamy. 
wierzch:
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ubitą smarujemy wierzch ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy po wierzchu ciasta.



poniedziałek, 10 listopada 2014

NIESPODZIANKA OD WASA

Ostatnio spotkała mnie miła niespodzianka. Cała reklamówka pysznych wafli Wasa:
Najfajniejsze są tak miłe niespodziewajki. Uśmiech od razu pojawił się na mojej twarzy i na buzkach dzieciaków. W paczce każdy z Nas znalazł coś dla siebie. Moim faworytem są żytnie, synów- z sezamem, a męża original. Resztę zjemy wspólnie! Wieczory teraz coraz dłuższe przyda się takie chrupanie na czas spędzony przy tv. Do zestawu dołączona została fajniutka puszka, która zajęła już miejsce  w mojej kuchni.
WASA POLSKA DZIĘKUJĘ SERDECZNIE, A WAS ZAPRASZAM NA FANPAGE FIRMY NA FB:
https://www.facebook.com/WasaPolska?fref=ts
Pieczywo chrupkie od Wasa to nie tylko fajna przekąska na chwile przed tv, takie pieczywo świetne nadaje się zamiast zwykłego chleba na kanapki. Moi synowie uwielbiaja kanapki z takim pieczywem:
Każdemu polecam takie zdrowe śniadanka z Wasą!

UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI

Udka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha!
Składniki:
4 podudzia kurczaka
1 brokuł
garśc fasolki szparagowej
pól puszki groszku konserwowego
3 marchwie
10 dag makaronu rurki
4 łyżki sosu sojowego
2 szklanki bulionu
sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie
Wykonanie:
Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko z podudzi, pokrojone  wplastry marchewki, groszek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze ok 5 minut.Dodajemy ugotowany al dente makaron. Mieszamy

niedziela, 9 listopada 2014

WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ

Za wątróbką dzieciaki przepadają różnie. W moim domu jedynie tak na pół chrupko podana jest akceptowana przez synów i zajadają się nią bez problemu. Jest naprawdę smaczna
Składniki:
pół kg wątróbki wieprzowej
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
sól
olej do smażenia
mąka do panierowania
mleko do wymoczenia wątróbki
Wykonanie:
Wątróbkę kroimy w paski szer ok 3 cm. Do miseczki wlewamy ok 1,5 szkl mleka, wkładamy w nie wątróbkę na conajmniej 1 godz.Wątróbkę wyjmujemy  z mleka. Panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na rumiano. Wykładamy na wątróbkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

NIGDY NIE SOLIMY WĄTRÓBKI PRZED USMAŻENIEM- BĘDZIE TWARDA!

sobota, 8 listopada 2014

ROLADA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

Jesli macie ochotę na coś pysznego na kanapki,a znudziły się Wam tradycyjnie pieczone mięsa, polecam te roladę. Smakuje wybornie
Składniki:
1 kurczak ok 1,2
pierś kurczaka ok 40 dag
1/2 kg pieczarek
sól pieprz
żelatyna- kilka łyżek
Wykonanie:
Z kurczaka luzujemy kości. Rozkładamy. Mięso obsypujemy solą, pieprzem oraz żelatyną. Pierś z kurczaka kroimyw  drobną kostkę, pieczarki kroimy w plastry obsmażamy na oleju, odsączamy, laczymy z piersią kurczaka. Wykładamy na rozłożonego mięso. Składamy w kształt przed zluzowaniem kości, zszywamy.Nakuwamy całe mięso , pieczemy ok godziny.
Gorącego kurczaka przyciskamy od góry czymś ciężkim, studzimy.

piątek, 7 listopada 2014

KOTLETY Z MORSZCZUKA

Pysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smaku
Składniki:
1/2 kg filetu z morszczuka
2 marchwie
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki mleka
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
rozmaryn
gałka muszkatałowa
majeranek
bułka tarta do panierki
Wykonanie:
Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu. 

niedziela, 2 listopada 2014

PAŁKI KURCZAKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH

Niby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymi
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
szklanka powideł śliwkowych
4 łyżki musztardy miodowej
łyżeczka rozmarynu
szczypta chili
sól,pieprz
Wykonanie:
Pałki myjemy, obsuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła mieszamy z musztardą, dodajemy chili i rozmaryn. Dokładnie obsmarowujemy marynatą pałki, odstawiamy na min 2 godz do lodówki. Pieczemy na rumiano.