poniedziałek, 30 stycznia 2017

TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

Jeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny męża- wielkiego fana czekoladowych łakoci. 


Składniki:
biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
1 duży budyń  (taki na 3/4 l mleka śmietankowy)
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody
łyżka cukru
polewa czekoladowa:
150 ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej czekolady
dodatkowo:
kilkanaście truskawek
Wykonanie:
 biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w  170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę. 
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy masło, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Każdy biszkopt nasączamy. Po kolei na każdy nakładamy masę, przykrywamy kolejnym plackiem. Ostatni wierzchni biszkopt też smarujemy masą, tak samo postępujemy z bokami. Wygładzamy. 
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy, polewamy nią wierzch tortu pozwalając czekoladzie też spływać. Wierzch dekorujemy truskawkami. 
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

niedziela, 29 stycznia 2017

GYROS W TORTILLI

Zapewne nieraz , tak jak i ja zastanawiacie się co przygotować na obiad. Coś co zadowoli dorosłych i z chęcią zjedzą tez dzieciaki. Coś co nasyci panów i będzie lekkie paniom dbającym o figurę. Polecam dzisiaj gyros podany w tortilli. Dzieciaki będą się zajadać, panowie włożą więcej mięsa, a Panie warzyw.Każdy będzie zadowolony
Składniki:
1/2 głowki kapusty pekińskiej
ogórek wąż
pomidor
1/2  małej czerwonej cebuli
puszka kukurydzy
sos czosnkowy- 4 łyżki
sól,pieprz
700 g piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
6 placków tortilli
Wykonanie:
Piersi  z kurczaka kroimy na małą kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, obsmażamy na oleju. Ogórki, pomidory i cebule kroimy na małą kostkę. Siekamy kapustę pekińską.Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy do tego osączone kawałki kurczaka, dokładamy sos czosnkowy, wszystko razem mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na patelni, na każdy placek układamy 2-3 łyżki przygotowanego farszu, zwijamy. Całość możemy posypać posiekanym szczypiorkiem. 

czwartek, 26 stycznia 2017

FAWORKI ( CHRUST) JAK U BABCI

Jak karnawał to i musi być coś słodkiego. A cóż bardziej się kojarzy z karnawałem jak nie chrusty. Dziś przynoszę Wam przepis spod ręki mojej Babci, faworki zawsze wychodzą kruche i pyszne.
Składniki:
500 g mąki tortowej
5 żóltek
1 jajko
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka wódki
2 łyżki cukru pudru
50 g masła
Wykonanie:
Do mąki dodać szczyptę soli i posiekane masło, które rozetrzeć pomiędzy palcami z mąką. 1 całe jajko, pozostałe żółtka oraz cukier utrzeć na biały puch. Do ubitych jajek dodać mąkę, następnie śmietanę, wódkę, dobrze wymieszać, wygnieść. Ciasto jest dośc twarde, odkładamy je na min pól godziny, zmięknie i będzie fajnie dawało się wałkować. 
Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na paseczki, w których robimy dziurkę i przekładamy ciasto robiąc kształt faworka. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. 
Dorosłym faworki podałam ze słodkim winem Monte Santi

wtorek, 24 stycznia 2017

WIELKI KONKURS URODZINOWY


I stało się...Dzień po dniu..i doszliśmy do 3 urodzin bloga.
Chciałam podziękować Wam wszystkim, za to ,że ze mną jesteście, komentujecie moje wpisy, korzystacie z moich przepisów, pytacie o rady, sami doradzacie. Dzięki temu wiec że to co robię ma sens, ze moja p[raca, jaka wkładam każdego dnia w tego bloga, ma sens. 
Razem z firmami, które wspierają mnie i współpracują z moim blogiem, przygotowałam dla was konkurs. 
Zadania będą dwa. Jedno z nich to przygotowanie dania wg mojego przepisu, a drugie to wykazanie się własną inwencją twórczą i przygotowanie dania wg własnego pomysłu, takiego z którym przybylibyście na imprezę urodzinową do mnie ;) To co? Wszystkim zyczę powodzenia  czekam na Wasze zgłoszenia.Do zgarnięcia aż 15 nagród ;)
1. DANIE  Z PRZEPISU MAJECZKI
czekam na Wasze zdjęcia i przepisy dań, wykonanych wg mojego przepisu, który pojawił się przez te 3 lata blogowania. Może być na słodko, może być na wytrawnie.Dodatkowo czekam na Wasz komentarz, czy danie jest dobre, czy coś można dodać, zmienić, by było jeszcze lepsze itp. 
W tym zadaniu każdy może nadesłać 2 zgłoszenia. Wystarczy od dziś tj 24.01.2017- 10.02.2017 przysłać na maila: konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl propozycję dania ze zdjęciem. Wszystkie zgłoszenia umieszczę na fanapagu na fb w specjalnie utworzonym albumie konkursowym.
Z nadesłanych zgłoszeń wybiorę takie, do których zaciekawia mnie opisy
 i nagrodzę. A obdaruję Was, dzięki moim sponsorom, którym serdecznie dziękuję ;) Sponsorzy wyślą nagrody w ciągu 14 dni od ogłoszenia wyników, które pojawią się w ciagu 3 dni od zakończenia konkursu. Nagrodzonych zostanie 5 osób.
A oto nagrody:
* Zestaw od Grawerujemy.pl- wygrawerowana deska, łyżka i widelec wg Waszego pomysłu
Zestaw od Sm Mońki- kalendarz ścienny, kalendarz książkowy, przepisownik
*zestaw od Galeo- zestaw przypraw i rękawica kuchenna ( w zestawie 10 przypraw)
*2 zestawy olei od Semco
2. KREATYWNE DANIE NA URODZINY MAJECZKI
czekam na Wasze zdjęcia i przepisy dań, które przynieślibyście do mnie na imprezę urodzinową ( wszak wykarmić ponad 5000 lubisiów mojego bloga jest ciężko, więc proszę o pomoc :) ) . Może być na słodko, może być na wytrawnie.. zostawiam to Waszej inwencji twórczej i wyobraźni. W tym zadaniu każdy może nadesłać 2 zgłoszenia. Wystarczy od dziś tj 24.01.2017- 10.02.2017 przysłać na maila: konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl propozycję dania ze zdjęciem. Wszystkie zgłoszenia umieszczę na fanapagu na fb w specjalnie utworzonym albumie konkursowym.
Z nadesłanych zgłoszeń wybiorę takie, które najbardziej przypadną mi do smaku i nagrodzę. A obdaruję Was, dzięki moim sponsorom, którym serdecznie dziękuję ;) Sponsorzy wyślą nagrody w ciągu 14 dni od ogłoszenia wyników, które pojawią się w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. Nagrodzonych zostanie 8 osób. A oto nagrody:
* Zestaw 6 filiżanek ze spodkami z kolekcji Estetyka od Porcelana Bogucice
* Zestaw od Grawerujemy.pl- wygrawerowana deska, łyżka i widelec wg Waszego pomysłu
Zestaw od Sm Mońki- kalendarz ścienny, kalendarz książkowy, przepisownik
*zestaw od Galeo- zestaw przypraw i rękawica kuchenna ( w zestawie 10 przypraw)
*Zestaw olei od Semco
*Zestaw produktów Seko ( w zestawie m.i.n te ze zdjęcia)

*Wybrany słoik miodu od Miody Polskie- spadziowy, wrzosowy lub lipowy 400g 
w opakowaniu( zdjęcie poniżej nie przedstawia nagrody jest tylko zdjęciem podglądowym)

*Zestaw słoików od Friends of Glass- słoiki od poj. 4250 ml, 900 ml, 346 ml+ limitowana edycja- śłoik świąteczny z ręcznie robionymi słodkościami( zdjęcie poniżej nie przedstawia nagrody, jest tylko zdjęciem podglądowym)
DODATKOWA RUNDA NABIAŁOWA:
Czekam w niej na dania jak najbardziej nabiałowe, które można przygotować z produktów Sm Mlekovita. Najciekawsze 2 propozycje nagrodzę zestawem produktów Mlekovita w kuferku, o wartości 50 zł każdy. W tym zadaniu każdy może nadesłać 2 zgłoszenia. Wystarczy od dziś tj 24.01.2017- 10.02.2017
 przysłać na maila: konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl propozycję dania ze zdjęciem. Wszystkie zgłoszenia umieszczę na fanapagu na fb w specjalnie utworzonym albumie konkursowym.Sponsor wyślą nagrody w ciągu 14 dni od ogłoszenia wyników, które pojawią się w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.



Wszystkim Wam życzę powodzenia i czekam na zgłoszenia ;)

poniedziałek, 23 stycznia 2017

PASZTET Z GĘSI

Aromatyczny, pasztet z gęsiny, który smakuje wyjątkowo dobrze. Szczególnie ten przygotowany w domu. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami. 
Składniki:
3 kg mięsa z gęsi
1 kg boczku
3 wątróbki gęsie
5 marchwi
3 pietruszki
1 seler
2 cebule
liść laurowy- 6 sztuk
ziele ang 10 sztuk
pieprz ziarna- 10 sztuk
sól- ok łyżki- do wywaru
sól,  pieprz, gałka muszkatałowa- do doprawienia mięsa
2 bułki
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Wkładamy też wszystkie warzywa, dodajemy ziarna ziela ang, pieprzu, liście laurowe, dajemy sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Po tym czasie dodajemy wątróbki, gotujemy ok 15 minut.  Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy od kości. Przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie. 
Przepuszczamy tez wcześniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz mięsny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową . Dobrze wyrabiamy.
Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180 st . W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas pieczenia. 

sobota, 21 stycznia 2017

TORT Z ORZECHAMI I CZEKOLADOWYMI SŁODKOŚCIAMI

13 lat temu na świat przyszedł mój pierwszy wyczekiwany Skarbuś. Jeszcze niedawno był moim małym synkiem...Ale czas tak szybko płynie...Nie zdziwiłam się w ogóle jak w tym roku prosząc o tort, wspomniał, żeby nie było dziecinnie i kolorowo...Wszak to już 13 lat! Tort nie może być dziecinny ;) Długo zastanawiałam się co by tu zrobić żeby było inaczej ( staram się żeby każdy urodzinowy tort był inny niż poprzednie ) .Jako że syn jest wielkim łasuchem czekolady, w tym roku padło na taki wręcz ociekający czekoladowymi słodkościami. Na nim znajdzie wszystko co lubi ;) 

Składniki:
na jasny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciemny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 litr śmietany 30 %
mascarpone 500 g
do nasączenia biszkoptu:
2  szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
do dekoracji:
1 kinder niespodzianka
10 sztuk mini batoników kinder bueno
kilka kulek raffaello
mini ciasteczka w czekoladzie 
ew. dodatkowo polewa czekoladowa smak mleczny
wydruk cyfrowy ze zdjęcia- CUKIETERIA
do obsypania boków:
4 szklanki krokantu orzechowego z karmelem CUKIETERIA
ołówki czekoladowe biała czekolada CUKIETERIA
Wykonanie:
 biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w  170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem z tym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . 
masa:
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy.  Na spód układamy ciemny  biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, cukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą śmietanową, wygładzamy. 
Dekoracja:
Boki tortu obsypujemy krokantem czekoladowym, dekorujemy ołówkami czekoladowymi pod skosem na każdym boku. Na wierzchu, z  jednej strony tortu wykładamy wydruk cyfrowy. Z drugiej strony wedle uznania układamy połówki kinder czekolady, kinder bueno, ciasteczek i kulek  raffaello. Polewę czekoladową rozpuszczamy, cienkim strumieniem polewamy po słodkościach. Z tej rozpuszczonej czekolady na papier śniadaniowy porobiłam tez kratki, które po ostudzeniu przeniosłam na tort. Biszkopty do tortu upiekłam z mąki tortowej MŁYNOMAG. 
Dla dorosłych do takiego tortu polecam lampkę wina Monte Santi.

piątek, 20 stycznia 2017

GRILLOWANY CAMEMBERT Z ORZECHAMI I MIODEM

Jedni potraktują to danie jako przystawkę, ja bardzo często grilluję sobie camemberta i podaje go w towarzystwie słodkości jako deser właśnie. Z lampką wina Monte Santi smakuje jeszcze lepiej. 

Składniki:
1 ser camembert
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Camembert grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż będzie miękki w środku. Na patelni krystalizujemy miód, dodajemy orzechy, mieszamy, jeszcze ciepłym polewamy po serze. Podajemy z winogronami i lampką wina Monte Santi- jest to jedno z nowych win, które zachwyca smakiem i aromatem ,a najprostszy deser zamienia w kulinarna rozkosz. 
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

czwartek, 19 stycznia 2017

MOJE MUZY MOJE ŻYCIE... bez retuszu bez tajemnic

Sebastian Skalski artysta, fotografik, malarz, autor tekstów. Nazywany ALMODÓVAREM FOTOGRAFII, słynie z niezwykłych zdjęć kobiet. Przez wiele lat fotografuje znane Nam postaci ze szklanego ekranu. 
Wiele tych zdjęć światło dzienne ujrzało dopiero w jego książce "Moje Muzy, moje życie...bez retuszu i tajemnic". Zdjęcia wspaniałe, wydobywające z kobiet ich prawdziwe piękno.



Wraz ze zdjęciami w książce znajdziemy mnóstwo ciekawych historii z życia gwiazd, niejednokrotnie anegdot przy których usta same się śmieją. 
Pierwszą muzą Sebastiana była kobieta jego życia, czyli Mama. W jego obiektywnie wygląda wspaniale. Chyba wszystkie mamy chciałyby żeby tak postrzegali je dzieci. 
Joanna Pawlikowska, Beata Tyszkiewicz, Gabriela Kownacka, Jolanta Kwaśniewska czy Hanna Bakuła, to tylko kilka z wielu pozujących mu Kobiet ze świata show biznesu. Musicie to zobaczyć!
Ta książka to świetna gratka dla wielbicieli plotek z życia gwiazd, z tym , że tu odnajdziemy fakty autentyczne, przeżyte, przez nikogo nie wymyślone. Samo życie, okraszone wspaniałymi fotografiami. Małgorzata Walewska ( śpiewaczka operowa) w jednym z wywiadów powiedziała : Skalski jest kobietą! Zna dobrze nasze słabości i kompleksy(...) " Z takim podejściem nie dziwmy się , że zdjęcia są po prostu bardzo dobre. 
Wydawnictwo: EDIPRESSE KSIĄŻKI
Oprawa: twarda
Stron: 333

środa, 18 stycznia 2017

KARKÓWKA W PIWIE Z PIECZONYMI JABŁKAMI I CEBULĄ

Soczysta karkóweczka, którą nie pogardzi żaden jej wielbiciel. Upieczona w towarzystwie pysznej cebuli i jabłek. Aromatyczna, pełna ziół. Musicie taką przygotować.
Składniki:
1 kg karkówki 
1 duże jabłko
3 cebule
sól, zioła prowansalskie
świeży rozmaryn
pieprz kolorowy ziarnisty
2 szklanki piwa
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy solą i ziołami prowansalskimi . obsmażamy na rozgrzanym oleju. Obsmażone karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym obkładamy ósemkami jabłek i ćwiartkami cebuli, posypujemy obficie ziołami prowansalskimi, polewamy piwem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 45 minut w 180 st.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy