Składniki:
biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
1 duży budyń (taki na 3/4 l mleka śmietankowy)
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody
łyżka cukru
polewa czekoladowa:
150 ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej czekolady
dodatkowo:
kilkanaście truskawek
Wykonanie:
biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę.
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy masło, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Każdy biszkopt nasączamy. Po kolei na każdy nakładamy masę, przykrywamy kolejnym plackiem. Ostatni wierzchni biszkopt też smarujemy masą, tak samo postępujemy z bokami. Wygładzamy.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy, polewamy nią wierzch tortu pozwalając czekoladzie też spływać. Wierzch dekorujemy truskawkami.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy