Niezwykle delikatna pianka brzoskwiniowo smietankowa na puszystym biszkopcie. Dodatek całych brzoskwiń tylko uwydatnia smak. Polecam na wszystkie mniejsze i wieksze przyjęcia.
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pól szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
2 kubki śmietany 30 % po 330 ml każdy
puszka brzoskwiń
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cuku pudru
poncz:
1/3 szklanki wody z sokiem z brzoskwiń - soku 4 łyżki
dodatkowo:
2 opakowania rurek niskich pustych
Wykonanie:
*biszkopt:
Ubijamy pianę z białek, dodajemy po 1 żółtku, ciagle miksujemy. dosypujemy cukier, miksujemy, na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, wylewamy do natłuszconje tortownicy o śr. 26 cm. Pieczmy 2o minut w 170 st.
*masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukem pudrem. Do soku z brzoskwiń dodajemy żelatynę, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy i dodajemy do ubitej smietany, miksujemy.
*przekładanie:
Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy na niego warstwę bitej smietany. Boki biszkopta obkładamy rurkami . Układamy brzoskwinie, jedną połówkę odkładamy do dekoracji. Na brzoskwinie wylewamy resztę bitej śmietany- odkładamy ok pół szklanki masy na dekorację. Wyrównujemy wierzch torcika, ozdabiamy kleksami bitej smietany, układamy kawałki brzoskwiń, posypujemy koloowymi cukiereczkami.