środa, 30 sierpnia 2017

PIKANTNA PASTA Z MAKRELI NA KRAKERSACH

Lato to czas grilli, imprez do rana, a także spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Dziś zapraszam Was po przepis na fajna przekąskę, która sprawdzi się na każdym przyjęciu. A w piątek będzie wybawieniem dla osób nie jadających mięsa, bo przyznacie mi racje że tradycyjny śledzik w oleju w piątek na zagryzkę w czasie lata, to jakoś tak słabo wchodzi no nie?  Taka pastą natomiast nie pogardzi nikt. Przekonajcie się sami
Składniki:
20 sztuk krakersów slonych
słoiczek 190 g Pikantnej Makreli z serii Jedyna Taka SEKO
cebulka dymka ze szczypiorkiem
2 jajka
Wykonanie:
*Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i drobno siekamy. 
* Cebule i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sałatki z makreli Seko. Dodajemy też posiekane jajko. Dokładnie mieszamy.
* Na krakersy wykładamy przygotowana pastę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
* Najlepiej smakuje po ok godzinie od przygotowania. 

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

SZARPAŃCE DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Danie dla całej rodziny. Danie , którym ze smakiem będą zajadać się dorośli i dzieci. Tym razem biorę udział w rodzinnej rywalizacji blogerów, Pokonaj Szefa Kuchni . Konkurs organizuje SM Mońki.Nie przygotowałam wymyślnego dnia, ze składnikami których nie zjedzą dzieciaki, bo skoro bierzemy udział całą rodziną, danie powstało dla Nas wszystkich. Zapraszam i Was do spróbowania, nie pożałujecie, jest przepysznie. 
Składniki:
50 dag piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 10 dag żółtego sera Aldamer Sm Mońki sól,pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Pierś z kurczaka drobno kroimy  w kostkę, paprykę również kroimy w niewielką kostkę. Ser żółty kroimy w cienkie paseczki, następnie przekrajamy na mniejsze kawałki. Do pokrojonej piersi z kurczaka dodajemy pokrojona paprykę, ser, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję masy mięsno -paprykowej. Smażymy na rumiano z obu stron.

sobota, 26 sierpnia 2017

SERNIK BRZOSKWINIOWY POD KOKOSOWĄ CHMURKĄ

Wiem, że na pierwszy rzut oka ten sernik wygląda jak znany wszystkim sernik rosa. Nic bardziej mylnego. Z tym sernikiem nie ma on nic wspólnego. Ciasto to powstało , kiedy naszła mnie chęć na sernik inny niż zawsze. Kiedy go robiłam wiedziałam, że albo będzie do kitu, albo będzie hit. Okazał się hitem. Skradł serca całej mojej rodziny. Zapraszam Was po przepis na mój autorski sernik. 
Składniki:
ciasto:
1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka- u mnie President
250 g sera mascarpone
3 jajka
110 g cukru
puszka brzoskwiń w syropie 
pół puszki syropu z brzoskwiń
2 opakowania budyniu śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
1,5 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
herbatniki do wyłożenia tortownicy
Wykonanie:
*Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich sery, miksujemy. 
*Brzoskwinie blendujemy, dolewamy do nich sok, miksujemy, wlewamy do masy serowej. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną,  miksujemy. Sprawdzamy smak, jeśli na nasze upodobania masa jest za mało słodka, możemy dosłodzić cukrem pudrem i wymiksować.
* Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. 
* Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy ciasto. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 
*Śmietanę Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy wodą ( tyle aby zakryło) , kiedy stężeje podgrzewamy, po przestudzeniu wlewamy do śmietany, miksujemy. Masę wylewamy na ciasto.Wyrównujemy. 
* Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Kiedy się zrumienią dodajemy cukier, mieszamy,  posypujemy wierzch ciasta.
*Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godz.

czwartek, 24 sierpnia 2017

GRILLOWANY SER BRIE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ FASZEROWANY PIECZARKAMI

Pogoda za oknem nie przypomina lata. Raczej jesień. Pochmurno, co prawda bez deszczu, ale chłodno i wietrznie...Brr.. Miejmy nadzieje , że lato jeszcze sobie o nas przypomni i w te ostatnie dni wakacji pokaże,że jeszcze może być ładnie. Na przekór pogodzie, ja dziś grilluję. A na ruszt wskoczy ser brie, nafaszerowany pieczarkami, palce lizać! 
Składniki:
1 ser brie La Polle classic MLEKOVITA
2 plastry szynki parmeńskiej
10 dużych pieczarek
1 cebulka
sól, pieprz
Wykonanie:
*Z jednej strony na wysokość ok 1 cm odcinamy bok sera. Odkładamy na bok. Środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wydrążony ser możemy zjeść, zostawić do sałatki, lub rozpuścić na patelni, dodać ulubione zioła i przygotować sos np do tego faszerowanego camemberta. 
* Pieczarki kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę drobno posiekaną. Szklimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do sera, uciskamy łyżeczką, przykrywamy odłożonym plastrem- wierzchem  sera. 
* Szynka parmeńską dobrze obkładamy na około ser. Grillujemy na rumiano z obu stron.

wtorek, 22 sierpnia 2017

KURCZAK Z JABŁKAMI PIECZONY NA CYDRZE

Naszła mnie chęć na pieczonego kurczaka. Już dawno nie podawałam go rodzinie w całości. Do jego środka nawkładałam soczystych jabłek, a z wierzchu podczas pieczenia polewałam cydrem. Wyszło soczyste, kruche mięsko, aż się chce jeść. 
Składniki:
1 tuszka kurczaka
2 duże jabłka
1 szklanka cydru
sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i ostra papryką , przyprawy dajemy tez do środka kurczaka.Odstawiamy na min 4 godz, żeby przeszedł przyprawami. 2 jabłka kroimy w ćwiartki, wkładamy do środka. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , pieczemy pod przykryciem . Po ok 15 minutach podlewamy cydrem, pieczemy godzinę. po tym czasie odkrywamy naczynie zapiekamy na rumiano, dokładając do naczynia pozostałe jabłko pokrojone na ósemki. 

sobota, 19 sierpnia 2017

SAŁATKA Z KASZAMI I WARZYWAMI

Szukasz szybkiej, pysznej przekąski lub pomysłu na lekki obiad w upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę.
Składniki:
1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica
1 pomidor
1 papryka
1 ogórek typu wąż
pół puszki kukurydzy
natka pietruszki
czerwona cebula
kilka kostek sera feta
sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
odrobina musztardy- też wg uznania
Wykonanie:
* Soczewicę, bulgur i pęczak gotujemy w osolonej wodzie, ok 15 minut. Studzimy.
* Pomidory, ogórka, paprykę, cebulę drobno kroimy. Siekamy natkę pietruszki, kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy ostudzone kasze. 
*Wszystkie składniki dressingu dokładanie mieszamy, polewamy sałatkę. Dobrze mieszamy. Serem feta posypujemy sałatkę, delikatnie mieszamy. 
#MyVictorinox 




Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW

Najprostszym sposobem na zachowanie smaków owoców czy warzyw na dłużej, jest zamknięcie ich do słoików. Każdego roku latem przygotowuję więc przetwory, by potem zimą cieszyć się smakiem lata i wspomnieniami z nim związanymi. 
Ogórków składam zawsze bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania obiadowego. 
Składniki:
2,5 kg ogórków
3 marchewki
2 cebule
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
7 liści laurowych
2 łyżki gorczycy
2 łyżki pieprzu mielonego
12 ziaren ziela ang
na każdy słoik po 2 łyżki oleju
Wykonanie:
*Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam super ostrego noża Victoriniox. #MyVictorinox 
* Cebule kroimy w piórka.
*Pokrojone warzywa zasypujemy cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę.
* Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, ocet, mieszamy , zostawiamy na min 10 godzin. W tym czasie warzywa puszczą sok, który będzie zalewą. 
*Warzywa przekładamy do słoików, ciasno uciskamy, dolewamy zalewy , jeśli jest taka potrzeba.Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 10 minut. 
Z tego przepisu wychodzi 6 słoików 0,5 l. 


Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

piątek, 18 sierpnia 2017

SAŁATKA HAWAJSKA Z KURCZAKIEM W ANANASIE

Smak wakacji...to smak, który utkwił nam w pamięci np podczas wakacyjnych wojaży. Każdy z nas ma inne skojarzenia, inne wspomnienia, dla każdego z nas coś innego będzie smakiem wakacji.   Takim smakiem kojarzącym się z latem, słońcem jest u mnie sałatka hawajska. Warto zamknąć w niej aromat lata, soczystość świeżego ananasa  i cieszyć się jej smakiem, kiedy nam tylko najdzie ochota.
Składniki:
pół ananasa świeżego
pojedyńcza pierś z kurczaka
sól, pieprz, ostra papryka
pół puszki kukurydzy
10 dag żółtego sera w kawałku
2 łyżki majonezu
natka pietruszki
ew. dodatkowo czerwona papryka
Wykonanie:
* Połówkę ananasa wydrążamy, zostawiając miseczkę. Przyda się nam do tego bardzo ostry nóż, np Victorinox . #MyVictorinox. Tnie jak brzytwa, jest niezawodny. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę. 
*Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. 
*Do miseczki wkładamy ananasa, kurczaka, osączona kukurydzę, ser pokrojony w kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Posypujemy zieleniną.
Jeśli lubimy sałatkę możemy wzbogacić pokrojoną w kostkę papryką. 







Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

KLUSKI LENIWE

Piątkowy bezmięsny obiad. Najczęściej na moim stole ląduje wtedy jakaś rybka, albo jakieś kluchy, które bardzo lubią wszyscy domownicy. Dziś serwuje leniwe. Proste, szybkie do przygotowania, pyszne. Skusicie się? 
Składniki:
400 g twarogu
16 dag mąki
3 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
polewa:
cukier
śmietanka słodka
Wykonanie:
*Jajka rozkłócamy za pomocą widelca.
*Do twarogu dodajemy mąkę, cukier, oraz rozbełtane jajka. Dobrze mieszamy. Podsypujemy stolnice mąką. Formujemy wałeczki, kroimy w ok 3 cm kawałeczki. 
* W garnuszku zagotowujemy osolona wodę, na wrzącą wrzucamy kluseczki, kiedy wypłyną zbieramy łyżką cedzakową. Jeszcze ciepłe polewamy śmietanką, posypujemy cukrem. 

środa, 16 sierpnia 2017

SAŁATKA Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI

Prosta, szybka do przygotowania,pyszna. Z żółtymi pomidorami, papryką i malosolniaczkami, które w sezonie smakują najlepiej. Pyszna przekąska w ciągu dnia. 
Składniki:
1 papryka czerwona
2 żółte pomidory
1 cebula
świeży koperek
6-7 ogórków małosolnych 2-3 dniowych
2 łyżki oleju lnianego
łyżeczka octu
sól, pieprz
Wykonanie:
Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulkę oraz koperek drobno siekamy. Ogórki kroimy w plasterki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet, olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

niedziela, 13 sierpnia 2017

MALINOWE NIEBO

Nie potrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty,  a stworzymy deser palce lizać. To jak skusicie się na taki deser na niedzielę? 
Składniki: 
1/2 szklanki śmietany kremówki
5 łyżek mascarpone
cukier puder- do smaku
szklanka malin
7 biszkoptów podłużnych
rurki czekoladowe do dekoracji z CUKIETERIA
listki mięty
Wykonanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy do smaku wedle uznania cukrem pudrem. Na dno pucharka kruszymy 2 biszkopty, na to wykładamy maliny ( zostawiając kilka na wierzch ). Następnie wykładamy 2/3 ubitej kremówki, kolejne pokruszone 3 biszkopty , na to wykładamy resztę kremówki. Dekorujemy malinami, rurkami czekoladowymi i listkami mięty. 

piątek, 11 sierpnia 2017

PLACUSZKI JAK U BABCI 3 SKŁADNIKOWE

Niezwykle puszyste i delikatne, bez grama żadnych spulchniaczy. Babcie to miały swoje sposoby, żeby było smacznie. Te delikatne placuszki to obowiązkowe danie, podczas pobytów wnuków u prababci. Najlepsze
Składniki:
6 kopiastych łyżek mąki
3 łyżki mleka
2 jajka
sól
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do maki dodajemy mleko, dodajemy też żółtka, delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na piane  z dodatkiem soli, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, tylko tyle aby połączyć składniki. Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany olej. Uważamy przy przewracaniu, placuszki są delikatne. Usmażone na rumiano  z obu stron posypujemy cukrem pudrem. 

środa, 9 sierpnia 2017

PRZECIER Z CUKINII DO PIZZY

Przecier z cukini ..pasta z  cukini ...Znane pod różnymi nazwami, a zawsze smaczne. Używam na domową pizzę, używam do kanapek. Moi synowie pokochali ten cukiniowy rarytas i nie wyobrażam sobie bym nie zrobiła go do słoików na zimę. Jeśli jeszcze nie znacie, to koniecznie musicie wypróbować. Z jednej porcji wychodzi 16 słoiczków. 
Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 łyzka soli
2 szkl cukru
1 szkl octu
0,5 łyżki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3 słoiczki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka,
gotujemy 20 minut. dodajemy wszystkie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy.

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

CIASTECZKA OWSIANE Z RODZYNKAMI ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

Ciasteczka robią się w kilka chwil. Pyszne. pełne orzechów, rodzynek, migdałów, ale mogą być z czym tylko zechcesz. Od Ciebie zależy co do nich dodasz. A i tak zawsze będą pyszne. Niech miło rozpocznie się Nam tydzień. ;)
Składniki:
100 g mąki
1 szklanka płatków owsianych
pół garści  orzechów posiekanych
pól garści garści rodzynek
pół garści płatków migdałów 
100 g masła
łyżeczka sody
łyżka miodu
3 łyżki wody
Wykonanie:
Do mąki dodać płatki, zimne masło, sodę, wodę. Wszystko dobrze zagnieść. Dołożyć orzechy, rodzynki, migdały, miód, wymieszać. Na papier do pieczenia wykładać ciasteczka- formujemy je robiąc z ciasta kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając w dłoni. Ciasteczka piec ok 15 minut  w 180 st. 

sobota, 5 sierpnia 2017

PANIEROWANY CAMEMBERT FASZEROWANY SZYNKĄ I PIECZARKAMI

Pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł, aby nafaszerować camemberta. Długo zastanawiałam się jak i czym to zrobić, aby było smacznie, po czym zrobiłam zakupy, zaszyłam się w kuchni i oto jest. Szynka, pieczarki, roztopiony ser i chrupka panierka. Wierzcie mi, że już nie trzeba nic więcej ;)
Składniki:
1 ser Camembert Classic la Polle  MLEKOVITA
10 sporych pieczarek
2 grube plastry szynki
sól pieprz
1 jajko
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
*Z sera ścinamy z jednej strony wierzch, tworząc przykrywkę. 
*Pieczarki kroimy w kostkę, tak samo szynkę, zrumieniamy na patelni. Doprawiamy do smaku.
*Tak przygotowany farsz wkładamy do sera. Dociskamy wierzch sera jak najrówniej się da.
* Panierujemy w jajku, bułce, znów w jajku, znów w bułce. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron

czwartek, 3 sierpnia 2017

KISZONY CZOSNEK

Lubicie czosnek? Dodajemy go do najróżniejszych  przetworów, a ogóreczki bez czosnku nie mogą istnieć. Ale okazuje się, ze także marynowany czy kiszony czosnek jest tez bardzo dobry. Podzielę się z Wami dziś przepisem na kiszony młody czosnek. Smakuje dobrze sam, ale również jako dodatek do innych warzyw. 
Składniki:
kilka główek czosnku- musi być Polski
marchew
korzeń chrzanu
cebula
koper- baldach i zielone piórka
na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy
1 ziele ang
zalewa:
litr wody
łyżka stołowa soli
Wykonanie:
Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru i po dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w  wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki.