niedziela, 9 czerwca 2019

BRZOSKWINIOWY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

Serniki lubię w każdej postaci. Czy to te pieczone, czy te na zimno. Wszystkie bardzo lubię. Ten z dodatkiem mleka w proszku jest jednym z lepszych jakie robiłam, polecam Wam również, będzie idealny do niedzielnej kawki 
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki mleka w proszku
dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie
galaretka brzoskwiniowa
opakowanie herbatników
Wykonanie:
* Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. 
* Masło rozpuszczamy, studzimy.
* Twaróg miksujemy  z żółtkami i cukrami. Dodajemy mąką ziemniaczaną, proszek budyniowy oraz mleko w proszku i mleko zwykłe. Miksujemy. Dodajemy przestudzone masło, miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy.
* Dużą blachę wykładamy herbatnikami. Na nie wylewamy masę serową, pieczemy ok 1 godz 15 minut. Upieczony sernik studzimy. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w kosteczkę, wykładamy na  sernik, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu. 

poniedziałek, 3 czerwca 2019

KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Te małe mięsne kuleczki, podane z delikatnym sosem śmietanowo koperkowym będą idealnym daniem obiadowym. Podane z makaronem lub całymi młodymi ziemniaczkami..mmm...pyszotka!
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki śmietany 18%
pół szklanki śmietany słodkiej 30%
pęczek koperku
sól, pieprz
bulion drobiowy- 3 szklanki
mąka - 2 łyżki
Koperek siekamy.
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy bułkę tartą, oraz 3 łyżki posiekanego koperku, dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 
Bulion zagotowujemy, wrzucamy resztę posiekanego koperku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorący bulion wrzucamy usmażone klopsiki, podgotowujemy razem ok 5 minut. Dodajemy słodką śmietankę. 
W szklance śmietanę 18%  hartujemy gorącym bulionem, dodajemy mąkę wymieszaną z 3 łyżkami zimnej  wody, mieszamy i wlewamy do garnka z pulpecikami, mieszamy i jeszcze przez moment gotujemy do zawrzenia. Podajemy z ziemniakami lub makaronem, polewamy sosem.