Składniki:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
cukier puder do smaku
dodatkowo:
2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA
plus:
200 g malin
250 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
*Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując
* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując.
* Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrajamy na 3 równe blaty.
* Kremówki ubijamy na sztywno .. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku.
* Każdy blat nasączamy lemoniadą.
* Masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie.
*Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny.