piątek, 30 września 2016

PIECZONY ŁOSOŚ Z MUSEM MALINOWYM

Myślicie , że to niebanalne połączenie łączyć łososia i słodkie maliny? Nie wiem  co sobie myślicie, wiem jednak, że powinniście koniecznie spróbować takiego połączenia...Może najpierw na kawałku rybki, ale zróbcie więcej- na pewno rozsmakujecie się na całego ;)
Składniki:
40 dag filetu z łososia
sól,pieprz
sok z cytryny
oliwa do skropienia
szklanka malin
Wykonanie:
Łososia osuszam, nacieram solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą. Piekę w torebce foliowej do pieczenia. Po ok 15 minutach od zaczęcia pieczenia polewamy rybę sosem-zmiksowanymi malinami., zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Gotową podajemy z całymi malinami. 
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

wtorek, 27 września 2016

KAKAOWIEC Z CAŁYMI GRUSZKAMI

Jesień to czas gruszek. Wiele odmian właśnie teraz smakuje najlepiej. Te twarde, jędrne, nie mocno dojrzałe warto zapiec w mocno kakaowym, wilgotnym cieście..które wręcz rozpływa się w buzi i tak kusi..aż do ostatniego kawałka. Gruszki smakują wyjątkowo, a ciasto dzięki nim nabiera nowego smaczka. Podane w całości na stół zachwyci Waszych gości prostotą ;)
Składniki:
kostka margaryny
6 jajek
3 łyżki kakao
2 szkl mąki
szklanka cukru
3 łyzeczki cukru waniliowego
pól szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka gruszek -najlepiej twardych
cukier puder
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy margarynę ,dolewamy mleko,  dodajemy cukry i kakao, energicznie mieszamy aby nie było grudek. Studzimy.Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i całe roztrzepane wcześniej jajka. Ciasto wylewamy do prodiża lub tortownicy, , ustawiamy gruszki. Pieczemy ok 50 minut. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 

niedziela, 25 września 2016

NALEWKA MALINOWA - MA MOC %

Przyszła jesień..Czy tego chcieliśmy czy nie ..Nie zapytała o zdanie...Rozgościła się, razem  z wiatrem i chłodniejszymi dniami...Za nią przyszło kichanie, smarkanie, kaszel...Zdecydowanie nie lubię! Dzieciom przygotowuje różne mikstury zapobiegawcze a Nam dorosłym nastawiam nalewkę malinową. Idealnie rozgrzewa gdy zziębnięci wrócimy do domu. 




















Składniki:
2 kg malin
1 kg cukru
1 litr spirytusu
0,5 l wódki 40 %
Wykonanie:
Maliny zasypujemy cukrem, odstawiamy żeby puściły sok. Kiedy to się stanie zalewamy spirytusem i wódką. Możemy również zrobić nalewkę na gotowym, przygotowanym wcześniej soku z malin i dać do tego miąższ malinowy. Odstawiamy w dużym słoju na ok 10-14 dni, po tym czasie przecedzamy, zlewamy do butelek. 
Do przecedzenia przyda się dobre sitko. Ja używam tych z firmy SABIPOL, na ich stronie znajdziecie wiele rozmiarów sitek a także innych akcesoriów przydatnych w każdej kuchni. Sitka metalowe, solidne, z fajną rączką pokrytą z wierzchu plastikiem. Wytrzymałe, produkt na lata. Takie sitka znajdziecie tutaj: 
http://sabipolsklep.pl/113-sitka
 Zapraszam do odwiedzenia. Niskie ceny kuszą.


piątek, 23 września 2016

NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ

Przy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie?
Składniki:
kruche: 
2 3/4 szkl mąki
20 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
beza:
4 białka
150 g cukru
1 lyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 kg jabłek
2 budynie waniliowe
600 ml mleka do budyniu
Wykonanie:
*Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st.
* Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód.
*Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową.
* Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka.
* Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić. 

środa, 21 września 2016

FIGI ZAPIEKANE Z OWCZYM SEREM I ORZECHAMI

Nowy tydzień zacznijmy na wykwintnie...ale zarazem czymś bardzo prostym i smacznym. Figi królują, można je kupić dość tanio, wykorzystajmy to i włączmy je do naszego menu.
Składniki:
2 figi
 6 kostek sera owczego 
pól garści posiekanych orzechów włoskich 
łyżka miodu 
Wykonanie:
Figi nacinamy na krzyż, nie przecinając ich do końca. Układamy w naczyniu do zapiekania, do środka wkładamy ser, zapiekamy ok 10 minut. Po tym czasie posypujemy orzechami, polewamy miodem. Zapiekamy jeszcze ok 5 minut. Można polać również octem balsamicznym.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

poniedziałek, 19 września 2016

MALINOWA CHMURKA

Lekki biszkopt, puszysta masa z kremówki i mascarpone i ...dużo malin! Nie może być inaczej- jest przepysznie.
Składniki:
2 jajka
25 g cukru
25 g mąki tortowej Szymanowskiej
8 g cukru waniliowego
2 g proszku do pieczenia
pół łyżeczki octu
1,5 łyżki oleju Olej polski
nasączenie:
sok z 1 cytryny
10 g cukru
dodatkowo:
1 kg malin
400 g serka mascarpone
330 ml kremówki
cukier puder
2 łyżeczki żelatyny
2 czerwone galaretki
Wykonanie:
biszkopt:
*Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po trochu żółtka wymieszane z łyżeczką octu, ciągle miksując.Dodać olej. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Nasączyć.
*Na biszkopt wyłożyć połowę malin. 
*kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dawać po łyżce mascarpone, miksować. żelatynę namoczyć, podgrzać, ostudzić, zmiksować z masą śmietanowo serową. Wylać na ciasto.
*Na wierzch wyłożyć maliny
* Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, przestudzić, wylać na ciasto. 

sobota, 17 września 2016

MALINOWA MANIA

Kasza manna to zmora niejednego z Nas z dzieciństwa. Teraz to ja robię ją swoim synom i przyznaję, że lubię taką na gęsto podaną z musem owocowym, z owocami. Przy sobocie postawiłam na fajny deserek właśnie z kaszą manną. Z malinami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie, robi się błyskawicznie. 
Składniki:
1,5 l mleka
3 szklanki kaszy manny
1 kostka margaryny
cukier puder do smaku
2 duże opakowania herbatników
80 dag malin
2 galaretki czerwone
Wykonanie:
 Kaszę gotujemy na mleku, gotową miksujemy z margaryną, którą dodajemy stopniowo.Dosładzamy cukrem pudrem wg uznania.  Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao .Na blachę wykładamy herbatniki, na dno dajemy białą masę manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 

piątek, 16 września 2016

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM

Przy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu śmietanowego z dodatkiem kurek i natki pietruszki. Zestawienie idealne. Ja kurki mrożę, dzięki temu mam je w zasięgu ręki o każdej porze roku. Ale równie dobrze możemy wykorzystać również pieczarki. 
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
sól,pieprz
dodatkowo:
30 dag kurek
1,5 szklanki śmietany 30 %
3/4 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki natki pietruszki
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
*Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
*Kurczaka kroimy  w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy
*Na patelnię wlewamy bulion, w którym wcześniej obgotowaliśmy kurki ok 10 minut.( jeśli używamy grzybów mrożonych, już nie obgotowujemy, nie postępujemy tak również z pieczarkami)  Dokładamy grzyby, wlewamy śmietanę, Dusimy do zredukowania sosu, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. 
*Placki podajemy z sosem.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

czwartek, 15 września 2016

SPOSÓB NA CHOLERNIE SZCZĘŚLIWE ŻYCIE

Wrześniowe dni rozpieszczają słońcem...Tym, którego zabrakło nadto podczas wakacji. Korzystajmy więc z tej pogody, z tego dobrodziejstwa natury i zróbmy coś tylko dla siebie. Tak fajnie być szczęśliwym... Czasem takie proste rzeczy wywołują uśmiech, szczęście drugiej osoby..Z perspektywy leżaka, grzejącego słoneczka lektura książki s. Małgorzaty Chmielewskiej ,,Sposób na cholernie szczęśliwe życie" smakuje jeszcze lepiej.
Siostra Małgorzata prowadzi Fundację Domy Wspólnoty Chleb Życia. Codziennie mierzy się z prawdziwymi dramatami ludzkimi, bólem i cierpieniem. Wychowuje niepełnosprawnego adoptowanego syna, na którego przelewa bezgranice miłości. Najbiedniejsi, wykluczeni, odrzuceni..to właśnie Oni znajdą pomoc u siostry Małgorzaty. Kobieta z boskim czadem, jakim jest niewątpliwie autorka tej książki, od lat burzy stereotypy , swoja postawą pokazuje że Kościół i Bóg nie są nudni, a na miłość nie ma żadnego biznesplanu- musi być ona nieco stuknięta, aby nie było nudno. 
Świetna kobieta, o wielkiej sile psychicznej, w tej książce napisanej jako rozmowa, mówi Nam co w życiu jest najważniejsze i skąd brać siłę do działania, gdy cały świat Nam się wali na głowę. 
Polecam przeczytać- tak pozytywnie nastawionej do życia Kobiety dawno nie widziałam. A do tego podobno dżemy i powidła robi najlepsze na świecie ;) Mniam ...


wtorek, 13 września 2016

BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Śliwki obrodziły...Aż żal nie wrzucić ich do piekarnika i nie upiec jakiegoś ciacha. Na wtorkowy optymistyczny ( mam nadzieje ze do końca)  dzień wrzucam Wam przepis na ekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze raz
Składniki:
kostka margaryny
5 jajek
1 i 3/4 szklanki  mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
kruszonka:
80 g masła
80 g cukru
110 g mąki
1 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Margarynę ucieramy na puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę. Pieczemy ok godziny w 160 st
Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form i kratek znajdziecie w CUKIETERIA.

poniedziałek, 12 września 2016

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM

Zdrowe i szybkie śniadanko? Ulubione sałatki. Mogłabym je jeść na okrągło, na każdy posiłek w ciągu dnia, urozmaicane przeróżnymi dodatkami nigdy mi się nie znudzą.
Składniki:
kawałki tuńczyka białego z oleju
1 jajko ugotowane na twardo
szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 pomidor
kilka piórek czerwonej cebuli
sos:
1 łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
ulub. zioła
Wykonanie:
Na talerz wykładamy ciecierzycę, ćwiartki jajka, piórka cebuli, kawałki pomidora i tuńczyka. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy ulub. zioła, polewamy sałatkę.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI-BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

piątek, 9 września 2016

BIŻUTERIA SPERSONALIZOWANA- ORYGINALNY PREZENT

Pewnie niejednokrotnie doświadczyliście w życiu takiego momentu, w którym nie wiedzieliście co kupić na prezent. Wbrew pozorom to duży dylemat, gdyż w dzisiejszych czasach, każdy praktycznie wszystko ma,a kupowanie na prezent szklanek czy kieliszków pomału wychodzi  z mody. Co kupić by sprawić przyjemność i  zaskoczyć obdarowanego. Bo to wielka sztuka stworzyć piękny prezent. 
Z pomocą nadchodzi sklep internetowy e-prezenty.pl w którym wybór dobra wszelakiego ogromny. Kubki, tace, foto wydruki, biżuteria, gadżety, koszulki, obrazy,,,,Wymieniać można by jeszcze wiele, zajrzyjcie i oceńcie sami, jak duży wybór prezentów daje Nam ten sklep internetowy. Każdy tam na pewno znajdzie coś dla siebie. 
Korzystając z oferty sklepu, jako wielka miłośniczka biżuterii, to właśnie na nią postanowiłam zwrócić uwagę i zamówić. 
 Celebrytka z gwiazdką z moim imieniem:
ŁAŃCUSZEK Z PRZYWIESZKĄ
Taka sama gwiazdka jak na łańcuszku, tu w wersji na rzemyku, z wygrawerowanym moim imieniem:
GRAWEROWANA BRANSOLETKA
A dla męża grawerowana bransoleta, z datą naszego ślubu, a co!- niech pamięta ;)
BRANSOLETA MĘSKA GRAWEROWANA
 Wszystko pięknie zapakowane, gotowe do podarowania bliskiej Nam osobie.
Przygotowanie produktów trwa bardzo szybko, kontakt ze sklepem jest bardzo dobry, wszystko przebiega miło i sprawnie. Szczerze mogę polecić zakupy w tym sklepie. 

czwartek, 8 września 2016

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM

Placki ziemniaczane nie nudzą się mojej rodzinie nigdy. Czasem mamy chęć na proste, podane z cukrem lub śmietaną a czasem przygotowuję do nich różne farsze, by stanowiły cały obiad.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2jajka
3łyżki mąki
sól,pieprz
farsz:
podwójna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
1 cebula
sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
przecier pomidorowy
świeża bazylia
natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
*Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
*Kurczaka kroimy  w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy
* Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY           http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

środa, 7 września 2016

CZEKOŚLIWKA- DOMOWA NUTELLA

Wszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;) 

Składniki:
3 kg węgierek
1,2 kg cukru
4 łyżki cukru waniliowego
8-10  łyżek kakao
Wykonanie:
Wydrążone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier do powstałego musu i gotujemy ok. 2,5 godz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy.