sobota, 28 lutego 2015

KRÓWKOWE SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

Czy jest tu ktoś kto nie zna smaku tego smakołyku? Owszem może i słodkie, może i bardziej niż trochę, ale jak dla mnie szyszki to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i tych wszystkich odpustów z kolorowymi straganami, gdzie moja kochana babcia zawsze kupywała mi mnóstwo zabawek, kolorowych lizaków, obwarzanków i szyszki <3
 Składniki:
kostka masła
4 łyżki kakao
1 kg cukierków krówek
20 dag ryżu preparowanego
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dokładamy krówki a kiedy się rozpuszczą dosypujemy kakao. Dobrze mieszamy. Wystawiamy z ognia. Dosypujemy ryż preparowany, mieszamy, studzimy. Formujemy szyszki, układamy na papierze, studzimy.

piątek, 27 lutego 2015

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

Naszła mnie chęć na śledzia. W smietanie, z jabłuszkiem, z cebulką. Kto mnie zna ten wie, że moje zachcianki muszą być spełnione ! A te związane z jedzeniem tym bardziej, nie ma poczekaj...Więc śledzik jest :)
Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych solonych
1 szklanka smietany 18 %
sól,pieprz
1 cebula
1 jabłko
Wykonanie:
Płaty śledziowe moczymy ok godziny. Po tym czasie osączamy, kroimy na mniejsze kawałki.Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Do śmietany dodajemy jabłko i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy sledzie. Najlepsze na drugi dzień.

czwartek, 26 lutego 2015

PIZZA Z PODWÓJNYM KURCZAKIEM

Czemu podwójnym? bo wcale nie przypomina tej kupowanej pizzy, gdzie kurczaka tylko parę kawałeczków, gdzieniegdzie rzucono...tu ma być mocno drobiowo i syto :)
 Składniki:
3,5 szklanki mąki
1 szkl ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżka soli
łyżka cukru
1/3 szklanki oleju
2 średnie kulki mozzarelli
50 dag kurczaka
1 żółta papryka
przyprawa do gyrosa
kilka pomidorków koktajlowych
koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta
1/2 kg pieczarek
suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa
Wykonanie:
Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem.  Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka kroje w paski, oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju,
osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam pieczarki, na nie układam plastry mozzarelli, przedzielam je paseczkami papryki, wykładam dość ciasno obok siebie
kurczaka. Wykładam połowki pomidorków, oproszam przyprawami. Zapiekam 10 minut w 170st.Tak samo postępuję z drugą częscią ciasta.

środa, 25 lutego 2015

SAŁATKA Z RUKOLĄ

Kto nie lubi rukoli, ten nie zrozumie...ja mogłabym zajadać się nią codziennie. często robię taka prostą sałateczkę, minimum składników, dominacja rukoli, pycha!
Składniki:
garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kostek sera feta
pól czerwonej cebuli
2 łyżki Ziołowo MI! od Ziarenkowa
2 łyżki oleju lnianego SEMCO
Wykonanie:
Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy połówki pomidorków, krążki cebuli,
 kruszymy na to fetę, posypujemy ziarnami. Przyprawy mieszamy ze sobą, oprószamy 
sałatkę, polewamy olejem
Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziarenek i przypraw ZIOŁOWO MI! z
 ZIARENKOWA 
 Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego SEMCO . Jest to olej 
roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 
ca 67%,które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka t
ego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej 
ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, 
mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, 
majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się 
jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty.

wtorek, 24 lutego 2015

PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE

Moja kolejna improwizacja na temat piersi z kurczaka które tak bardzo lubia moi synowie. Nudzie mówimy dość!!
Składniki:
70 dag piersi z kurczaka 30 dag żółtego sera 5 łyżek Ziołowo Mi! od Ziarenkowa olej arachidowy Ol' Vita Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kotlety. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Układamy w rozgrzanym piekarniku, zapiekamy ok 5 minut, po tym czasie każdy kotlet skrapiamy olejem,obtaczamy w wymieszanych ziarnach. Układamy na blasze, zapiekamy jeszcze 10 minut, po tym czasie obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy do rozpuszczenia.
Do przygotowania dania użyłam mieszanki Ziołowo Mi! od ZIARENKOWO .Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek.
Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmarynprzyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu.
Do skropienia piersi do pieczenia użyłam oleju arachidowego OL'VITAOtrzymywany jest z orzechów arachidowych. W postaci tłoczonej na zimno jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu.

poniedziałek, 23 lutego 2015

KURCZAKOWE KĄSKI W KRAKERSACH

Co podać małym drobiożercom, żeby zaspokoić głód i nie zanudzić monotonnością obiadów? Proponuję bardzo soczyste kąski z piersi kurczaka.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
przyprawa gyros
Marynata: 1 szklanka słodkiej smietany 30 %
4 lyzki majonezu
3 łyzki keczupu
3 ząbki czosnku
krakersy słone - opakowanie
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w małe paseczki lub kwadraciki wg uznania.Posypujemy przyprawą gyros. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy przecisnięty czosnek. Wkładamy piersi z kurczaka na noc.Na drugi dzień wyjmujemy z  marynaty, obtaczamy w pokruszonych krakersach. Pieczemy w piekarniku ok 1/2 godz 

KONKURS NA DZIEŃ KOBIET

Pomału luty dobiega ku końcowi. Po Walentynkach czas na kolejne święto Tym razem To My Kobietki mamy swój dzień- choć ja uważam że Dzień Kobiet powinien być każdego dnia.
Z tej okazji z firmą RICHMONT zapraszam na konkurs.
Wasze zadanie konkursowe to przygotowanie ciasta, deseru- ważne żeby było słodko z zastosowaniem jednej z kaw lub herbat Richmont, która to powinna być składnikiem użytym do jego przygotowania.Na stronie firmy znajdziecie całą bogatą ofertę, jest z czego wybierać. Produkt nie musi znajdować się na zdjęciu. Liczymy na Wasze ciekawe pomysły i niebanalność.
  Konkurs ma dwie kategorie:
*Herbata- czekamy na deser z herbatą- każdy uczestnik może nadesłać na tę kategorię max.2 zgłoszenia 
*Kawa-czekamy na deser z kawą, każdy uczestnik może nadesłać na tę kategorię max.2 zgłoszenia.
Nagrody są dwie.
W kategorii kawa-porcelanowa filiżanka do kawy + 2 kawy po 100 g ziarniste
W kategorii herbata- 1 x DUO( zestaw porcelanowy-filiżanka i dzbanek do parzenia herbaty)  + mix smaków herbat
Zwycięzców wybiorę wspólnie  z przedstawicielem firmy Richmont , panią Moniką.
Każdy uczestnik może wziąć udział w obu kategoriach z tym ,że  otrzymać może tylko jedna nagrodę.
Warunki:
*Jeśli posiadasz facebook:
-polub stronę sponsora:   RICHMONT
- Miło mi będzie jak polubisz też fanpage mojego bloga:
Z Majeczką w kuchni
*Miło mi będzie jak zaobserwujesz mojego bloga w Google
*W komentarzu do tego posta wpisz jako kto polubiono fb, jako kto obserwujesz bloga
*Zgłoszenia przysyłajcie na maila: majka190382@o2.pl. Czekam na przepisy razem ze zdjęciem deseru lub ciasta
*Wszystkie zgłoszenia trafią do albumu konkursowego na moim fanpagu na fb.
1.Konkurs trwa od dziś tj.23.02- 7.03.2015. Wyniki ogłoszę 8 marca, w Dniu Kobiet.
2.Organizatorem konkursu jest blog Z MAJECZKĄ W KUCHNI
3. Sponsorem nagród jest firma RICHMONT
4.Nagrody wyśle sponsor w ciągu 14 dni od otrzymania danych kontaktowych.
5.Wysyłka nagród tylko na terenie Polski

niedziela, 22 lutego 2015

KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE

Na dzisiejszy obiad zrobiłam niezwykle soczystego kurczaka pieczonego na butelce. Wszystkim mogę polecić bo smakuje wyjątkowo.
 Składniki:
1,5 kg tuszka kurczaka
sól , pieprz, slodka i ostra papryka
butelka ciemnego piwa 0,5 l
warzywa na patelnię Iglotex
Wykonanie:
Kurczaka nacieramy na noc solą, pieprzem i paprykami. Na drugi dzień z butelki odlewamy pól szkl piwa, nadziewamy na nią naszego kurczaka. Ustawiamy w piekarniku na  najnioższej półce. Pieczemy godzinę. Kurczak
dzięki takiej metodzie pieczenia jest niezwykle soczysty, podajemy z miksem warzyw na patelnię.
NIE OBAWIAJMY SIĘ SMAKU, KURCZAK NIE PRZECHODZI JEGO SMAKIEM. JEŚLI NIE LUBIMY PIWA WOGLE, MOŻEMY DO BUTELKI WLAĆ NP BULION WARZYWNY.
Do dania użyłam Warzyw na patelnię IGLOTEX ta mieszanka to zestaw wszytskich warzyw które lubi moja rodzina. Zapraszam Was na stronę firmy gdzie znajdziecie całą gamę produktów. Tak każdy napewno znajdzie coś pysznego dla siebie.

sobota, 21 lutego 2015

ROLADKI Z MIELONEGO Z SEREM

Pomysł na fajne danie z mielonym mięsem i serem korycińskim. Pyszna propozycja!
 Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
pęczek natki pietruszki
3 grube plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej
4 łyżki bułki tartej
sól.pieprz
Wykonanie:
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy posiekana natkę, bułke tartą. Wyrabiamy. Bierzemy na dłoń porcje mięsa, spłaszczamy, na mięso układamy kostki wczesniej pokrojonego sera, formujemy w podłużne roladki. W każdą wbijamy wykałaczkę, układamy na ruszcie w piekarniku, pieczemy ok 25 minut na rumiano.
Do przygotowania roladek użyłam sera korycińskiego swojskiego CZESŁAWY ZARZECKIEJ

piątek, 20 lutego 2015

PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH

Jak piątek to obowiązkowo rybka. Dziś postawiłam na pstrąga, upiekam go na fasolce szparagowej i karotce.
Składniki:
2 pstrągi ok 1/2 kg
opakowanie fasolki szparagowej żóltej mrożonej Iglotex
opakowanie marchewki karotki Iglotex
sól,pieprz, tymianek
świeży rozmaryn- kilka gałązek
1 cytryna
olej dyniowy Semco
Wykonanie:
Pstrągi skrobiemy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wew i zew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut.
Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. 
Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX
Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO. Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu, tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. 
Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu

czwartek, 19 lutego 2015

TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE

Zdolności zdobniczych co prawda nie posiadam, ale tort dla każego w dniu jego urodzin w moim domu być musi. Taki przygotowałam dla mojego męża w dniu jego urodzin. Pyszny torcik nasączony aromatyczną herbatą ze sklepu RICHMONT , przełożony bitą śmietaną i mascarpone, palce lizać!
 Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na drugi biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 litr smietany 30 %
1 serek mascarpone 350 g
do nasączenia biszkoptu:
2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont
2 kieliszki czystej wódki
2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę
truskawki, kiwi
Wykonanie:
1 biszkopt:
Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do tortownicy o śrdenicy 25 cm, pieczemy ok 20 minut w  170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . 
masa:
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy.  Na spód układamy ciemny  biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki za pomocą kremów przyrządzonych wg instrukcji na opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami .
Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont:
 Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT. Których to firma posiada bogaty wybór.
Do parzenia otrzymałam do firmy piękną filiżankę z dzbanuszkiem. Jeśli się Wam podoba koniecznie zajrzyjcie TUTAJ , znajdziecie tam wiele pysznych mieszanek herbat, a także pyszne kawy do parzenia jak i do ekspresu. A dla wielbicieli pięknych filiżanek i kubków też się coś znajdzie. Zapraszam.

środa, 18 lutego 2015

SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI I RUKOLĄ

Lekka, przyjemnie słodka dzięki pomarańczy...Jak dla mnie bomba!
 Składniki:
2 garście rukoli
1 trójkącik camemberta
4 pomidorki koktajlowe
1/2 pomarańczy
4 plastry szynki parmeńskiej
2 plastry gruszki
olej lniany
1 łyżka mieszanki ZIOŁOWO MI od Ziarenkowa
Wykonanie:
Wykładamy rukolę, na nia cząstki pomarańczy, kawałki gruszki i kawałki camemberta, ćwiartki pomidorków koktajlowych,paseczki szynki parmeńskiej. Obsypujemy sałatkę ziarnami, polewamy olejem lnianym.
Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono Mi od ZIARENKOWO. Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranekdziała łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe,szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu.

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Dziś sucha środa, w moim domu obchodzimy postnie ten dzień, także dzieci w tym dniu delektują się smakiem śledzika. Aby nie nudzić już wszystkich śledziem w oleju, dziś podaję z suszonymi pomidorami. Aromatyczne i pyszne, szczerze polecam!
 Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych
8 suszonych pomidorów
1/2 szklanki oleju z osączenia pomidorków
1/2 szklanki oleju 
1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Do miseczki układamy troszke pokrojonych w paski pomidorów, pokrojonej w piórki cebuli, wykładamy część pokrojonych w paski śledzi. Na to znów pomidorki, cebulę, znów śledzie. Posypujemy ziołami, przemieszamy delikatnie. Wlewamy oba oleje. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Najsmaczniejsze po 24 godz

wtorek, 17 lutego 2015

SOCZYSTY KURCZAK PIECZONY

Pieczony kurczak w całości chyba nigdy mi się nie znudzi, dlatego też zawsze staram się inaczej go doprawiać, inaczej podawać, żeby wszystkim smakowało i nie było nudno
Składniki:
tuszka kurczak ok 1,5 kg
sól,pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
1 szkl bulionu
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, suszymy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i zewnątrz . Następnie tak samo wcieramy słodką paprykę i zioła prowansalskie. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień układamy w naczyniu żarodopornym, pieczemy ok 1 godz co jakiś czas polewając bulionem. Po godzinie odkrywamy, zrumieniamy skórkę piekąc jeszcze z 20 minut okrytego. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy dopiero po ok 20 minutach, jesli zrobimy to wcesniej, krojenie sprawi ze kurczak pusci soki i będzie suchy.

DOMOWA MIELONKA

Wiadomo nie od dziś, że wędlina przyrządzona w domu choć czasochłonna dużo lepiej smakuje.Zachęcam więc do domowego ich przygotowania. Ja używam szynkowaru firmy TRADISMAK .
 Składniki:
80 dag mięsa mielonego
sól peklowa 1 niepełna łyżka
3 łyżki przyprawy Natura Smak John
żelatyna 3 łyżki
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy sól, żelatynę i przyprawę. Dokładnie mieszamy.
Mięso przekładamy do foliowego woreczka, Umieszczamy w szynkowarze na dwa
dni, po tym czasie parzymy w garnku z wodą przez 60 minut. Woda musi
tylko bąblować, nie wrzeć.

poniedziałek, 16 lutego 2015

ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU

Rosołek jest dobry na wszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona.
 Składniki:
skrzydło indycze i skrzydło gęsie
2 cebule
1/2 selera
2 pietruszki
4 marchwie
1 por biała część
2 ziela ang
2 listki laurowe
garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie
kilka ziarenek pieprzu
sól,pieprz do smaku
świeże gałązki oregano
Wykonanie:
Skrzydła zalewamy ok 5 l wody.Dodajemy łyżkę soli Kiedy woda się zagotuje zbieramy sukcesywanie powstałe szumowiny. Po ok pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano.  Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też. Do rosołu dodaje wcześniej ugotowany makaron.

niedziela, 15 lutego 2015

PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA

Drób na moim stole gości najczęściej, ze względu na delikatne mięso i zdecydowanie mniej tłuste niż wieprzowina. Za drobiem moi synowie chętnie ,w przeciwieństwie do dań wieprzowych do których muszę ich zawsze troszkę ponamawiac.Dlatego też często kupuję różne rodzaju drobiu, żeby nie znudziły nam się te smaki.Dziś bedzie indyk, szybki do przyrządzenia, idealny na niedzielny obiad.
 Składniki:
2 podudzia indyka
opakowanie miszanki warzywnej mrożonej bukiet 9 warzyw Iglotex
mieszanka PIEKŁO NIEBO z Ziarenkowa
olej lniany 
Wykonanie:
Podudzia, myjemy obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , odkładamy na min 2 godz do lodówki. Po tym czasie skrapiamy olejem lnianym, obtaczamy we wczesniej wymieszanych przyprawach i pestkach. Na blachę wykładamy podudzia. zapiekamy ok 45 minut, po tym czasie obkładamy odmrożona mieszanka warzywną, zapiekamy jeszce ok 25 minut, mieszajac
warzywa aby sie nie przypaliły
Do przygotowania dania użyłam mieszanki mrożonej bukier 9 warzyw Iglotex. W skład wchodzi marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler. Zapraszam na stronę IGLOTEX znajdziecie tam cały asortyment firmy i przepisy na ciekawe dania z ich wykorzystaniem
Do przygotowania dania użyłam mieszanki prazonych ziaren Piekło- Niebo z ZIARENKOWA . W skład prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry. Oprócz ziaren znajdziemy tutaj też chili pietruszkę i czosnek, wszytsko w idealnych proporcjach aby nadać daniu wyjątkowy smak.

sobota, 14 lutego 2015

KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI

Obiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha!
 Składniki:
1 kaczka pekińska ok 2 kg
6 jabłek
sól,pieprz
2 łyżki dżemu pomarańczowego
majeranek
Wykonanie:
Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie zbrązowieje a skórka będzie chrupka.

SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ

Walentynkowe śniadanie musi byc wyjątkowe, ale jak dla mnie koniecznie lekkie...bo na obiad szykuję coś bardziej treściwego ;) Sałatka taka przypadnie do gustu każdemu, bo wszyscy znajdziemy tutaj coś dla siebie. Podany z ciepłą bagietką będzie miłym początkiem dnia
 Składniki:
2 garści rukoli
1/2 trójkącika camemberta
10 winogron
5 plastrów szynki parmeńskiej
1 gruszka
olej lniany Semco
2 łyżki mieszanki ZIOŁOWO MI z Ziarenkowa
Wykonanie:
Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem.
Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty.
Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono Mi od ZIARENKOWO. Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranekdziała łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe,szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu.

piątek, 13 lutego 2015

KULKI RAFFAELLO

Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
 Składniki:
200g miękkiego masła
 200g wiórków kokosowych
200g herbatników
 1 szklanka cukru pudru
 60g migdałów lub orzechów laskowych
2 całe jajka
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem. Dodajemy do niego cukier puder, dalej ucieramy. Dodajemy jajko, miksujemy az składniki się dobrze połączą.Wiórki kokosowe dodajemy do masy, mieszamy.- odkładamy pól szklanki na wierzch.Masę wstawiamy do lodówki,na min godzinę. Po tym czasie
 dodajemy do niej pokruszone herbatniki . Formujemy kulki, w każdą w środek wkładamy migdał. Migdały wcześniej zalewamy wrzątkiem na 5 minut, aby dobrze zeszła z nich brązowa skórka.Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy na min 2 godz do stężenia całkowitego.

MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM

Jak to w piątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie
 Składniki:
pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz, słodka i ostra papryka olej rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie:
Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut. Po 10 minutach od rozpoczecia pieczenia skrapiamy olejem rydzowym, zeby nie było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie .
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się spodobał. Zawiera wielką ilość ca 90% kwasów nienasyconych. Są to kwasy niezwykle korzystne dla diety i zdrowia człowieka.W 2009 został wpisany na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej.
Zapraszam na stronę SEMCO gdzie znajdziecie całą gamę produktów oraz cenne informacje na temat oleji produkowanych w firmie.