sobota, 11 kwietnia 2020

BABA DROŻDŻOWA

Już jutro zasiądziemy do stołów świątecznych. Mimo ogólnego nastroju rozbicia, dezorientacji jaka towarzyszy   Nam w całej tej sytuacji jaka panuje na świecie, postarajmy się,aby te święta na swój sposób były piękne, spokojne, a przede wszystkim zdrowe. Może nie wszystkim Nam uda się je spędzić z całymi rodzinami, z racji ograniczeń, więc choć myślami, telefonicznie bądźmy blisko tych których przy stole będzie brakowało. Musimy być pełni nadziei, że jutro będzie lepsze, spokojniejsze , zdrowsze, jeśli tylko wszyscy się równo do tego przyczynimy. 
Na jutrzejszym stole nie może zabraknąć babki. Akurat u mnie w tym roku będzie to drożdżowa, bo udało mi się zrobić ich zapasu, kiedy to jeszcze nie brakowało ich na sklepowych półkach. 
Składniki:
25 dag mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 kostki drożdży
5 żółtek 
10 dag cukru pudru
1/3 kostki masła
szczypta soli
lukier na wierzch
płatki migdałów do obsypania
kolorowe jajeczka
pól szklanki rodzynek- jak lubimy ich bardzo dużo to dajemy więcej
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobinę ciepłego mleka, dobrze mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy masło. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany.  Dodajemy rodzynki, mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze na 15 minut, po czym pieczemy 35 min w 160 st. Gotową polewamy lukrem, dekorujemy kolorowymi jajeczkami. 

piątek, 10 kwietnia 2020

SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

Serniki, to ciasta które na świątecznym stole być muszą. Dlaczego? tego nie wiem, ale dbam o to , żeby ta niepisana tradycja była zawsze zachowana. Tym razem zapraszam na sernik z mlekiem w  proszku, delikatny i pyszny. 
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki mleka w proszku
1 opakowanie polewy czekoladowej
opakowanie herbatników
Wykonanie:
* Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. 
* Masło rozpuszczamy, studzimy.
* Twaróg miksujemy  z żółtkami i cukrami. Dodajemy mąką ziemniaczaną, proszek budyniowy oraz mleko w proszku i mleko zwykłe. Miksujemy. Dodajemy przestudzone masło, miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy.
* Dużą blachę wykładamy herbatnikami. Na nie wylewamy masę serową, pieczemy ok 1 godz 15 minut. Upieczony sernik studzimy, polewamy polewą czekoladową. 

środa, 8 kwietnia 2020

SCHAB W MLEKU GOTOWANY

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mięs i wędlin. Boczki, karkówki, schaby...to one królują wśród zimnych przekąsek w te dni( nie licząc oczywiście pasztetów i jajeczek ).
Przygotowanie wędliny w domu jest niezwykle proste, nie wymaga zbytnio dużego nakładu pracy, a efekty..? No cóż, oceńcie sami. 
Schab ugotowany w mleku jest soczysty i bardzo delikatny, polubią go nawet dzieci. 
Składniki:
schab 1 kg 
1 litr mleka
sól pieprz
3 ząbki czosnku
ziele ang, listek laurowy
pół szklanki wody
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy, nacieramy dobrze solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy w lodówce na min 12 godzin. 
Po tym czasie do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy listek laurowy, ze 2 ziarna ziela ang. Kiedy mleko zacznie się gotować wkładamy schab ( wyjmujemy go z pól godziny wcześniej z lodówki). Garnek przykrywamy, mięso gotujemy na delikatnym ogniu 25 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem całą noc. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste. 

poniedziałek, 6 kwietnia 2020

DOMOWA ĆWIKŁA

W tradycji polskiej Wielkanocy do koszyczka ze święconką wkładamy również chrzan, który potem znajdzie się na świątecznym stole. U mnie chrzan występuje z dodatkiem buraczków, czyli tzw ćwikła.
Najlepsza jest przygotowana ze świeżo ukopanego, następnie starkowanego chrzanu, ale jeśli z jakichś powodów nie macie dostępu do świeżego korzenia chrzanu, możecie go zastąpić zakupionym chrzanem tartym, możliwie najostrzejszym. 
Składniki:
0,5 kg buraków
5 dag korzenia chrzanu
sól, cukier, ocet
Wykonanie:
*Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
* Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. 
*Starty chrzan mieszamy z buraczkami, dodajemy do smaku odrobinę cukru, soli oraz octu, mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 

niedziela, 5 kwietnia 2020

PASZTET Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

Z czym kojarzy się Wam Wielkanoc? Wiadomo pisanki, zajączki, śmigus dyngus..Ale jeśli by zapytać o potrawy to na pewno żur, jajka we wszelakich postaciach no i pieczone mięsa oraz pasztety. Te ostatnie przygotowuję w moim domu bardzo często, nie tylko przy okazji świąt, dlatego że wszyscy je bardzo lubimy.
Wedle uznania możemy do masy mięsnej dodać to co lubimy, by wyszedł pasztet taki, za który podziękują Nam nasze kubki smakowe. Moja dzisiejsza propozycja to pasztet z dodatkiem pieczarek, dla wszystkich miłośników grzybów w sam raz.
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag piersi z kurczaka
10  pieczarek
3 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Pieczarki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut . Wodę zlewamy, pieczarki studzimy, kroimy w kostkę.
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.  Do masy mięsnej dodajemy pieczarki, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

czwartek, 2 kwietnia 2020

TORTILLA Z KURCZAKIEM

W chwili obecnej o wyjściu z domu do baru czy restauracji możemy jedynie pomarzyć i powspominać. Nic straconego, żeby dobrze zjeść, nie musimy się ruszać na krok. Te tortille przygotować można w bardzo prosty sposób, do pracy włączając nawet dzieciaki, ponieważ ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Oprócz placków tortilli i piersi  z kurczaka do środka z warzyw możemy włożyć to co akurat mamy w lodówce i lubimy. 
Z domowym sosem czosnkowym- mmm...pychotka!
Składniki:
4 placki tortilli
40 dag piersi z kurczaka
sałata strzępiasta
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek typu wąż
czerwona cebula
przyprawa gyros do kurczaka
olej do smażenia
sos:
szklanka śmietany 12%
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie:
* Pierś w kroimy w plastry, następnie w paseczki. Oprószamy obficie przyprawą gyros, zrumieniamy na rozgrzanym oleju, osączamy. 
* Papryki oraz ogórka kroimy w słupki, cebule w półplasterki.
* Sos: Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,dobrze wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy aby składniki się przegryzły.
* Placki tortilli podgrzewamy w opiekaczu. Każdy placek smarujemy sosem czosnkowym. Układamy na nim liście sałaty, warzywa, kurczaka, Na wierzch również  dajemy sos czosnkowy. Zwijamy.