piątek, 30 grudnia 2016

PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Przygotowując to ciasto, warto troszkę się napracować po to, by wywołać zachwyt gości i rozkosz podniebienia. Niebo  w gębie, to zdecydowanie za mało, jeśli chodzi o ten deser. Ciasto zdecydowanie dla dorosłych, nasączone alkoholem, z wierzchu obłożone śliwkami jak nazwa wskazuje- pijanymi od alkoholu..Mleczna czekolada przykrywająca całość dopełnia zmysły smaku.

Składniki:
ciasto: 
170 g mąki
5 jajek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
krem:
1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
dodatkowo:
400 g śliwek suszonych
szklanka wódki
2 tabliczki mlecznej czekolady
Wykonanie:
*Śliwki namaczamy w alkoholu. Najlepiej tydzień przed pieczeniem ciasta, ewentualnie min dobę. 
*Białka oddzielamy od żóltek, ubijamy białka na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żóltku, ubijamy na puch. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm, pieczemy ok 30 minut. Studzimy. Wystudzony przekrawamy na połowę. 
* Alkohol zlewamy ze śliwek, nasączamy nim blaty ciasta.
*Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
*Na jeden biszkopt wykładamy masę, przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śliwki osączone z alkoholu. Wierzch polewamy roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej. 
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

środa, 28 grudnia 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Szukacie fajnego i prostego pomysłu na obiad noworoczny lub odświętne spotkanie w gronie przyjaciół czy rodziny? Tak podana polędwiczka wieprzowa sprawdzi się w 100%
Składniki:
1 większa polędwiczka wieprzowa
suszone pomidory- ok 10 sztuk
sól,pieprz
5-6 plastrów szynki parmeńskiej
plaster masła
Wykonanie:
W polędwiczce nacinamy kieszeń, oprószamy sola i pieprzem w środku i na zewnątrz. Do kieszeni układamy jeden obok drugiego suszone pomidory, odkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cała polędwiczkę zawijamy ciasno w szynkę( plastry układamy obok siebie, zawijamy) , wkładamy do worka do pieczenia, do którego uprzednio wkładamy plaster masła, pieczemy ok 30- 40  minut. Przed podaniem na talerze kroimy w dość grube plastry. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

poniedziałek, 26 grudnia 2016

PIECZONY KURCZAK Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Jeśli tak jak moja rodzina, jesteście fanami kurczaków, podawanych w każdej postaci, to dziś zapraszam na wykwintnie przygotowany drób z jabłkiem i pomarańczą. Owoce nadają mięsu niezwykłego aromatu i soczystości. Az się chce jeść! Na świątecznym stole nikt Nim nie pogardzi.
Składniki:
1 tuszka kurczaka ok 2 kg
sól,pieprz, majeranek
2 pomarańcze+ sok z jednej pomarańczy
1 jabłko
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki. 1 pomarańcze dzielimy na cząstki, wycinamy białe błonki, jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce posypujemy majerankiem. Do wnętrza kurczaka wkładamy kawałki jabłek i pomarańczy. Spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy sokiem z pomarańczy, pieczemy pod przykryciem godzinę, po tym czasie odkrywamy, polewamy  wytopionym sosem z sokiem, obkładamy plastrami drugiej pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, zapiekamy do zrumienienia skórki, jeszcze ok 15- 20 minut. 

piątek, 23 grudnia 2016

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

No i nadszedł ten czas- jutro mamy Wigilię. Cały rok oczekujemy na ten magiczny wieczór. Jedyny taki w roku. Pełen kolorowych światełek na choince, prezentów, uśmiechów dzieci i dorosłych i mnóstwa pysznego jedzenia. Postnie ale bardzo smacznie....Tradycyjnie, choć z odrobiną nowoczesności. 
Choinkę już mam, stroiki gotowe, jedzenie chłodzi się w lodówce, przybywam do Was z życzeniami.


Wszystkim czytelnikom bloga bardzo dziękuję za to, że że mną jesteście. Za miłe wpisy, komentarze, rady, zapytania. Każdego z osobna chciałabym mocno uściskać, przytulić i życzyć zdrowych, wesołych, pełnych ciepła rodzinnego świat. Niech nikomu nie zabraknie miejsca przy stole i talerza na pyszności jakie przygotowujemy. Przeżyjmy święta 
dobrze, patrząc optymistycznie na świat i otaczających
 Nas ludzi. Zostawmy na moment troski i trudy dnia codziennego, problemy Państwowe itp. Niech te święta będą po prostu magiczne. WESOŁYCH ŚWIĄT!!
 I NIECH U WSZYSTKICH BĘDZIE PRZESMACZNIE!!

czwartek, 22 grudnia 2016

SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA

Karp w galarecie, ryba po grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO. Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..Idealne
Zobaczcie moje propozycje na przygotowanie śledzia. 
*Śledzie w oleju z cebulką 
Wykonanie:
1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la matjas w oleju rzepakowym Seko 250 g
1 cebulka
kilka łyżek oleju lnianego
Wykonanie:
Filety śledziowe odsączamy z zalewy. Każdy filet kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy  w piórka. Cebulę mieszamy ze śledziami, zalewamy olejem, odstawiamy na min noc żeby smaki się przegryzły. 




*Śledzie z zielonym groszkiem:
Wykonanie:
200 g filetów śledziowych solonych a'la matias Seko
pół puszki zielonego groszku
1 czerwona cebulka
szczypiorek z jednej cebulki dymki
łyżka śmietany
łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Śledzie wyjmujemy z zalewy, moczymy do pożądanej słoności- ok godziny. Cebulkę drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w większą kostkę. Dodajemy do nich cebulę, osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. 
Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj:
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI
TATAR ZE ŚLEDZIA
ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
OCTOWE ROLMOPSY
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU
ŚLEDZIE CYTRYNOWE
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI
ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU
W ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych dań ze śledziem w roli głownej, które tylko wystarczy przełożyć na talerz. Są to m.in:
*Beczka śledzia - Śledzie z ziołami w oleju
* Beczka śledzi-Filety z olejem wiejskim
Na szybko można mieć pyszne śledziki w zasięgu ręki. 

wtorek, 20 grudnia 2016

FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KALEROSSE

 Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.  Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość.Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie tak lubianych przez moja rodzinę dań drobiowych. 
Składniki:
500 g piersi  z kurczaka
1, 5 opakowania kalerosse
330 ml śmietany 30 %
1 liść laurowy
2 ziarna ziela ang
sól,pieprz
1 szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu, a w tym czasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone kalerosse z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Po ok 5 minutach przekładamy warzywo do garnka z kotletami. Dusimy razem ok 5 minut, dodajemy śmietankę. Dusimy aż zacznie gęstnieć, możemy zagęścić łyżką mąki. Na półmisek wykładamy kotlety, polewamy sosem. 


sobota, 17 grudnia 2016

ŁOSOŚ W ORZECHOWEJ PANIERCE

Dziś przybywam do Was z nowym, wypróbowanym na moich domownikach, przepisem na pieczonego łososia. Tym razem uszlachetniłam jego smak panierką orzechową, dzięki czemu jeszcze bardziej zyskał na smaku. Na Wigilijnym stole na pewno zrobi furorę ;)
Składniki:
500 g łososia filet
sól,pieprz
3 łyżki musztardy miodowej
pół kostki masła
1 łyzka soku z cytryny
1 łyżka miodu
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Filet osuszamy, oprószamy sola i pieprzem.Kroimy w kawałki.W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy musztardę i miód, dobrze mieszamy. Rybę zanurzamy w tak przygotowanej marynacie na min pół godziny. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z bułką tartą. W takiej panierce obtaczamy kawałki ryby, układamy na blasze, pieczemy ok 10 minut. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

czwartek, 15 grudnia 2016

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Święta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim danie jest soczyste, nie schnie i można je przygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodziny
Składniki:
10 plastrów schabu
30 dag pieczarek
kilka gałązek natki pietruszki
300 ml śmietany 30%
sól,pieprz
4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe
olej do smażenia
mąka do obtaczania
3 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą , pieprzem,obtaczamy w mące,zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Na oleju zrumieniamy tez dość  grubo pokrojone plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć.
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

wtorek, 13 grudnia 2016

KAWA PIERNIKOWA Z PIANKĄ

Pozostając w temacie korzenno- piernikowym , zapraszam na pyszna kawę o smaku piernika, z jeszcze lepszą pianką, którą bez trudu przygotujecie.
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka gorącej wody
mleko
cukier- wg własnych upodobań
1/2- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Kawę z cukrem zalać łyżeczką wody, ubijać ubijakiem do piany aż będzie lekka i puszysta. Gdy piana już jest dobra, delikatnie zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z przyprawami. Gotową posypać starta czekoladą lub kakao. 
Pyszne pierniki, które widzicie na tych zdjęciach zamówicie u pani Justyny, do 15.12 tutaj:
w ŚWIĘTA NA PEWNO BĘDZIECIE CIESZYĆ SIĘ ICH SMAKIEM. 

niedziela, 11 grudnia 2016

SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE

Święta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę przesuszone, możemy użyć jako składnik spodu i stworzyć pyszny sernik
Składniki:
1/2 kg sera np z wiaderka
330 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
cukier puder do smaku
3 szklanki pokruszonych ciastek korzennych  CUKRY NYSKIE
pół kostki masła
kora czekoladowa od CUKIETERIA
Wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy pokruszone ciastka, dobrze mieszamy. Tak przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy. 
Odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Żelatynę zalewamy wodą , aby napęczniała. Kiedy zrobi się gęsta, podgrzewamy,a  następnie odstawiamy żeby przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem wg uznania, miksujemy. Dodajemy łyżkami ser, miksujemy. Na sam koniec ciągle miksując dolewamy cienkim strumieniem żelatynę. Masę serowa wylewamy na spód ciastkowy, na wierzch wykładamy czekoladową korę. Odstawiamy do lodówki. 

czwartek, 8 grudnia 2016

IDEALNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Święta to magiczny czas...Szczególnie czuć go w domach, gdzie mieszkają mali pomocnicy. Dobre pierniki to nieodzowny element Bożego Narodzenia. Zapach przy ich przygotowywaniu roznosi się po całym mieszkaniu, otula niezwykłym aromatem kuchnię i każdy inny zakątek. Dzieciaki pomagają wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka...Potem dekorować...Szkoda, że na ten smak trzeba jeszcze poczekać, aż ciastka będą miękkie...Zaraz, zaraz...nie trzeba. Są do zjedzenia od razu po przygotowaniu.Mięciutkie, puszyste, a do tego grubaśne.Po miesiącu przechowane w metalowej puszce, będą też tak samo smaczne, jak świeżo upieczone ! Pierniki idealne ! Polecam, na pewno zasmakują i Wam. Moi synowie je pokochali od pierwszego kęsa. Uśmiech na twarzach dzieci- przy przygotowywaniu i konsumpcji to najlepszy dowód na to, by przygotowywać wspólnie domowe, świąteczne wypieki. Dla takich chwil- warto.
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej śmietany
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego goździka
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
1 kostka masła 
1 słoik miodu 400 g
dodatkowo:
Posypka smak owocowy- Decorada Delecta
Maczek smak mango Decorada- Delecta
Wykonanie:
dzień przed:
Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.
W dzień pieczenia:
Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki, lukrujemy, posypujemy posypkami Delecta. 
Z tego przepisu wychodzi ok. 180 pierniczków. 

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

wtorek, 6 grudnia 2016

PRAWDZIWE DOMOWE KAKAO

Prawdziwe kakao, takie jakie za czasów dzieciaka robiła mi moja Kochana Babcia i które utkwiło mi  w pamięci do dzisiaj, to te prawdziwe, gorzkie kakao, które rozrabiało się z mlekiem, dolewało do gotującego w garnku reszty mleka, słodziło...Smakowało wyjątkowo...Tak jak wyjątkowe było dzieciństwo. 
Dzisiejsze kakao instant nie ma nic wspólnego z tym prawdziwym. Pełno w nim cukru, jest za słodkie i niezdrowe. Warto więc z przyjemnością powrócić do czasów dzieciństwa, sięgnąć do szafki po prawdziwe kakao, zagotować mleko...i oddać się wspomnieniom. Tym bardziej, że dziś Mikołajki, wszyscy lubimy dostawać upominki i poczuć się dziećmi choć przez chwilkę. A Mikołaj, poczęstowany tak pysznym napojem, na pewno nie zapomni o Nas i w święta ;)
Składniki:
1 litr mleka
6-8 łyżek kakao
3 łyżki cukru
Cynamon- szczypta
ew. kardamon mielony -szczypta
Wykonanie:
Z podanego mleka odlewam ok szklanki, dodaje kakao, dobrze mieszam, żeby nie było grudek.
Resztę mleka zagotowuję, dodaje cukier, kiedy mleko zacznie wrzeć, dolewam mleko z kakao. Mieszam. Doprawiam cynamonem i kardamonem do smaku. 
Przepyszne z piankami od CUKIETERIA

niedziela, 4 grudnia 2016

MYŚLNIK. TWÓJ CODZIENNY MOTYWATOR- EWA CHODAKOWSKA

Czasami potrzebujemy takiego kopa do działania. Motywacji, dobrych słów, czasem nawet krytyki, by się podnieść i iść dalej walczyć...o siebie, o swój wygląd..o tysiące innych rzeczy. Jeśli jeszcze brakuje Wam tej motywacji, czy dobrych myśli na każdy dzień tygodnia polecam zajrzeć do książki Ewy Chodakowskiej ,,Myślnik Twój codzienny motywator"
Swoją rolę poprzez książkę pani Ewa spełniła idealnie.





I na koniec jedna z najważniejszych rzeczy, by byc szczęśliwym:
Wnioski po przeczytaniu nasuwają się same. Żyjemy dla kogoś.la dzieci, dla męża, dla żony, dla rodziny, dla zwierząt...zawsze dla kogoś. Zacznijmy żyć tez dla siebie i róbmy coś dla siebie każdego dnia. Warto!
Autor: Ewa Chodakowska
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Oprawa: twarda
Ilość stron: 223