Składniki:
pół główki młodej kapusty
pęczek koperku
sól,pieprz
sok z cytryny ok 2 łyżek
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy koperek, wlewamy olej, sok z cytryny. Wg smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
pół główki młodej kapusty
pęczek koperku
sól,pieprz
sok z cytryny ok 2 łyżek
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy koperek, wlewamy olej, sok z cytryny. Wg smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
2 pęczki botwinki
cukier, sól do smaku
woda-tyle do garnuszka aby zakryło botwinkę
ocet ok łyżki
Wykonanie:
Botwinkę drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, ma tylko zakryć botwinkę, ma
być gęste. Dodajemy cukier i sól do smaku. Wlewamy ocet- po to aby botwina nie straciła koloru.
Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wlewamy gorące do słoików, zakręcamy , przewracamy do
góry dnem. Jeśli chcemy i boimy się o zamknięcie, pasteryzujemy ok 5 minut.
1 brokuł
pół pęczka natki pietruszki
10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem
i bazylią
garść pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
odrobina octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
sól,pieprz
ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,
Wykonanie:
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.
Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną
natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem.
Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
500 g mięsa mielonego
2 szklanki makaronu penne
1 puszka pomidorów krojonych
szklanka startego żóltego sera
natka pietruszki
kilka gałązek świeżego oregano
sól,pieprz
15 dag fety
1 kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
beszamel:
50 g masła
niecała szklanka mąki
1 3/4 szklanki mleka
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
Wykonanie:
*Na oliwie z oliwek przesmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Kiedy się zrumieni dokładamy
mięso mielone. Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i
oregano oraz wkruszamy ser feta.
*Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
*W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,
energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy
przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki
muszkatołowej.
* W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie
mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę.
Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała się podczas krojenia, zostawiamy
do delikatnego przestygnięcia przed podaniem.
Z mojego przepisu wyszły mi dwa naczynia zapiekanki.
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
sól,pieprz
kilka ziaren ziela ang
4 liście laurowe
2 łyżki masła śmietankowego
2 -3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, aby tylko woda zakryła kapustę. Dodajemy wszystkie
przyprawy. Gotujemy do miękkości, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany
koperek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie sosik bez
grudek. Gotowy wlewamy do garnka z kapustą. Mieszamy, odstawiamy. Podajemy z całymi
ziemniaczkami.
3 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
500 g piersi z kurczaka
sól,pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekrawamy na połowę jak na kotlety, delikatnie rozbijamy dłonią. Oprószamy solą i pieprzem. Sok z cytryny łączymy z miodem, dobrze mieszamy. W tak przygotowana marynate wkładamy mięso na min 2 godziny. Po tym czasie grilujemy na rumiano.
6 większych marchewek
2 szklanki groszku- może być mrożony
sol,cukier
4 łyżki masła
Wykonanie:
Marchewkę kroimy w kosteczkę , wrzucamy razem z groszkiem na osolona i ocukrzoną wodę. Gotujemy do miękkości wg upodobania. Na patelni rozpuszczamy masełko,wrzucamy na nie nasze warzywa, chwilkę podduszamy, przewracając żeby masełko pokryło całe warzywa.