sobota, 30 maja 2015

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Kiedy nadchodzi sezon na młodą kapustkę, oprócz tej gotowanej koniecznie musi na moim stole zagościć również z niej suróweczka.Podałam ją dzisiaj w salaterce  z kolekcji MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
pół główki młodej kapusty
pęczek koperku
sól,pieprz
sok  z cytryny ok 2 łyżek
1 łyżka oliwy 
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy koperek, wlewamy olej, sok z cytryny. Wg smaku 
doprawiamy solą i pieprzem. 

czwartek, 28 maja 2015

CHLEB BEZ MĄKI

Czy taki chlebek można w ogle upiec? Uda się? Wyjdzie? Jeszcze do niedawna miałam wiele wątpliwości co do wypieków chleba bez dodatku mąki. Aż do czasu gdy od firmy SCANDIC FOOD otrzymałam do przetestowania jeden z ich dżemów i mieszankę do wypieku chleba.
 W mieszance tej znalazły się:
*nasiona sezamu
*pestki słonecznika
*siemię lniane
*pestki dyni
Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy ok 50 minut. Po wystudzeniu kroimy przepyszny chleb.Jak dla mnie zasmakował bardzo. Pełen ziaren, taki jak lubię,do tego syty, już dwie kromki tego chlebka  z jakimś dodatkiem wystarczają za cały posiłek. Polecam lubiącym chleby wieloziarniste oraz bezglutenowcom.

środa, 27 maja 2015

TORCIK ŚMIETANOWY Z TRUSKAWKAMI

Zaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy  który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie.
Ozdoby czekoladowe do dekoracji otrzymałam od SŁODKI ŚWIAT. Wszystkich fanów wypiekania zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych gotowych dekoracji.
Torcik idealnie pasuje do kawy czy herbaty, ja podałam go na zestawie EVOLUTION GINA- PORCELANA BOGUCICE
Składniki:
kostka masła
3,5 szkl pokruszonych herbatników
cukier puder do smaku
2 duże kubki śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szkl wody
biało czarna czekoladowa posypka ze sklepu Słodki Świat
serca czekoladowe ze sklepu Słodki Świat
1 kg truskawek deserowych
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło, studzimy. Dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Do smaku dosypujemy cukru pudru, dokładnie ponownie mieszamy. Wykładamy dno tortownicy. dociskamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru- wg swoich upodobań do słodkości. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch  stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca.

poniedziałek, 25 maja 2015

BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

Wszyscy bardzo lubimy botwinę, na zupę, na chłodniki..Do omletów, do jajecznicy, do placuszków...Co roku te młodą , malutką marynuję by cały rok cieszyć się jej smakiem. Nauczyła mnie tego moja babcia i tak przygotowuję ją każdego roku
 Składniki:
2 pęczki botwinki
cukier, sól do smaku
woda-tyle do garnuszka aby zakryło botwinkę
ocet ok łyżki
Wykonanie:
Botwinkę drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, ma tylko zakryć botwinkę, ma 
być gęste. Dodajemy cukier i sól do smaku. Wlewamy ocet- po to aby botwina nie straciła koloru. 
Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wlewamy gorące do słoików, zakręcamy , przewracamy do 
góry dnem. Jeśli chcemy i boimy się o zamknięcie, pasteryzujemy ok 5 minut. 
 

niedziela, 24 maja 2015

PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM

Delikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 jajko'
sól,pieprz
bułka tarta ok 1/3 szklanki
sos:
Bulion warzywny 1 szklanka
pól kubka śmietany 12 %
pęczek koperku
ok. 5 cm korzeń chrzanu
sól,pieprz do smaku

Wykonanie:

Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,Wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy posiekany koperek, starty korzeń chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na gorący bulion wrzucamy pulpeciki, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 10 minut. Pod koniec gotowana wlewamy śmietanę. Mieszamy. Podajemy razem z sosem 

sobota, 23 maja 2015

ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM

Ja zrobiłam ją sobie dzisiaj na sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
1 brokuł 
pół pęczka natki pietruszki
10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem 
i bazylią
garść pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
 1 ząbek czosnku
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
odrobina octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
sól,pieprz
ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,  
Wykonanie:
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.
 Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną
natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem.
 Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.

czwartek, 21 maja 2015

ZAPIEKANKA GRECKA PASTICIO

Naszła mnie chęć na szybkie danie makaronowe, takie które robi się praktycznie samo...Wybór padł na grecką zapiekankę Pasticio, a że w SKLEPACH  LIDL POLSKA trwa akurat tydzień kuchni greckiej, warto zaopatrzyć się u nich w prawdziwe, dobre jakościowo produkty i pobawić się grecką kuchnią. Zapiekankę przygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl.
Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE.
 Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 szklanki makaronu penne
1 puszka pomidorów krojonych
szklanka startego żóltego sera
natka pietruszki
kilka gałązek świeżego oregano
sól,pieprz
15 dag fety 
1 kulka mozzarelli
oliwa  z oliwek
beszamel:
50 g masła
niecała szklanka mąki
1 3/4 szklanki mleka
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
Wykonanie:
*Na oliwie z oliwek przesmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Kiedy się zrumieni dokładamy 
mięso mielone. Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i 
oregano oraz wkruszamy ser feta.
*Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. 
*W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,
 energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy 
przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki
 muszkatołowej.
* W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie 
mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę.
Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała się podczas krojenia, zostawiamy 
do delikatnego przestygnięcia przed podaniem.
Z mojego przepisu wyszły mi dwa  naczynia zapiekanki.

środa, 20 maja 2015

MŁODA KAPUSTKA ZASMAŻANA

Pomału na straganach pojawi się młoda kapustka. Naszła mnie na nią wielka chęć i zrobiłam. Ale tym razem nie skorzystałam ze starego przepisy na kapustę wg mojej babci. Teraz zrobiłam taką bez zbędnych dodatków zmieniających smak. Chciałam się cieszyć smakiem samej młodej kapustki.
 Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
sól,pieprz
kilka ziaren ziela ang
4 liście laurowe
2 łyżki masła śmietankowego
2 -3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, aby tylko woda zakryła kapustę. Dodajemy wszystkie 
przyprawy. Gotujemy do miękkości, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany 
koperek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie sosik bez 
grudek. Gotowy wlewamy do garnka z kapustą. Mieszamy, odstawiamy. Podajemy z całymi 
ziemniaczkami.

wtorek, 19 maja 2015

MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA

Sezon grillowy już na pewno każdy z Nas rozpoczął. Co prawda pogoda zbytnio nie rozpieszcza, ale miejmy nadzieje że kolejne dni, kolejne weekendy będą ładniejsze, cieplejsze, bardziej sprzyjające posiłkom na świeżym powietrzu.
Drób grilluje bardzo czesto ze względu na jego delikatnośc, a także dlatego że bardzo lubią go moi synowie. Polecam spróbować. Marynata jest prosta do przygotowania, a mięsko z niej ma bardzo fajny orzeźwiający smak i jest niezwykle soczyste.
Danie podałam na talerzu z serii TAMARA- PORCELANA BOGUCICE. Zapraszam serdecznie do odwiedzin ich strony. Przepiękne naczynia,wspaniała kolekcja, każdy na pewno znajdzie odpowiednią zastawę dla siebie .
 Składniki:
3 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
500 g piersi z kurczaka
sól,pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekrawamy na połowę jak na kotlety, delikatnie rozbijamy dłonią. Oprószamy solą i pieprzem. Sok z cytryny łączymy z miodem, dobrze mieszamy. W tak przygotowana marynate wkładamy mięso na min 2 godziny. Po tym czasie grilujemy na rumiano.

poniedziałek, 18 maja 2015

TYDZIEŃ KUCHNI GRECKIEJ I WSPANIAŁE PRODUKTY W SKLEPACH LIDL

Grecja....na te słowo mój starszy syn od razu zaczyna opowiadać znane mity...Dla mnie natomiast to dobra kuchnia. Kuchnia ceniona na całym świecie. Jakże bym chciała i ja pojechać do Grecji i biesiadować w tamtejszych tawernach. Zanim nadejdzie pora na spełnianie marzeń, już teraz mogę cieszyć się smakami Grecji dzięki bieżącej akcji w sieci sklepów Lidl- Tydzień Kuchni Greckiej. Wszystkie produkty dostępne od dzis czyli 18 maja.
Od dzisiaj możecie skosztować około 100 tradycyjnych greckich przysmaków takich jak m.i.n: ser Halloumi, ser Feta, oliwki Kalamata, musaka, baklawa, a także najlepsze greckie oliwy  z oliwek. Podążajmy więc greckim szlakiem wprost do sklepów Lidl, by zakupić ulubione składniki i w domu przygotować iście grecką ucztę ;)
Ja dzisiaja dzieki uprzejmości Lidl Polska otrzymałam paczkę z niektórymi produktami kuchni greckiej, oraz 3 naczynia do zapiekania w bardzo modnym designerskim wzorze. Oj, będzie się działo w mojej kuchni ;) Będzie się działo :)




Lidl Polska dziękuję serdecznie <3

niedziela, 17 maja 2015

KONKURS NA DZIEŃ DZIECKA Z ZIARENKOWO

Wraz z ZIARENKOWO.COM zapraszam Was wszystkich serdecznie na konkurs z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka, w którym do wygrania pyszne ziarenka dla rodziców i upominek dla dziecka. Zdjęcia nagród powyżej.Organizatorem konkursu jest mój blog, a sponsorem nagród firma Ziarenkowo.
1. Tematem konkursu jest danie dla dziecka- niech poniesie Was wasza wyobraźnia- ma być ziarenkowo, kolorowo , pysznie. Do przygotowania muszą zostać użyte ziarenka które można znaleźć w mieszankach ze sklepu Ziarenkowo.com  ale nie muszą to być koniecznie ziarenka tej firmy. Nie jest też wymogiem, żeby opakowanie znalazło się na zdjęciu konkursowym.Nagrody są 3. 1 nagroda i 2 wyróżnienia. Zdjęcia nagród powyżej.
2.Na zgłoszenia konkursowe czekamy od 17.05-30.05.2015 włącznie.
3. Nadesłanie zdjęcia jest równoważne z wyrażeniem zgody na opublikowanie go na fanpagu mojego bloga i firmy Ziarenkowo.
4.Każdy uczestnik może nadesłać maksymalnie 3 zgłoszenia konkursowe.
5. Nie musicie nic lajkować, nic polubić, wystarczy nadesłać zdjęcie i nazwę potrawy na maila majka190382@o2.pl
6. Zwycięzców wybierzemy wspólnie ze sponsorem konkursu w terminie do 1 czerwca  2015 najpóźniej. Nagrody wyśle sponsor w terminie 14 dni od otrzymania danych teleadresowych.
7. A więc do dzieła! Miłego pichcenia razem z dzieciakami i za wszystkich Was trzymam kciuki.

sobota, 16 maja 2015

KARPATKA

Wstyd się przyznać ale nie robiłam tego ciasta już dobrych parę lat. Ostatnio naszła mnie na nie ochota no i jest . Zapraszam na deserek do sobotniej kawki.Wszystkim znana i lubiana karpatka.
Składniki:
1 szklanka wody
pól kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
odrobina  soli
odrobina proszku do pieczenia
masa:
2 i 3/4 szklanki mleka
1 i 1/4 kostki masła
¾ szklanki cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
2 żółtka
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając ok 3 minut. Ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po 1 jajku, miksować.Na koniec dać proszek do pieczenia i sól, wymiksować.Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować na dwie duże blachy,piec na rumiano ok 25 minut. 
Masa: Połowę mleka i cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia.

piątek, 15 maja 2015

DORSZ ZESZPARAGAMI W SOSIE TYMIANKOWYM

Dziś przy piątku zapraszam na dorsza. A że sezon na szparagi, właśnie to one będą mu towarzyszyć wraz z pysznym sosem ze świeżym tymiankiem.
Składniki:
filet z dorsza ok. 40 dag
szklanka jogurtu naturalnego
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
pęczek szparagów
Wykonanie:

Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę,solimy i słodzimy, ustawiamy w  niej szparagi żeby główki wystawały znad wody.Gotujemy ok 8 minut. W garnuszku zagotowujemy ok pól szklanki bulionu. Hartujemy nim jogurt, stawiamy na ogniu. Dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szparagi jeden obok drugiego, na nich wykładamy porcję ryby, polewamy ciepłym sosem tymiankowym.

czwartek, 14 maja 2015

JAJECZNICA Z SZYNKĄ

Lubicie jajecznicę? U mnie w domu wszelkie dania jajeczne i mączne mają bardzo dobre wzięcie. Szczególnie młodszy syn szczególnie je lubi
Składniki:
3 jajka
1/4 szkl mleka
sol,pieprz
1 cebulka dymka
15 dag ulubionej szynki

Wykonanie:

Jajka rozkłócamy, dodajemy mleko. Cebulkę drobno kroimy, szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę dodajemy do rozkłóconych jajek, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzana patelnię z  niewielka ilością oleju wlewamy masę jajeczną, kiedy zacznie się ścinać mieszamy drewniana łopatką. I tak do momentu prawidłowego, pożądanego ścięcia całej jajecznicy. Podajemy oprószone posiekanym koperkiem z chlebem z masłem.

środa, 13 maja 2015

BIAŁE KIEŁBASKI Z GRILLA

Sezon grillowy pomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;)
Dziś polecam białą surową kiełbaskę podaną z grilla która smakuje wybornie
 Składniki:
białe surowe kiełbaski cienkie
bulion 3 szklanki
rozmaryn 2 łyżki
tymianek 2 łyżki
sól, pieprz

Wykonanie:

Kiełbaski wrzucamy do gorącego buliony, dodajemy zioła, sól i pieprz dajemy do smaku. Kiełbaski gotujemy ok 10 minut od zagotowania, po tym czasie osączamy, grilujemy an rumiano z obu stron

wtorek, 12 maja 2015

PRZEKĄSKA- CHŁODNIK BOTWINKOWY Z JAJEM

Pomału na straganach pojawia się botwinka. Nie ukrywam- lubię bardzo. Szczególnie zupkę, albo chłodniki...Dziś przepisik na chłodnik..Mmmm....palce lizać!
 Składniki:
2 kubki jogurtu greckiego
1 szklanka przegotowanej wody
pęczek botwinki+ woda do jej ugotowania
kilka gałązek koperku

sól, pieprz
3 jajka

Wykonanie:
Botwinkę drobno siekamy, zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. Po tym wyłączamy. Dodajemy jogurt grecki i wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z połówkami jajek na twardo.

Jakubiak lokalnie

poniedziałek, 11 maja 2015

MARCHEWKA Z GROSZKIEM

Smak dzieciństwa, obiadów u babci, niezapomnianych beztroskich chwil na wsi...Pycha! Lubię przywoływać te wspomnienia i lubię delektować się tym prostym dodatkiem do obiadu
 Składniki:
6 większych marchewek
2 szklanki groszku- może być mrożony
sol,cukier
4 łyżki masła
Wykonanie:
Marchewkę kroimy w kosteczkę , wrzucamy razem z groszkiem na osolona i ocukrzoną wodę. Gotujemy do miękkości wg upodobania. Na patelni rozpuszczamy masełko,wrzucamy na nie nasze warzywa, chwilkę podduszamy, przewracając żeby masełko pokryło całe warzywa. 

niedziela, 10 maja 2015

SEZAMOWE KIESZONKI DROBIOWE Z SEREM KORYCIŃSKIM

Ostatnio otrzymałam od Pani Czesławy Zarzeckiej kolejne wspaniałe sery, które polubiła cała moja rodzina. Sery wspaniale nadają się na kanapki, do zapiekanek, sałatek i w sumie wszystkiego na co akurat mamy ochotę. 
 Zapraszam na stronę pani Czesławy SER KORYCIŃSKI. 
A ja dziś zapraszam na sezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców.
Składniki:
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
sól
3 szklanki sezamu KRESTO
1 jajko

5 plastrów sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami
olej RAPSO do smażenia 
Wykonanie:

Każdą pierś rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany olej, smażę do zrumienienia. Podaję na ciepło.
Do przygotowania kieszonek użyłam sezamu Kresto:
Do przygotowania użyłam oleju RAPSO :

piątek, 8 maja 2015

WIOSENNY CHŁODNIK JOGURTOWO- MLECZNY OGÓRKOWO RZODKIEWKOWY

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego w diecie mojej rodziny produkty mleczne odgrywają bardzo ważną rolę i bardzo czesto goszczą na naszym stole. Teraz kiedy zaczynają pojawiać sie nowalijki, coraz częściej sięgam po świeże warzywa...Zapraszam więc na coś mlecznego ale też i warzywnego. Pyszny chłodnik ogórkowo- rzodkiewkowy.
 Składniki:
2 duże kubki jogurtu typu greckiego
1,5 szkl mleka 
1 ogórek zielony typu wąż dość duży
pęczek rzodkiewek
sól,pieprz
pęczek koperku
Wykonanie:
Ogórek obieramy kroimy w plasterki. Rzodkiewki też tak samo kroimy. Koperek siekamy drobno. Jogurt grecki mieszamy z mlekiem, dodajemy warzywa, koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczonymi całymi ziemniaczkami.