Torty, czy ciasta przekładane najprościej czyli masą śmietanową są bardzo uniwersalne, ponieważ zasmakują tak dorosłym jak i dzieciom. Jest to ,,ugodowa" masa ;)
Ten torcik powstał dla mojej Babci na 76 urodzinki. Smakował i się bardzo podobał ;)
Składniki:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 kubki po 330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
cukier puder do smaku
dodatkowo:
2,5 szklanki posiekanych orzechów w karmelu CUKIETERIA
plus:
ozdoby na wierzch tortu- u mnie czerwone kwiaty CUKIETERIA
szklanka lemoniady do nasączenia
Wykonanie:
*Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując
* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując.
* Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrawamy na 3 równe blaty.
* Kremówki ubijamy na sztywno . Dodajemy mascarpone, miksujemy. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku.
* Każdy blat nasączamy lemoniadą.
* Masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie.
*Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzchu z pozostałej masy za pomocą szprycy robimy kleksiki. Ozdabiamy wg uznania.