Składniki:
4 jajka
3/4 szkl cukru
kostka masła
2 szklanki maki
1 łyzeczka proszku do pievczenia
1 cytryna
Wykonanie:
Skórkę ścieramy na tarce, z cytryny wyciskamy sok. mieszamy . Masło ucieramy z cukrem dokładnie, dodajemy po jajku, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny ze skórką. Ciasto wlewamy do keksówki ok 25 cm długości. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka
Piekę podobną, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńMoi synowie ją bardzo lubią
UsuńBardzo lubię jedna z moich ulubionych
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTeż bardzo lubię babkę cytrynową. Przez dodatek cytryny wychodzi taka wilgotna i bardzo, bardzo cytrynowa :)
OdpowiedzUsuńAromatyczna jest niezwykle, pyszna
UsuńUwielbiam cytrynowe wypieki <3
OdpowiedzUsuńMają to coś, no nie ?
UsuńTaką babkę najbardziej lubimy polać sobie jogurtem naturalnym :D Palce lizać :P
OdpowiedzUsuńCzym kto lubi, zawsze pysznie jest
UsuńDzisiaj upiekłam babę w pomarańczach. Twoja cytrynowa też kusi. Żeby tylko czasu wystarczyło na te wszystkie wypieki:)
OdpowiedzUsuńJa planów tez troszke mam , oby czas pozwolił :)
Usuńwielbiam cytrynowe babki :) Twoja jest ekstra :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńKochana wspaniała baba :-) oj uwielbiam cytrynowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja Marzenko
UsuńBaby w cytrusowych smakach są świetne :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, pyszne i takie orzeźwiające
UsuńRobię bardzo podobną, jest przepyszna!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNajbardziej lubimy właśnie takie proste i pyszne ciasta :)
OdpowiedzUsuńSzybka a pyszna, no nie?
Usuńw sam raz na Wielkanoc! Cytrynowa, puszysta, pyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuje Kochana
Usuńświetnie wygląda:) bardzo lubię cytrynowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, ja też lubię cytrusowe ;)
Usuńmoja ulubiona cytrynowa baba :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZapachniało cytrusami :) Pyszna babka :)
OdpowiedzUsuńTaką wilgotną babeczkę to ja chętnie sama bym zjadła i do tego cytrynowa :-) mniam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozrawiam Madziu, dzięki za odwiedzinki :)
UsuńUwielbiam smak cytryny w ciastach:-)
OdpowiedzUsuńTo mamy taki sam gust ;)
UsuńUwielbiam smak cytryny w ciastach:-)
OdpowiedzUsuńCytrynowa to jedna z moich ulubionych, pyszności :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńMusi być pyszna, przedświąteczny babowy dylemat trwa. Tyle przepisów.. Tyle by sie chciało upiec :)
OdpowiedzUsuńWszystkie by się chciało upiec, szkoda tylko że czasu tak mało ;)
UsuńPysna ta twoja babeczka:)
OdpowiedzUsuńDzieki Danusiu
UsuńTeż własnie piekę babeczkę . Twoja wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBabeczki teraz rządzą, pycha!!
Usuńna ile nastawić piekarnik
OdpowiedzUsuńWitam. Ja nastawiam na 170 st. Proszę spr upieczenie patyczkiem, ma być idealnie suchy
Usuńna ile nastawic piekarnki
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł zakalec:( chyba za szybko wyciągłam. No nic jutro podejście drugie, mam nadzieje,że się uda.
OdpowiedzUsuńZostaw do wystygnięcia w piekarniku i podczas pieczenia nie otwieraj niepotrzebnie drzwi piekarnika
UsuńWyszła! jest rewelacyjna!!!Dzięki za rady! Wesołych Świąt:)!
UsuńCudowna babka, jutro ją upiekę :) !
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze wyszła :)
Usuńmusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś babkę wg Pani przepisu, wyszła idealnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie. Cieszę się że poszło tak jak trzeba :) Marta- Z Majeczka w kuchni
UsuńIle stopni piekarnik?
OdpowiedzUsuń170, sprawdzamy upieczenie patyczkiem, ma byc suchy. Z Majeczką w kuchni
Usuń