Składniki:
1 kg wiśni
1 kg cukru
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Łyżką szumówką zbieramy szum. Wiśnie przekladamy do słoików, uciskamy, dolewamy soku. Zakręcamy, wekujemy ok 10 minut. Przewracamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia i pozamykania.
Też mam takie słoiczki schowane w piwnicy. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPewnie że tak. Bardzo je lubię
UsuńNie ma to jak własne przetwory. Takie wiśnie w zimie jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńZimą pachnie przyjemnie latem w kuchni
UsuńZrobiłam w tym roku, nie przegapiłam;) Pozdrawiam i smacznych pomysłów na wiśienki :)
OdpowiedzUsuńMoje wisienki już przerobione, kolejne pomysły za rok
UsuńZimą z chęcią się takie zapasy wyciąga :D
OdpowiedzUsuńNo pewnie że tak, a jak pięknie przy tym potem biały serek pachnie
UsuńNie ma nic lepszego niż takie domowe przetwory. :-)
OdpowiedzUsuńZ tym się zgadzam jak najbardziej, domowe najlepsze
UsuńUwielbiam wiśnie wyjadać ze słoiczków w zimie ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja
Usuńrobię prawie tak samo, polecam bo są bardzo pyszne, idealne na zimę do ciast :)
OdpowiedzUsuńWspaniała do ciast, super
UsuńPotem jak znalazł do ciast i deserów .
OdpowiedzUsuń