Składniki:
1 kg świeżych lub mrożonych grzybów- u mnie opieńki
1 cebula
sól,pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wlewamy ok 2 łyżek octu. Dodajemy łyżkę soli. Grzyby gotujemy ok 15 minut od zagotowania, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka ,a je na połowę,Grzyby mieszamy z cebulą, oprószamy pieprzem. Odstawiamy do lodówki żeby się przegryzły, podajemy na zimno.
Polecam również"sałatkę" z grzybów marynowanych z dodatkiem cebuli, szczypiorku i śmietany(można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
OdpowiedzUsuńMusi byc pysznie takie połaczenie jak propoznujesz
Usuńa u mnie nigdy się tak grzybów nie jadło :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować
UsuńRewelacja, opieńki to smaki z dzieciństwa :) mniam :)
OdpowiedzUsuńZnam, smaczny dodatek:)
OdpowiedzUsuńTo wiesz co to jest :0
UsuńJa też kiedyś takie jadłam, pycha :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńU nas w tym roku lipa z grzybami:*(
OdpowiedzUsuńNo w tym roku nie bylo tych grzybów wszędzie
Usuńciekawe, trochę jak te ze słoiczka :)
OdpowiedzUsuńZe słoiczka to coś innego, inny smak, te nie są takie octowe
UsuńLubię opieńki. Smakowicie przygotowałaś swoje grzybki :)
OdpowiedzUsuńDizekuję
UsuńNigdy tak nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo polecam wuypróbować
UsuńU nas w ogóle bardzo rzadko jada się grzyby :-\ szkoda, bo mamy teraz na nie ochotę :-)
OdpowiedzUsuńCzasem od patrzenia jeść się chce
UsuńPyszne są takie grzyby:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to nowość, w domu nigdy tego babcia ani mama nie robiły..
OdpowiedzUsuńSzkoda bo bardzo smaczne
UsuńA ja jestem fanką grzybów, niestety mój mąż już średnio :(
OdpowiedzUsuńTo dla Ciebie by na pewno posmakowały
UsuńUwielbiam grzyby, ale w takiej formie ich jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńPolecam wyprobowac, smaczne są
Usuńzdecydowanie lubię przysmazone ;p
OdpowiedzUsuńTe przysmażone to zupełnie inaczej smakują
Usuńmoje w sumie takie są ze słoiczka a nie ma u mnie zwyczaju tak przygotowywania grzybów- w sumie to szybki pomysł na szybkie zamarynowanie :)
OdpowiedzUsuńTo nie to samo, marynowane smakuja zupełnie inaczej
Usuńkocham takie grzybki <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają bardzo smacznie :) Piękne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńBoże mój:D Jak pięknie wyglądają aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne, to prawda
UsuńU mnie nigdy się takich nie robiło. Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowanie, takie grzybki sa bardzo smaczne
UsuńNie jadłam grzybów na zimno, a takiej kompozycji moja wątroba chyba by nie zniosła :D
OdpowiedzUsuńOj tam, czasem mozna ;)
UsuńNie przepadam za grzybami :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, takie są bardzo smaczne
UsuńBardzo smakowite :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję
Usuńzjadłabym z miłą chęcią,tylko grzybów brak..
OdpowiedzUsuń..Przykro ;(
Usuńja grzyby wielbię;D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, tez je bardzo lubię
UsuńW moim rodzinnym domu grzyby pojawiały się pod wieloma postaciami, ale akurat tak podawane nie były, choć to ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowac jesli bedziesz miała grzybki,są bardzo smaczne
UsuńOj uwielbiam grzybki i to jeszcze w takiej zalewie na pół słodko, hmhmhm pycha ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPrzypomniałaś mi o istnieniu opieńków! Kiedyś zawsze wujek przywoził mi słoik w prezencie;)
OdpowiedzUsuńOpieńki sa bardzo smaczne
UsuńUwielbiam Opieńki :):) w takiej postaci nie jadłam, zaś marynowane..... mmmmmmm pychotka:)
OdpowiedzUsuńPycha, pycha! to prawda
UsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam i nigdy nie słyszałam o takiej potrawie.
OdpowiedzUsuńJest to jednak bardzo ciekawa i smaczna propozycja :)
Dziekuję
UsuńPyszne są , nie dziwię sie ;0
OdpowiedzUsuńŚwieżych podanych w ten sposób nie jadłam, ale uwielbiam marynowane grzybki, przede wszystkim opieńki podane do obiadu właśnie z cebulką, pieprzem i śmietaną :) Szkoda, że w tym roku nie udało mi się wyrwać na grzybobranie, bo chętnie spróbowałbym tych z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam takie grzybki, nawet mam jeszcze jeden słoiczek :D
OdpowiedzUsuńyeezy 700
OdpowiedzUsuńkd shoes
a bathing ape
yeezy boost 350 v2
kyrie 7 shoes
golden goose sneakers
moncler jacket
off white shoes
moncler coat
air jordan 1