Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto.
Składniki:
ciasto:
2 szkl.mąki
3 jajka
1/2 słoiczka dżemu
1 szklanka cukru
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
1 łyzka kakao
1 op. cukru waniliowego
masa:
1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
wierzch:
660 ml smietany kremówki
cukier puder do ubicia śmietany
opakowanie wiórek kokosowych
Wykonanie:
ciasto:
Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę. Pieczemy ok 40 minut w 180 st.
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Gotowe wystudzone ciasto przekrajamy na połowę. Przekładamy wystudzoną masa. Przykrywamy.
wierzch:
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ubitą smarujemy wierzch ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy po wierzchu ciasta.
Naprawdę bajeczny Majeczko, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
UsuńWyglada bardzo zachecajaco :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na kawke i ciacho :)
UsuńRewelacyjnie wyszło ci to ciacho. Wygląda bajecznie .
OdpowiedzUsuńJak sama nazwa wskazuje :)
UsuńMartuś wygląda obłędnie, mniam :-) super ciacho :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko wpadaj , znajdzie się i dla Ciebie
UsuńMarta to ciasto musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo przypadło mi do gustu
UsuńPrzepiękna słodka kusząca pokusa. Nie da się nie nazwać ciasta bombowym :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie
UsuńSuper! Bajeczny i zapewne mega smaczny ;)
OdpowiedzUsuńOj tak...
UsuńStrasznie kusi!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda i pewnie tak samo smakuje...:) Pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńJaki dżem Pani użyła?
OdpowiedzUsuńJa używam powideł śliwkowych. Można też dać z czarnej porzeczki
UsuńA ja mam pytanie ile to jest pół słoiczka ? Każdy słoik jest inny :)
Usuńwygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńDomyślam się, że miksujemy masło i dodajemy do niego po łyżce budyń itd? Bo w przepisie jest: miksujemy budyń i dodajemy budyń :)
OdpowiedzUsuńTak , zgadza się miksujemy masło i dodajemy budyń
UsuńSkoro ciasto jest piernikowe czy nie
OdpowiedzUsuńpowinna być dodana przyprawa do piernika?
Nie, do ciasta dodajemy tylko cynamon i kakao
UsuńNA WIRZCH Śmietanka Ile cukru pudru do tej śmietanki bo jest nie napisane Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńŚmietanka na wierzch. Cukier puder dodajemy do smaku, tak jak chcemy żeby słodkie bylo
UsuńIdentyczne ciasto robię z tym że przekładam masą grysikową a wierzch polewamy polewą czekoladową lub lukrem A również jest dobry suchy z tym że do środka dawałam kokos i orzechy i przeprawę do piernika a na wierzch polewę czekoladową i fajne to ciasto jest bo jest wilgotne i takie robiłam na święta ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam ale wygląda że jest pyszne , będę próbować ��
OdpowiedzUsuńMam pytanie o przygotowanie budyniu - 3/4 l mleka czy 1/2 l mleka, w przepisie są dwie wartości podane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKupujemy budyń, ktory na opakowaniu ma dopisek duży , czyli jest przewidziany na rozrobienie go w 3/4 l mleka. Do przygotowania tej masy takie duze opakowanie budyniu rozrabiamy w 1/2 l mleka
OdpowiedzUsuńCoś w przygotowaniu masy mi nie pasuje chyba jest błąd proszę sprawdzić
OdpowiedzUsuńMiksujemy maslo, dodajemybprzestudzony budyn...tak powinno byc
UsuńNie bardzo rozumiem przepis z tym budyniem że miksujemy budyń dodajemy budyń? Jaka kolejność
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki??
OdpowiedzUsuńPół słoiczka dżemu to ile łyżek ?
OdpowiedzUsuń