wtorek, 11 listopada 2014

BAJECZNY PIERNIK

Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. 
Składniki:
ciasto:
2 szkl.mąki
3 jajka
1/2 słoiczka dżemu
1 szklanka cukru
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
1 łyzka kakao
1 op. cukru waniliowego
masa:
1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
wierzch:
660 ml smietany kremówki
cukier puder do ubicia śmietany
opakowanie wiórek kokosowych
Wykonanie:
ciasto:
Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę. Pieczemy ok 40 minut w 180 st.
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Gotowe wystudzone ciasto przekrajamy na połowę. Przekładamy wystudzoną masa. Przykrywamy. 
wierzch:
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ubitą smarujemy wierzch ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy po wierzchu ciasta.



36 komentarzy:

  1. Naprawdę bajeczny Majeczko, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wyszło ci to ciacho. Wygląda bajecznie .

    OdpowiedzUsuń
  3. Martuś wygląda obłędnie, mniam :-) super ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta to ciasto musi być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna słodka kusząca pokusa. Nie da się nie nazwać ciasta bombowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Bajeczny i zapewne mega smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawie wygląda i pewnie tak samo smakuje...:) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki dżem Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam powideł śliwkowych. Można też dać z czarnej porzeczki

      Usuń
    2. A ja mam pytanie ile to jest pół słoiczka ? Każdy słoik jest inny :)

      Usuń
  9. wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  10. Domyślam się, że miksujemy masło i dodajemy do niego po łyżce budyń itd? Bo w przepisie jest: miksujemy budyń i dodajemy budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skoro ciasto jest piernikowe czy nie
    powinna być dodana przyprawa do piernika?

    OdpowiedzUsuń
  12. NA WIRZCH Śmietanka Ile cukru pudru do tej śmietanki bo jest nie napisane Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka na wierzch. Cukier puder dodajemy do smaku, tak jak chcemy żeby słodkie bylo

      Usuń
  13. Identyczne ciasto robię z tym że przekładam masą grysikową a wierzch polewamy polewą czekoladową lub lukrem A również jest dobry suchy z tym że do środka dawałam kokos i orzechy i przeprawę do piernika a na wierzch polewę czekoladową i fajne to ciasto jest bo jest wilgotne i takie robiłam na święta ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam ale wygląda że jest pyszne , będę próbować ��

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie o przygotowanie budyniu - 3/4 l mleka czy 1/2 l mleka, w przepisie są dwie wartości podane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Kupujemy budyń, ktory na opakowaniu ma dopisek duży , czyli jest przewidziany na rozrobienie go w 3/4 l mleka. Do przygotowania tej masy takie duze opakowanie budyniu rozrabiamy w 1/2 l mleka

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś w przygotowaniu masy mi nie pasuje chyba jest błąd proszę sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksujemy maslo, dodajemybprzestudzony budyn...tak powinno byc

      Usuń
  17. Nie bardzo rozumiem przepis z tym budyniem że miksujemy budyń dodajemy budyń? Jaka kolejność

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaka wielkość blaszki??

    OdpowiedzUsuń
  19. Pół słoiczka dżemu to ile łyżek ?

    OdpowiedzUsuń