piątek, 16 stycznia 2015

ŁOSOŚ PIECZONY

Niby najprostszy, nieprzedobrzony dodatkami,  a jak smaczny. Czasem taka prostota smakuje najbardziej.
 Składniki:
1 kg filetu łososia ze skórą
cytryna
sól,pieprz
vegeta- odrobina lub suszone zioła i warzywa  domowej produkcji
świeży rozmaryn
oliwa do skropienia
Wykonanie:
Łososia kroimy w kawałki, porcje. Każdą oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy oliwą na wierzchu. Zapiekamy  ok 25 minut.

37 komentarzy:

  1. Kocham pieczonego łososia, zawsze jest pyszny, bo wiele dodatków mu nie potrzeba, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racę, ryba w takiej prostej formie jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznosci u ciebie.
    Zjadłabym takiego łososia, aż mi ślinka cieknie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku pieczony łosoś znalazł się u nas na Wigilijnym stole :) O wiele bardziej nam smakował niż karp :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łososia uwielbiam i powiem Ci Martuś, że taki jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takiego pieczonego łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łosoś! uwielbiam wszystkie ryby, ale łososia szczególnie. Pieczony jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za zaproszenie :) wpadam w dobrym momencie, na mojego ulubionego łososia :) Pycha!
    Zapraszam częściej do siebie ;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały - robiłam!!! Bardzo dziękuję za przepis!!!Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ten łosoś smacznie wygląda. Chętnie bym się poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko, nastenym razem musisz szybciej do mnie zaglądnąc już nic nie zostało :(

      Usuń
  11. Często, tak jak tutaj, siła tkwi w prostocie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, do łososia akurat wiele nie trzeba żeby był pyszny :)

      Usuń
  12. Łosoś wymiata , Myślę że jest to ryba iście królewska .

    OdpowiedzUsuń
  13. ta rybka wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Łososia uwielbiam :) proste przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie dziś na obiad mnie "natchnęłaś" :)
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  16. Łosos po mimo,że trochę droga ale smak wynagradza wszytsko i jego delikatność.A tak przyprawiony musi byc wysmienity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi jest to fakt ale czasem można sobie pozwolić właśnie dla tego smaku

      Usuń
  17. Dziękuję Majeczko! Biegnę przyrządzać, mam nadzieję że z powodu tej prostoty w wykonaniu będzie smakował wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Myślę, że jeśli robimy pieczonego łososia to przede wszystkim nie możemy dopuścić do tego aby zrobił się zbyt suchy. Osobiście bardzo chwalę sobie również danie z łososiem z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ i muszę przyznać, że jak dla mnie smakuje ono bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń