Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka lub 1 duże wiejskie
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
30 dag twarogu
10 dag ricotty
cukier puder do smaku
dodatkowo:
pól szklanki kremówki
świeże figi
Wykonanie:
*Do miseczki wsypać mąkę,sól, wodę i mleko, zmiksować na puszysta masę. Dodać jajka, znów zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni.
* Twaróg dobrze utrzeć z ricottą, cukrem .
* Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, składać w koperty.
* Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ubitą śmietaną i figami.
Wyglądają bardzo apetycznie, u mnie dzisiaj również naleśniki ale niestety bez fig :)
OdpowiedzUsuńSame też pyszne są ;)
UsuńW takiej wersji nie jadłam, warto spróbować :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo pyszne
UsuńNaleśniki to moja wielka miłość :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOj, ja też :)
UsuńWygląda bajecznie. Aż ślinka cieknie. Ciekawy i prosty przepis. Często daję ricottę do naleśników. Pasuje idealnie. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, duet doskonały
UsuńNaleśniki z takim nadzieniem to ful wypas. Zjadłabym, bo te figi kuszą :)
OdpowiedzUsuńKusza , kuszą...korzystajmy póki są
UsuńFigami o tej porze się wręcz zajadamy <3 :D
OdpowiedzUsuńmi średnio smakują,są dobre ale bez szału za to mój synek je kilogramami :D
OdpowiedzUsuńWie co dobre :)
Usuń