Robi się praktycznie sam, my tylko doprawiamy . Polecam idealna wędlina na kanapki, w smaku jak znana wszystkim polędwica łososiowa
Składniki:
1,5 kg schabu
4 ząbki czosnku
1 op. ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
1 czubata łyżka pieprzu naturalnego
1 szkl soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli peklowej
folia aluminiowa
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową.
Super wędlina, będę robić nie miałam pojęcia ze tak super to wychodzi :-)
OdpowiedzUsuńPróbuj, na pewno nie pożałujesz
Usuńsposobu z zamrażaniem nie znałam, a takiego typu wędliny bardzo lubię. Bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńRewelacyjny! Martuś a powiedz, gdzie miałaś go powieszonego? Korci mnie żeby spróbować.
OdpowiedzUsuńWiolu, ja go wieszam przy grzejniku
UsuńI suszysz go bez przykrycia? Tylko owinięty sznurkiem tak?
UsuńWioletko, tak bez przykrycia. Ja tylko obwiązuję sznurkiem, miożesz jednak włożyć npo w pończochę jak do wedzenia
UsuńRewelacyjny sposób. Takiego nie znałam . :)
OdpowiedzUsuńPróbuj ;)
UsuńCoś wspaniałego dla podniebienia :]
OdpowiedzUsuńPyszna wędlinka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiekawe jesteśmy smaku takie wędliny :) Nigdy niestety nie jadłyśmy.
OdpowiedzUsuńWypróbujcie, naprawdę warto
UsuńCiekawy sposób :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna, bardzo apetyczna wędlinka! :)
OdpowiedzUsuńOj tak
UsuńMoja mama też robi domowe wędliny i po prostu je uwielbiam, wiemy wtedy, co jemy :)
OdpowiedzUsuńNieporównanie z tymi kupowanymi
UsuńMartusia, czy mozna to zrobic z wolowiny? U nas wieprzowiny nie ma, zreszta mam zakaz jedzenia (cholesterol) a chcialabym sprobowac takiej wedliny. Powiedz mi z jakiego kawalka wolowego daloby sie to zrobic :)
OdpowiedzUsuńKasiu, ja nigdy ztego nie robiłam. Czytalam jednak ze wołowinę też się suszy, wypróbuj na małym kawałku
UsuńSuper pomysł. Z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńwoow! świetna robota! musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam
UsuńMuszę koniecznie zrobić, podoba mi się przepis :)
OdpowiedzUsuńSchab jest przepyszny :) zamiast sznurka można użyć: pończochę, część rajstop :)
OdpowiedzUsuńMarta takiego schabu bym zjadła z przyjemnością. Sama nigdy nie brałam się za takie robienie smakołyków :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Asiu, nic trudnego
Usuńpyszny schabik :)
OdpowiedzUsuńI serio zaraz po przyprawieniu zamrażasz?? Gdzie tu sens, gdzie logika? Przecież zamarznięte mięso nie przejdzie przyprawami, a nawet solą. Rozumiem - marynować w lodówce, a potem suszyć, ale w zamrażarce... Poza tym - nie wiem, czy zaryzykowałbym jedzenie rozmrożonego, surowego mięsa ;)
OdpowiedzUsuńTak. Tak wlasnie robie. Zdziwie Cie Bo mieso jest bardzo dobrze przyprawione. a miesa sie na surowo nie he. przeciez sie go suszy. Pozdrawiam. Marta Sztabinska
Usuńa jak zrobie wiecej schabu to po etapie suszenia moge go drugi raz zamrozic ? ponoc drugi raz sie rozmrozonego miesa nie mrozi
OdpowiedzUsuńJa dodałem łyżkę papryki wędzonej dla uzyskania smaku wędzonej wędliny i zanim włożyłem do zamrażarki zostawiłem na 24 godziny w lodowce
OdpowiedzUsuńCzy tam jest 1 szklanka soli
OdpowiedzUsuń