Ciasto białe niczym śnieg...którego akurat u Nas w tym roku brakuje. Kusi swym delikatnym smakiem i rozpieszcza podniebienia każdego kto go spróbuje. Idealne na Sylwestra i Nowy Rok
Składniki:
1/2 kostki masła
2 łyżki smalcu
2 całe jajka
2 żółtka
1/2 szkl śmietany 18 %
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka- tyle ile weźmie ciasto
masa:
2 kubki po 330 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
*Posiekać masła i smalec, dodać jajka i żółtka. Dodać śmietanę,wyrabiać ciasto podsypując mąkę- dać jej tyle żeby ciasto nie brało się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na 5 części. Każdą część upiec w temp 170 st przez 15 minut. Ostudzić.
* Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru ( dać do smaku wg upodobań) .Dodać sok z cytryny- tez wg własnego upodobania.
*Placki przekładać ubitą kremówką.Górną warstwę też posmarować. Schłodzić. Podawać na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje masa.
Pięknie wygląda jak biały puch by je przykrył :)
OdpowiedzUsuńZamiast śniegu, ciastowy puch
UsuńMusi być bardzo pyszne, bo już na zdjęciach wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńbalakier-style.pl
Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za miłe słowa
UsuńŚlicznie wygląda, piekę podobne ciasto, nazywa się generał :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, wygląda kusząco :-) Udanego Sylwestra kochana!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne
UsuńCiasto bardzo ciekawe i dekoracyjne. Napracowałaś się przy nim, ale efekt bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Dziękuję i również wszystkiego co najlepsze
UsuńWyśmienite ciasto, kruche a przy tym delikatne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszne
UsuńAle cudowne ciacho, zjadłabym z chęcią kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko, pozdrawiam
UsuńRzadko jadam takie ciasta, ale to wygląda fantastycznie. <3
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńBardzo ładna i smaczna propozycja na sylwestrowy wieczór.
OdpowiedzUsuńMajeczko, życzę Ci wspaniałej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego 2016 Roku :)
Krysiu, wzajemnie. Wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok
UsuńŚnieżne ciasto:) Ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda lekko jak chmurka :D
OdpowiedzUsuńI takie też jest,pyszne i lekkie
UsuńAleż pyszności!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Też życze wszystkiego dobrego
Usuńwygląda tak puszyście i delikatnie :) musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak ;) jest pyszne
Usuńprzepraszam bardzo a gdzie w przepisie są składniki do masy śmietanowej? skąd można np. wiedzieć jaką dać śmietanę kremówkę czy zwykłą i w jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńprzepraszam bardzo a gdzie w przepisie są składniki do masy śmietanowej? skąd można np. wiedzieć jaką dać śmietanę kremówkę czy zwykłą i w jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńJuz poprawiłam, dopisałam składniki ;)
UsuńWitam a na jaki rozmiar brytfanki przepis jest?
OdpowiedzUsuńDuza blacha 23x34
Usuńa ile mniej więcej wsypać mąki na pierwszy rzut?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne,polecam
OdpowiedzUsuń