Nie każdy z Was przygotowuje zupę szczawiową z dużymi kawałkami warzyw. W moim domu, tak jak w domu moich rodziców i moich dziadków szczawiówka nie jest zupą kremem, ani zupą z małymi kawałeczkami, prawie przecieranymi warzyw. Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie.
Składniki:
2 wędzone żeberka
2,5 l bulionu warzywnego
słoiczek szczawiu siekanego DAGOMA
3 marchwie
4 jajka ugotowane na twardo
8 ziemniaków
sól,pieprz
śmietana do zabielenia
Wykonanie:
Do bulionu wrzucamy wędzonkę. Dodajemy też ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plastry. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Wtedy wkładamy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy pokrojone w dużą kostkę jajka. Zabielamy śmietaną.
taka sama jest u mnie- prawdziwa szczawiowa:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Taka z dużymi kawałkami jak dla mnie najlepsza
UsuńOj dawno nie jadłam szczawiówki.
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić ;)
UsuńU nas w ogóle szczawiowej się nigdy nie robiło :P
OdpowiedzUsuńZnam wiele osób, które nie znają smaku tej zupy, a szkoda. Bo jest na prawdę pyszna
UsuńOj ammam ;P
OdpowiedzUsuńmmm.. ;)
UsuńSzczawiowa z jajeczkiem, pycha!
OdpowiedzUsuńJajko musi być obowiązkowo, bez jajka to nie ta zupa
UsuńJeszcze trochę i też ją zrobię. Pychotka
OdpowiedzUsuńJeśli ze świeżego szczawiu, to właśnie ten pierwszy majowy szczaw daje najlepszy smak zupie ;)
UsuńOsobiście szczawiową wolę właśnie taką bez miksowania :)
OdpowiedzUsuńBo taka najlepsza
UsuńA mój syn mi truje cały czas o zupie szczawiowej :)pyszna :)
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie zrobić, daj troszkę radości dziecku ;) Trzeba się cieszyć że lubi takie nasze jedzenie ;)
UsuńKurcze, uwielbiam szczawiówkę :) koniecznie z jajkiem :)
OdpowiedzUsuńBo bez jajka to nie to samo
UsuńWyborna zupa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWspaniała zupa. Dawno nie jadłam szczawiowej. Aż nabrałam ochoty na taką właśnie z jajeczkiem. Pyszna :)
OdpowiedzUsuńTo nadrabiaj Krysiu, smaka trzeba przegonić
Usuńto tak jak u nas - zawsze w szczawiowej muszą być dość spore kawałki ziemniaków, jajka:)
OdpowiedzUsuńTradycyjnie ;)
UsuńMoja mama robi taką sytą szczawiową ;) Ja nie lubię niestety i nie jadam...
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi, ja osobiście bardzo lubię
UsuńPyszna zupka kochana :-)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam, przysmak z wakacji u mojej babci :)
OdpowiedzUsuńJa też tę zupę kojarzę z moją babcią
UsuńNie pamiętam kiedy jadłam szczawiową, patrząc na Twoją, aż zatęskniłam za tym smakiem :)
OdpowiedzUsuńTo nadrabiaj zaległości, bo jest pysznie
Usuńjak ja uwielbiam tą zupę !
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, bardzo lubię
Usuń