piątek, 20 maja 2016

PRZECIWNOWOTWOROWA OLIWA Z HABANERO

Wszyscy dbamy o siebie, o swoje zdrowie...Czasem może w ostatniej chwili, kiedy już coś na prawdę zaczyna szwankować. No, ale w sumie lepiej późno niż wcale. Dzisiaj przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na świetną oliwę, która posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Wszystko dzięki małej, ostrej papryczce habanero. Zawiera ona w dość dużych ilościach kapsaicynę o właściwościach leczniczych, antyoksydacyjnych, przeciwdrobnoustrojowych, przeciwnowotworowych. Kapsaicyna podana doustnie
,,wyszukuje" komórki nowotworowe niszcząc mitochondria nowotworowe odpowiedzialne za podział i rozrost komórek. Przygotowanie oliwy jest proste, a jej przyjmowanie bardzo korzystne dla zdrowia.
 Składniki:
15 dag papryki habanero
szklanka oleju lnianego lub oleju z pestek winogron
Wykonanie:
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Układamy w słoiku, zalewamy olejem. Odstawiamy na 10 dni do lodówki. Po tym czasie spożywamy codziennie 1 łyżeczkę. Należy pamiętać aby popijać jogurtem. Nigdy wodą, która tylko bardziej zaostrzy ostrość oliwy.

21 komentarzy:

  1. Zgadzam się z Tobą w zupełności - jedzenie jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych :) Pomysł na oliwę papryczkową - fantastyczny - dla zdrowia i dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat na tą papryczkę jestem uczulona :-(((

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto spożywać takie produkty regularnie, aby przeciwdziałać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oliwa sama w sobie ma dużo dobra, a do tego jeszcze papryczki - nie tylko zdorowo, ale i smacznie (oczywiście dla miłośników osssstrych smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ale to bardzo lubię smakowe oliwy - nadają się do wszystkiego! Ja lubię taką własnie z papryczką ostrą lub czosnkiem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł ale chyba byśmy nie dały rady połknąć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł. Oliwy smakowe bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lepiej zapobiegać niż leczyć-brawo za ten post:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta mikstura naprawdę działa. Żałuję, że nie wiedziałam o niej wcześniej. Moja znajoma pija ją od sześciu lat, chociaż lekarze dawali jej dwa lata życia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Warto taką zrobić! Ostre papryczki są nieodłącznym elementem moich potraw.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedzeniem można wyeliminować wiele chorób czy alergii! :) pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, tez wierzę w uzdrawiającą moc jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, jedzenie, dobre (!) ma swoją moc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super pomysł. O kapsaicynie jest teraz dosyć głośno. Ja w ogóle stosuje ją u mojego psiaka. ma nowotwór i był już operowany. W celu zmniejszenia rozmiaru guza przed operacją i uniknięcia przerzutów lekarz przepisał capsomasol - to właśnie taki lek na bazie kapsaicyny. W zasadzie sproszkowana papryka habanero. A taki olej chętnie przyrządzę dla siebie :) z papryczek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam, zrobiłam jakiś czas temu i jak nie ...zapomnę to popijam, pozdrawiam serdecznie Maju :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też dodaje do sałatek. A wspomniany suplement Capsmasol, przez kogoś w komentarzach też zalecił mi z kolei profilaktycznie wet dla mojego psiaka. Ma 11 lat i rasowo tendecje do zachorowań właśnie na raka.

    OdpowiedzUsuń