wtorek, 4 kwietnia 2017

KOTLETY Z UDEK KURCZAKA

Drób zajmuje szczególne miejsce na moim stole. Moi synowie właśnie ten rodzaj mięsa lubią najbardziej. Udkami  z kurczaka zajadają się chyba najchętniej, wiec eksperymentujemy ze smakami, by się nigdy nie znudziły. Takie kotlety posmakują na pewno i Waszym domownikom, polecam. 
Składniki:
6 udek z kurczaka
szklanka płatków owsianych błyskawicznych POLSKIE MŁYNY
4 łyżki mąki
sól, pieprz
3 łyżki ziół prowansalskich
łyżka czosnku granulowanego
płaska łyżka chili
2 jajka
Wykonanie:
Z udek wyjmujemy kości, mięso rozkładamy, delikatnie rozbijamy,  oprószamy solą i pieprzem. Płatki owsiane mieszamy z mąką , dodajemy chili, zioła prowansalskie, łyżeczkę pieprzu oraz soli. Mięso panierujemy najpierw w roztrzepanym  jajku, następnie w mieszance z płatkami. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z frytkami i ulubioną surówką. 

30 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe i warte spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł i bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomys i smacznie wygląda. Sprawdzę czy zasmakuje moim chłopakom. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej panierce jeszcze nie jadłam, smakowicie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. My też zawsze najchętniej jadłyśmy drób :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. w kukurydzianych już robiłam, w owsianych chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Całkowicie o nich zapomniałam :) Moja mama takie robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja obecnie nie jem mięsa:p ale mój facet by na pewno wcinał :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń