Składniki:
1 kg porzeczek czarnych
1 kg cukru
Wykonanie:
Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Odszumowujemy. Do słoików przekładamy porzeczki, zalewamy wytworzonym syropem. Zamykamy słoiki, pasteryzujemy ok 10 minut.
O tak, porzeczek w tym roku jest bardzo dużo i bardzo dobrze, bo można szaleć z wypiekami i przetworami :)
OdpowiedzUsuńPorzeczki w syropie są idealny do kaszki manny :D
OdpowiedzUsuńPrawda! pasują idealnie
UsuńZimą będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, przyda się wszystko co pachnie latem
UsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńporzeczki uwielbiam, a zimą taki słoik porzeczek w syropie będzie jak znalazł;)
OdpowiedzUsuńPewnie że tak :)
UsuńPyszne zapasy na zimę.
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńNie dość, że smacznie to jeszcze te słoiczki wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa
UsuńW zimę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńBędzie idealne wspomnienie lata
Usuńpychota, również takie robię i w zimnie bardzo się przydają :)
OdpowiedzUsuń