Składniki:
15 dag filetów śledziowych z brzoskwinią i żurawiną SEKO
pół pomarańczy
1/2 cebulki dymki
1/2 gruszki
1/2 kwaskowatego jabłka
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cykorię obieramy z liści, środki siekamy. Filety, brzoskwinie i żurawinę odcedzamy z oleju. Śledzie kroimy w kostkę, pomarańcze obieramy i też kroimy na mniejsze kawałeczki. Gruszkę i jabłko kroimy w małą kosteczkę, tak samo drobno siekamy dymkę. Wszystko razem mieszamy,skrapiamy oliwą.
KONKURS !!!
*Organizatorem konkursu jest mój blog, przy współpracy z SEKO ,który jest też sponsorem nagród w konkursie
*W konkursie wygrywają 3 osoby, którzy otrzymają zestawy produktów firmy SEKO
* Nagrody zostaną wysłane na koszt sponsora w ciągu 14 dni od otrzymania danych teleadresowych zwycięzców
* Biorąc udział w konkursie wyraża się zgodę na przetwarzanie danych osobowych na cele konkursu
*Konkurs trwa od 3.11- 10.11.2016
*Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, nie później niż 13.11.2016
*Zadaniem konkursowym jest przedstawienie swojego pomysłu na filety śledziowe SEKO w jesiennym daniu .
*Z asortymentu firmy wybierz produkt z którym przygotujesz swoje danie, produkt nie musi znajdować się na zdjęciu, ale należy wyszczególnić go w produktach
*Na Wasze propozycje ze zdjęciem i przepisem czekam na konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl
* Wszystkie nadesłane propozycje zostaną zamieszczone w specjalnie utworzonym albumie konkursowym na fanpagu bloga na fb
*Każdy z Was może nadesłać 3 zgłoszenia, wygrać może tylko raz
Wszystkim Wam życzę powodzenia i czekam na Wasze zgłoszenia !! Niech będzie smacznie !
WYNIKI KONKURSU!!!!
Przepraszamy, za takie małe opóźnienie w podaniu wyników. Związało się to z dniami wolnymi, a tym samym brakiem kontaktu z panią Marią, przedstawicielką firmy Seko, która to wybrała zwycięzców. A są nimi:
*JOANNA ŚWIECICKA- ŁUPINIEC
Prosta sałatka ze śledziami. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować.
Składniki na 2 porcje:
1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
5 filetów śledziowych z olejem wiejskim SEKO
1 pomarańcza
1 mała cebula
2 jajka
2-3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
pieprz kolorowy, sól do smaku
Przygotowanie:
Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Przestudź.
Ugotuj jajka i pokrój w kostkę.
Następnie w drobną kostkę pokrój śledzie.
Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj.
Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj.
Przed serwowaniem na talerzach użyj obręczy, dzięki której sałatka będzie ładnie podana
*ELŻBIETA DYMART- FILETY ŚLEDZIOWE POD JESIENNĄ PIERZYNKĄ
Składniki na 2 osoby:
filety śledziowe a la matias / śledzie solone firmy SEKO – na fali smaku – 4 sztuki
jabłko kwaskowate – 1 sztuka
papryka czerwona średniej wielkości – 1 sztuka
dynia Hokkaido – 30-40 dkg
cebula czerwona – 1 sztuka (plaster do musu warzywnego, plasterki do dekoracji)
szczypiorek – 2 „gałązki” – do dekoracji
papryczka peperoni – 1-2 sztuki
pomarańcza – 1 (sok i skórka)
sól ciechocińska
pieprz mielony
przyprawy: cynamon, goździki, kardamon (po szczypcie)
Wykonanie:
Śledzie można krótko (pół godziny) wymoczyć w mleku, jeśli ktoś lubi mniej słone.
Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne, urwać ogonek. Umyć.
Dynię pokroić na 3-centymetrowe paski bez skóry i środka.
Oba warzywa włożyć do piekarnika foliowego, zamknąć.
Położyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 st. C przez ok. 30 min.
10 minut przed wyjęciem obok pieczonych warzyw (już bez folii) położyć jabłko.
Papryka „dociągnie”, dynia się upiecze, jabłko zrobi się miękkie.
Wtedy dynię i jabłko obrać ze skórki. Papryczkę przeciąć na pół, wyjąć pestki, odkroić ogonki, drobno pokroić. Wszystko włożyć do wysokiego naczynia do blendowania. Dodać gruby plaster cebuli. Zblendować. Posypać pieprzem, solą i przyprawami (cynamonem, goździkami, kardamonem). Nie przesadzać ! Jeśli smaki wydają się za delikatne, lepiej dosypać po spróbowaniu. Nie mogą „zabijać” pozostałych składników ! *KASIA SYCIK- Śledzie po turecku
Składn70 dag filetów śledziowych solonych a'la matjas Seko
2 szklanki oleju
3 papryki czerwone
2 pomidory
oregano
pieprz do smaku
curry do smaku
Sposób przygotowania
Śledzie opłukać, zalać wodą i odstawić na 3 godziny do wymoczenia. Po tym czasie pokroić na kawałki. Co godzinę wymienić wodę, żeby śledzie nie były za słone. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Papryki sparzyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito. Do oleju dodać oregano, pieprz oraz curry. Zagotować i ostudzić. W słoju układać warstwami śledzie, pastę paprykową i pokrojone pomidory. Następnie znowu warstwę śledzi, pasty paprykowej i pokrojonych pomidorów. Tak układać do wykończenia składników. Wszystko zalać wcześniej przygotowanym olejem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.
Na podany mail konkursowy czekam na dane teleadresowe w celu przekazania ich sponsorowi.
Wszystkim serdecznie gratulujemy !!
smaczna sałatka i fajny konkurs :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału :)
UsuńSałatka wygląda ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńI pyszna jest ;)
UsuńBardzo apetyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu
UsuńPyszna sałateczka ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper danie kochana :-)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne ;0
Usuńciekawa smakowo ta sałateczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, polecam, na prawdę smaczna
UsuńPodoba mi się konkurs. Nie wiem tylko, czy będę miała czas. Twoja propozycja na śledzie jest ciekawa i taka nietypowa. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZnajdż chwilkę, zapraszam do udziału :0
UsuńPyszna sałatka, odkąd jestem w ciąży mogłabym jeść śledzie na okrągło i w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńJa i bez ciąży sledzie uwielbiam ;)
UsuńMy nadal do śledzi zdania nie zmieniłyśmy, już naprawdę musimy mieć mega ochotę aby je zjeść :D
OdpowiedzUsuńTe są przepyszne, bez skóry są idealne do sałatek, a te Seko już wyjatkowo
UsuńWygląda obłędnie ! Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszna jest
UsuńPodobną sałatkę robię na święta. Pyszności, uwielbiam te smaki :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię
Usuńpowiem CI że bardzo pomysłowe danie!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńa za mną ostatnio ciągle "chodzą" śledzie.... super sałatka :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie rob, bo pyszna
UsuńInteresujące połączenie, śledzia w takiej wersji nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńTo polecam wypróbować, wspaniałe
UsuńSałatka wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńTakiego połączenia śledzika jeszcze nie znam.
OdpowiedzUsuńNa prawdę dobre, polecam !
UsuńZapraszam serdecznie, nagrody czekają
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z tym dodatkiem pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńI pysznie!
UsuńPomysł na medal:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiekawe połączenie , chciałbym spróbować .
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawde smaczna
UsuńTakiego połączenie nie znałam. Raczej z rodzynkami.
OdpowiedzUsuńTo wypróbuj, jest pysznie
UsuńUwielbiam ryby firmy SEKO!
OdpowiedzUsuńSałatka do wypróbowania :)
Ryby maja przepyszne, to prawda
UsuńGratulacje dla wygranych!
OdpowiedzUsuń;0
UsuńProszę
OdpowiedzUsuń