Składniki:
6 filetów śledziowych solonych
czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ogórki octowe
musztarda
marynata octowa:
2 szkl wody
2 szkl octu
7 łyżek cukru
łyżeczka soli
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela ang
6 ziaren pieprzu kolorowego
Wykonanie:
Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie
z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką.
Moje ulubione :) Octowe :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
Ja też lubię ;)
UsuńAkurat wszelkie odmiany dań ze śledziami u nas odpadają :P Ale nasza mama za nimi przepada ;)
OdpowiedzUsuńTo ja Twojej mamie też rękę podaję, bo śledzie lubię bardzo
UsuńJa co prawda śledzika nie jem, ale wygląda to pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzooo lubię :D
OdpowiedzUsuńJa teeeeeeeeeeeż;)
Usuń