piątek, 4 grudnia 2015

OCTOWE ROLMOPSY

Wigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne
 Składniki:
6 filetów śledziowych solonych
czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ogórki octowe
musztarda 
marynata octowa:
2 szkl wody
2 szkl octu
7 łyżek cukru
łyżeczka soli
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela ang
6 ziaren pieprzu kolorowego
Wykonanie:
Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie
z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką. 

8 komentarzy:

  1. Moje ulubione :) Octowe :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat wszelkie odmiany dań ze śledziami u nas odpadają :P Ale nasza mama za nimi przepada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja Twojej mamie też rękę podaję, bo śledzie lubię bardzo

      Usuń
  3. Ja co prawda śledzika nie jem, ale wygląda to pysznie!

    OdpowiedzUsuń