wtorek, 6 stycznia 2015

ŚLEDZIE CYTRYNOWE

Na czas karnawału kiedy to rybka pływa dość często taki śledzik będzie szybką do przygotowania zagryzką....ale nie tylko. Świetny również na obiad
Składniki:
 0,5 kg płatów solonych
 1 cytryna
 kilka ziaren ziela ang 
kilka liści laurowych 
1 czerwona cebula 
pieprz kolorowy- 1 łyżka 
olej ok 3/4 szklanki  
Wykonanie:
Sledzie moczymy, układamy w naczyniu. Cebule kroimy w piórka,posypujemy
nią śledzie, obsypujemy też zielem ang, dokładamy listki laurowe, posypujemy pieprzem. Z cytryny tarkujemy skórkę , dodajemy na sledzie.
Olej mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny, zalewamy śledzia. Podajemy schłodzone.

27 komentarzy:

  1. pięknie podane śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega wypasione! Choć mi nie wolno, to przymykam oko i pochłaniam wszystkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzie to nam zawsze mama wmuszała jak byłyśmy małe, teraz kiedy mamy wybór czy chcemy jeść je czy nie, to raczej wybieramy to drugie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszyscy muszą wszystko lubić, ale wlasnie te gusta i guściki są fajne :)

      Usuń
  4. Sledzi nie lubię, a więc tylko serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka mi leci na sam widok. Bardzo chętnie jem śledzie, ale zawsze sam je przygotowuję. Takie na cytrynowo też muszą wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja śledzika zawsze chętnie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to Marto wygląda prze smacznie!!!! mniam Pozdrawiam Nowo-rocznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ narobiłaś mi smaku na takiego śledzika! Muszę się wybrać do sklepu po filety:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepadam za śledziem w różnej postaci . Pod pierzynka jest wyśmienitszy . Polecam zrobić .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam smak tego pod pierzynką i mogłabym podyskutować ;)

      Usuń
  10. też często takie robię:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne śledziki, idealne na imprezki.

    OdpowiedzUsuń