Składniki:
600 g mąki
pół kostki drożdży
80 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
1/2 kg moreli
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Morele przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki, wciskamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut. Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Jej tak z rana mnie kusisz ;P
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe wypieki :) Z morelami smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńIdealne letnie ciacho☺
OdpowiedzUsuńDzisiaj też wstawiłyśmy podobne ciacho z owocami :D Chętnie byśmy Twojego też spróbowały :)
OdpowiedzUsuńCiasto palce lizać! Dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńZa ciasto drożdżowe sprzedam duszę;)
OdpowiedzUsuńpycha :) szkoda że nie mam czasu na drożdżowe wypieki...
OdpowiedzUsuń