piątek, 30 grudnia 2016

PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Przygotowując to ciasto, warto troszkę się napracować po to, by wywołać zachwyt gości i rozkosz podniebienia. Niebo  w gębie, to zdecydowanie za mało, jeśli chodzi o ten deser. Ciasto zdecydowanie dla dorosłych, nasączone alkoholem, z wierzchu obłożone śliwkami jak nazwa wskazuje- pijanymi od alkoholu..Mleczna czekolada przykrywająca całość dopełnia zmysły smaku.

Składniki:
ciasto: 
170 g mąki
5 jajek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
krem:
1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
dodatkowo:
400 g śliwek suszonych
szklanka wódki
2 tabliczki mlecznej czekolady
Wykonanie:
*Śliwki namaczamy w alkoholu. Najlepiej tydzień przed pieczeniem ciasta, ewentualnie min dobę. 
*Białka oddzielamy od żóltek, ubijamy białka na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żóltku, ubijamy na puch. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm, pieczemy ok 30 minut. Studzimy. Wystudzony przekrawamy na połowę. 
* Alkohol zlewamy ze śliwek, nasączamy nim blaty ciasta.
*Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
*Na jeden biszkopt wykładamy masę, przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śliwki osączone z alkoholu. Wierzch polewamy roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej. 

40 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda to ciasto:) Porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaka piękna. Zawsze robiłam jasną masę, ale Twoja wygląda bardziej czekoladowo w całości. Pyszności do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta masa jest przerobiona, inna, dlatego inaczej wygląda

      Usuń
  3. elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto musi być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi i wygląda rewelacyjnie! Udanego Sylwestra Martuś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszne, szkoda ze musisz wierzyć na słowo

      Usuń
  6. Ja dziś upiłam śliwki w cieście czekoladowym bez mąki;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobną :-) Smakuje świetnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciacho! Musze kiedys upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie :) Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia oraz optymizmu; rewelacyjnych wpisów, trafnych komentarzy, wspaniałych i udanych przepisów, licznych czytelników oraz sukcesu w życiu prywatnym.

    A ciasto wyszło Tobie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również zycze wszystkiego dobrego, duzo zdrówka, to najwazniejsze

      Usuń
  12. to ciacho czeka u mnie w kolejce do zrobienia juz jakiś czas, super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz to koniecznie daj znać czy smakowało

      Usuń
  13. Aż ślinka cieknie! :) Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  14. O mamo, kobieto litości!!! Czekolada, śliwki, hmmh padłam, ależ to musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połaczenie idealne, alkoholowy posmak dopełnia całości

      Usuń
  15. Takiego "procentowego" ciacha to bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń