Składniki:
1,5 kg tuszka kurczaka
sól , pieprz, slodka i ostra papryka
butelka ciemnego piwa 0,5 l
warzywa na patelnię Iglotex
Wykonanie:
Kurczaka nacieramy na noc solą, pieprzem i paprykami. Na drugi dzień z butelki odlewamy pól szkl piwa, nadziewamy na nią naszego kurczaka. Ustawiamy w piekarniku na najnioższej półce. Pieczemy godzinę. Kurczak
dzięki takiej metodzie pieczenia jest niezwykle soczysty, podajemy z miksem warzyw na patelnię.
NIE OBAWIAJMY SIĘ SMAKU, KURCZAK NIE PRZECHODZI JEGO SMAKIEM. JEŚLI NIE LUBIMY PIWA WOGLE, MOŻEMY DO BUTELKI WLAĆ NP BULION WARZYWNY.
Do dania użyłam Warzyw na patelnię IGLOTEX ta mieszanka to zestaw wszytskich warzyw które lubi moja rodzina. Zapraszam Was na stronę firmy gdzie znajdziecie całą gamę produktów. Tak każdy napewno znajdzie coś pysznego dla siebie.
Dzisiaj u mnie na obiad był kurczak z upieczonymi ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńTo było podobnie
UsuńJa kiedyś też tak przygotowywałam kurczaka, ale właśnie bez piwa. Myślę, że warto spróbować zrobić piwem. Kurczak jest taki soczysty... mniam... :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Krysiu
Usuńale super pomysł na kurczaka :) chętnie też zrobię w taki sposób :)
OdpowiedzUsuńDaj znac czy smakowało
UsuńTaki kurczaczek jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCzesto pieke takiego kurczaka. Kest bardzo chrupiacy i soczysty ;)
OdpowiedzUsuńOj tak,zgadzam sie w 100%
UsuńOd dawna za mną chodzi taki kurczak, muszę go koniecznie przygotować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNapewno Ci posmakuje
UsuńNiby jest to dość znany sposób na kurczaka ale jednak nigdy jeszcze go nie robiłyśmy.. Twoja propozycja wygląda smakowicie i soczyście :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie jest rewelacyjny
UsuńMoja mama kiedyś takiego robiła, a babcia to jeszcze dawno temu piekła kurczaka w prodiżu i polewała piwem :)
OdpowiedzUsuńI co smakował?
UsuńWidziałam i czytałam, jak się robi takiego kurczaka na butelce od piwa, ale sama nigdy go jeszcze nie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj
UsuńNie robiłam jeszcze nigdy takiego kurczaka ale na pewno spróbuję :) Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńNigdy nie piekłam kurczaka tą metodą. Ciekawy pomysł. Kurczak wyszedł bardzo apetyczny.
OdpowiedzUsuńSpróbuj napewno bedziesz zadowolona
Usuńswego czasu u nas tak pieczony kurczak robił furorę. Mięsko jest soczyste, aromatyczne - świetny sposób!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacyjna jest ta metoda, pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńMarta Ty sadystko :)))
OdpowiedzUsuńOj tam, mysle ze az taka zła nie jestem :)
UsuńFajny ten kurczaczek . Też się przymierzam zrobić , jednak cały czas się czaję .
OdpowiedzUsuńKoniecznie Asiu :)
UsuńTyle razy już o nim słyszałam,ale jeszcze nie robiłam,a tak pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, prosty do przygotowania a zadziwia smakiem
UsuńJest pyszny! Też taki robię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje
Usuńo woooow! jak on pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAle bym zjadła i to bez sztućców ;-) samymi paluchami mniam... ;-)
OdpowiedzUsuń:) Też tak lubię
Usuńhaha ale numer ja nie robiłam, zrobię!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo pycha!!
UsuńNa butelce jeszcze nie piekłam kurczaka, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńDanusiu, pyszny jest, koniecznie wypróbuj
UsuńTo fakt, mięso jest soczyste i pyszne.
OdpowiedzUsuńKtoś polecał mi kurczaka pieczonego w taki sposób, ale wydawał mi się bardzo skomplikowany w obróbce. A tu proszę, nie taki diabeł straszny...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj, nie...ten kurczak się robi praktycznie sam, koniecznie spróbuj
UsuńMuszę koniecznie przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńten kurczak musi być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńJest Elu, jest
UsuńNajważniejsze,że był soczysty,i smaczny,wart wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPolecam szczerze
Usuńa w jakiej temperaturze trzeba go upiec
OdpowiedzUsuńTemp ok 170 st.
Usuń