wtorek, 3 lipca 2018

WIŚNIE W SYROPIE

W tym roku wszystkie owoce i warzywa mamy dość szybko. Zdecydowanie szybciej niż w tamtym roku. Wiśnie też już podojrzewały, trzeba więc je poprzerabiać.  A co z nich robię? Pyszne soki oraz całe wisienki zatopione w pysznym syropie. Mówię wam, palce lizać. Zimową porą będą jak znalazł

Składniki:
3 kg wiśni
2 kg cukru
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dobę,aż puszczą sok. Tak przygotowane podgrzewamy aż do zagotowania. Kiedy zaczną wrzeć łyżką cedzakową wyjmujemy wiśnie przekładamy do słoików, delikatnie uciskamy aby sok z nich pokrył wiśnie w słoiczku. Słoiki zakręcamy, wekujemy ok 10 minut.
Pozostały sok zlewamy do butelek, pasteryzujemy.

5 komentarzy:

  1. Zimą to jest normalnie jak skarb :D

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie wiśni nie może zabraknąć, wszyscy je lubimy

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wiśnie są pyszne, ja również już dużo narobiłam w tym roku takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie :) Mój Mężuś uwielbia wiśnie, więc byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń