Składniki:
3 kg wiśni
2 kg cukru
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy,
zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dobę,aż puszczą sok. Tak przygotowane
podgrzewamy aż do zagotowania. Kiedy zaczną wrzeć łyżką cedzakową
wyjmujemy wiśnie przekładamy do słoików, delikatnie uciskamy aby sok z
nich pokrył wiśnie w słoiczku. Słoiki zakręcamy, wekujemy ok 10 minut.
Pozostały sok zlewamy do butelek, pasteryzujemy.
Idealne, mniam :)
OdpowiedzUsuńZimą to jest normalnie jak skarb :D
OdpowiedzUsuńu mnie wiśni nie może zabraknąć, wszyscy je lubimy
OdpowiedzUsuńTakie wiśnie są pyszne, ja również już dużo narobiłam w tym roku takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie :) Mój Mężuś uwielbia wiśnie, więc byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuń