czwartek, 29 października 2015

DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE

Dynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;)
Składniki:
0,7 kg dyni bez skóry
20 dag serka mascarpone
3 łyżki likieru orzechowego
ew. łyżka miodu
szklanka śmietany 30%
cukier puder do posłodzenia śmietany
prażone pestki słonecznika, płatki migdałów
wiórki kokosowe
Wykonanie:
*Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków
*Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami